Tavaszi munkálatok a tó körül, növények ritkítása

Tavasszal ahogy melegszik az idő elkezdenek hajtani a növények és a halaink is kezdik jól érezni magukat. Ahogy telnek napok azt vehetjük észre, hogy egyes növényeink esetleg rohamos mértékben elkezdtek elburjánzani. Ilyenkor, nem árt egy kis gazolás!

Nálam a Vízi menta és egy fajta zsurló szokott nagyon elszaporodni, egy kisebb csomót ki is kellett már dobálnom.

A legfőbb gondot az okozhatja, ha egyes növények agresszíven terjeszkednek, míg mások csak inkább bokrosodnak. A túlságosan terjeszkedő nagy növények elnyomhatják a többi kisebb növényeinket. Persze szép összhatást kelt ha egy egy faj átnő a többi növény közé és nemcsak egy mesterséges virágoskert látványát kelti a tavunk.
Pl. szép látvány ha a Vízilófarok elterjeszkedik a Vizi hídőr közé, vagy ép a tavirózsa leveli között ágaskodik kifelé.

A Vízi menta és a Forrásveronika és szép bokros növény önmagában, de pl a Mocsári gólyahírrel már nem jó párosítás, mert a képeken is jól látszik, hogy eléggé ránőnek erre kis sárga virágú növényre, ami egyébként önmagában mutat jól és nem a többi növény között. Ugyanez a helyzet a Vérsóskával is, mely a vörös levélerezetével külön bokorba mutat jól. Erre is vigyázzunk, ne nőjék be a különféle növények.

Bár ha az egészet beteríti a gyékény nemcsak a tóra való rálátás változik meg hanem egy idő múlva már csak szinte ezek a növények maradnak meg. És mind hiába volt a növények gondos elrendezése összeválogatása. Tehát ha egy egy fajta növény már túlságosan elburjánzik vagy akár egy másik fajta növényt veszélyeztet, nyugodtan essünk neki és ritkítsuk ki minél előbb, mert aztán később sokkal nagyobb dolgunk lesz vele.

A kiritkítot növényeket vagy tegyük a komposztba, vagy probáljuk meg elajándékozni más kerti tavas társunknak akik lehet hálásak lesznek az új növények miatt.

Nemegyszer előfordult velem is, hogy kaptam ajándékbe kiritkított növényt, vagy énis ajándékoztam már el másoknak.

 

 

 

Tags: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!