Kerti tó tavasszal, növények, vízforgatás bemutatása

A korábbi tavaszi képeimhez képest láthatjuk, hogy mennyire sokat számít a kerti tavunk megfelelő növényesítése. A hibáimból tanulva, már nem alkalmazok tavi földet vagy hasonló megoldásokat, egyszerű mosott gyöngykavicsban vannak a növények. A tápanyagot így kénytelenek a tó vizéből felvenni, és amint látható nem panaszkodnak a kavicsos beültetésre sem.

Korábbi cikkemben már beszéltem a biológiai körforgásról ahol az ábrán jól látható, hogy a növényeknek nagy szerep jut e folyamatban. Egy halakkal benépesített vízben keletkezett ammóniát, nitritet és nitrátot el kell távolítanunk, lebontanunk. Ha nincsenek a növények akkor biológiai  és kémiai szűréssel tudjuk őket helyettesíteni. A legjobb megoldás talán az lehet ha a szűrés mellé növényeket is telepítünk a tavunkba. Ha normálisan beállt egy tó egyensúlyi állapota, még a lebegő algák sem jelennek meg. Tudom sokan vannak akik így tavasszal küzdenek az algák ellen, nekik próbálok most egy kicsit segíteni, rávezetéssel, hogy talán gondolják át a növényeik átültetését tápanyagmentes közegbe.

A fenti növények mind-mind gyöngykavicsba vannak ültetve, hasonlókép ahogyan a tavirózsákkal is tetem a tó átalakításakor.

Azt gondolnánk teleültetjük a tavunkat növényekkel és akkor megspórolhatjuk a szivattyú és tó szűrő árakat és minden szép és jó lesz. Sajnos ez nem mindig így van, még ha tószűrőt nem is vásárolunk vagy készítünk a vizet mozgatni kell! Itt jöhetnek képbe a különféle csobogó megoldások  amivel valamilyen látványos módon vezetjük vissza a tóba a szivattyúzott vizünket. A vízmozgás, csobogás nem hagyja beposhadni a tavunkat, és e mellett át is szellőzteti azt, oxigénnel dúsítja,  valamint a tóba keletkező gázokat eltávolítja.

A videómon jól látszik, hogy addig is még a szűrést nem használom, a víz keringtetve van, ha csak ideiglenesen is a tószűrőbe vezető cső előrehozásával is, de van víz keringtetés.

Tags: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!