Tószűrő házi szűrőanyagai (mechanikai szűrés)

Akár házi akár gyári tószűrőről beszélünk, mindegyikben találhatóak különféle szűrőbetétek, filterek, melyek különböző tulajdonságait kihasználva tisztíthatjuk meg tavunk vizét. Mechanikai és biológiai szűrésről is beszélhetünk, valamint a többlépcsős tószűrésről, mindegyik típushoz más anyagot használunk. Bár gyakorlatilag alkalmas minden olyan mechanikai szűrőanyag is biológiai szűrőanyagként ami felületén baktériumot megtudnak telepedni, ám nyilván nem mind olyan hatásos, vagy csak nagy mennyiségben az.

Tószűrő házi szűrőanyagai (mechanikai szűrés)

Nyilván az lenne a lényeg, hogy ne keljen eszközök segítségével szűrni tavunkat álljon be egy bizonyos öntisztulási folyamat, de akinek kis tava van és sok hallal, sajnos rá van kényszerülve a tó szűrésére. Meg nyilván mindenki tisztább vizet akar, én is.

A mechanikai szűrést legalább 2-3 lépcsőben végezzük el, első az ülepítés, második pedig a kisebb-nagyobb szennyeződések felfogása.

Ülepítésre használhatunk PVC csődarabokat, 2-3 cm re felvágva, vagy pet palackok csavaros végeit levágva, sőt még a csavarókupakokat is használhatjuk. Ha most gyors akarunk ilyen ülepítő szűrést, persze nem lesz elég egy zsugor ásványvizes palack kupakjai, hanem időben el kell kezdenünk a gyűjtést.
A kupakok és csődarabok közé a szennyeződések, a lassú vízmozgás hatására leülepednek és a nagyobb darabok közé fennakadnak.

Tószűrő házi szűrőanyagai (mechanikai szűrés)

Előnye és hátránya is egyaránt van. Jól felfogja a nagy szennyeződést, fonálalgát, viszont nehézkes a tisztítása, kimosása, mert ugyanúgy leülepszik közé a szennyeződés takarításkor is, és a piszok ottmarad a kupakok között.

Nagyobb szennyeződések felfogására használhatunk még különféle rácsokat is, vagy szúnyoghálót, rasel zsákot (krumplis szák). Ezeket az anyagokat az ülepítést követően, összegyűrve, több rétegben használjuk, hogy eme ritka hálós anyagok, mégis tömör sűrű réteget alkossanak.
Hátrányuk talán nincsen esetleg az, hogyha nagyon fonálalgás a tavunk, akkor ezek a rácsok eltömődhetnek, és nagy zöld nyálkás massza képződhet köztük. Viszont viszonylag egyszerű takarítani, elég valamire pl. drótkerítésre kiteríteni és slaggal spriccelve erős vízsugárral kimosni.

Tószűrő házi szűrőanyagai (mechanikai szűrés)

Az apróbb finomabb szennyeződés kiszűrésere, használhatunk esetleg ritkább anyagú geotextilt, sera vattát vagy egész egyszerű kabátbélés anyagot, mely utóbbit valami textilboltban is beszerezhetjük. Lényegében ez a sűrű anyag minden kis apró szennyeződést felfog, sőt még a tavaszi algavirágzáskor is nagy hasznát vesszük, hiszen a lebegő algát is kiszűri a vízből. Hátránya talán az, hogy hamar eltömődik és ülepítés vagy előszűrés nélkül nem is alkalmazhatjuk hiszen nem győznénk kimosni. Viszont a mosása szerencsére egyszerű, hasonlóképen mint az előző hálós anyagot ezt is kiterítve vízsugárral tisztára moshatjuk.

Valószínűnek tatom, hogy más hasonló anyagokat is lehet használni nemcsak azokat amiket itt leírtam, de én ezeket használom, ezekről van saját tapasztalatom, és merem mondani, hogy beváltak használhatóak.

Tags: , , , , , , , , ,

Már 7 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Vigh Gábor szerint:

  ezeket a kupakokat hogyan lehet ki takarítani?

  • Róbert (admin) szerint:

   Ha kevés van akkor akár az egészet a hordóban slaggal spriccelve, persze úgy, hogy közben ne folyón ki a víz alul, hanem maradjon a hordóban és lebegjenek keveredjenek a kupakok, meg a pet palack végek. A kupak feljön a víz tetejére, ha sok van belőle akkor kiszedem egy vödörbe, ott akár tovább mosom még párszor. Ami lent marad a hordó alján azt benne hagyom és leöntöm róla a vizet úgy, hogy a hordót elborítom. Majd a többször megismétlem a slagos mosást, még aránylag szennyeződés mentes lesz a víz.

 2. Arpi szerint:

  Egy max 3500 literes tavacskaba egy 1500 liter/ora ,es egy 40 literes hordo szuro ek eleg volna?

 3. Vigh Gábor szerint:

  Köszönöm a választ.

 4. Sztaniszláv György szerint:

  Kedves Róbert.
  A te leirásodra felbuzdulva én is csináltam egy szürőt.Kérdésem pedig a tóból kiszívatyúzott vizet a hordó alsó részébe kössem be vagy felülre melyik jobb.Több féle képpen olvastam már.

  • Róbert (admin) szerint:

   Nálam az első hordó mindig az ülepítés és ott fontos, hogy a piszok lefelé süllyed, ülepszik és így fentebb van a tisztább víz. Ezért mindig alulra kell befolynia a koszosnak a tóból.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!