Energiatakarékos ECO szivattyúk

Mint ígértem jobban kitérek a szivattyúkra. Manapság nagyon sok energiatakarékos ECO tavi szivattyú került forgalomba melyekhez már elérhető áron is hozzájuthatunk. Igaz még kicsit drágábbak, mint a korábbi nem energiatakarékos társaik, de hosszabb távon mindenképp megéri a vásárlásuk. Fogyasztás szempontjából se mindegy, hogy egy 3000l/h csupán csak 20 wattot eszik. Vagy például az se nem mindegy, hogy egy 40wattos szivattyú 2500l/h vagy egy ugyan úgy 40 wattos szivattyú akár 5-6000l/h vizet forgat meg a tavunkban.

sunsun-ctp-3800-eco-szivattyu-1

Kérdezhetnénk, hogy van az, hogy egy ECO szivatyu kevesebb áramfelvétellel több vizet tud megforgatni, mint hagyományos társaik. Jogos a kérdés. Első ránézésre láthatjuk, hogy ezen szivattyúk rotorja eltér a többi megszokott X vagy csillag alakú rotortól, ezen rotorok ugyanis spirálisan helyezkednek el amik így sokkal hatékonyabbak. Még a hagyományos rotorok esetében a forgásirány minden ki és bekapcsoláskor megváltozhat viszont itt fix forgásirány kell már, ezért a motor tekercselése is sokkal bonyolultabban van megoldva.
Megfigyelhetjük még, hogy ezek a szivattyúk  bekapcsoláskor sem vesznek fel sok áramot, ahelyett hogy hirtelen teljes fordulattal üzemelnének, szép lassan pörögnek fel 5-6 másodperc alatt.

sunsun-ctp-3800-eco-szivattyu-2

Nekem eddig 2db ECO szivattyúm van és mindegyikkel megvagyok elégedve, az egyik egy Jebao XTP-6500 ami több mint 1 éve üzemel már és tényleg nem fogyaszt sokat csak 38 wattot a vizet pedig löki rendesen. A képen látható SunSun CTP-3800 szivattyút pedig most ősszel vettem, a maga kis 20 wattjával egészen 3600liter vizet képes óránként átforgatni és a max emelőmagassága is majd 3 méter.

Amit még jó ha tudunk, hogy ezek a szivattyúk csak akkor adják le közel a gyárilag előírt vízforgatás, ha a lehető legvastagabb csöveket használjuk hozzá, amit a gyártó ajánl. Noha természetesen adnak hozzá különféle szűkítő idomokat is, de még akkor is megéri inkább egy vastagabb csövet spiráltömlőt vásárolunk ha van is hozzá való vékonyabb csövünk. Hogy miért, erre kitérek a következő cikkemben egy teszt erejéig, hogy be is bizonyítsam ez.

Gyors jöjjön egy kis számolás 40wattal:

40w x 24h = 960 ~ 1KWh
50Ft x 30nap = 1500Ft
1500Ft x 10hónap = 15000Ft

A 40wattos szivattyúnk egész nap üzemel akkor ez nagyjából 1 Kilowattóra áram fogyasztást jelent.
Az 1 Kilowattóra áram pedig 50 forintjával havonta 1500 Ft költséget jelent.
Éves szintem ha csak 10 hónappal számolunk akkor ez 15 ezer forint.
Ezt a számolást úgy is nézhetünk hogyha pl egy 100wattos hagyományos szivattyú helyett, megveszünk egy ugyanolyan teljesítményű ECO szivattyút ami csak 60watot fogyaszt akkor 40wattot spórolunk ami  ügye 15 ezer forint megtakarítást jelent éves szinten a villanyszámlán, és valószínűleg nem került sokkal többe a szivattyúnk se, mint amit 1 év alatt megspórolunk vele.

Én is a villanyszámlában való megtakarítás végett vásároltam környezetbarát energiatakarékos szivattyút.

A lenti táblázatra ha ránagyítunk látható, hogy a többi modell is milyen jó energiafogyasztás szempontjából.
SunSun CTP szivattyúkat pedig már Magyarországon is megvásárolhatjuk a Koi-farm.hu webáruházban.

 

Tags: , , ,

Már 12 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Csontos Ernő szerint:

  HellÓ Robert!
  Végül két féle szivattyú maradt a tarsolyomban:
  1/ Pontec pondoVario 2500
  2/ Sun Sun CTP 3800
  A pontec hátránya: hogy az igen kevés 2300 l/h vízhozamhoz képest 40 w a teljesítménye
  A pontec előnye, hogy külön levehető szűrőrács van hozzá.
  A sun sun CTP 3800 előnye a gazdaságos teljesítmény, 20 w.

  Neked mindkét fajta szivattyú van, ha jól értettem.
  Kérdésem: a sun sun CTP -nél mennyire számolható az eldugulással és menyire könnyű szétszedni és tisztítani?
  Köszönöm előre a válaszod

 2. Kövesdi Attila szerint:

  Mág egy újabb hasznos cíkk , köszi 🙂

 3. Csontos Ernő szerint:

  Nagyon köszönöm a segítségedet.
  Úgy gondolom maradok az általad leírt sunsun ctp 3800, 20w szivattyúnál (jó vízhozam, gazdaságos fogyasztás, könnyen takaríthatóság).
  A németnél (még ha olcsóbb is szállítással együtt) a garancia idehaza nem érvényesül és szökőkút fejekből egy kollekcióm van.

  • Róbert (admin) szerint:

   A garancián nem kell aggódnod, szinte mindenki németből rendeli meg. Nem igazán romlik el, vagy ha igen akkor nyilván ők is ugyan úgy kicserélik. Én jobban megbízok egy németben, mint egy itthoni kereskedőben tisztelet a kivételnek.

 4. Csontos Ernő szerint:

  Hello Róbert!
  A héten végül megvettem a sunsun ctp-3800 szivattyút.
  Mivel szűrőköveket, csö idomokat stb is vettem, így a fekete koi-tól lett rendelve.

  Kipróbáltam és egy konzultációs kérdésem lenne.
  A ECO felirat alatt lévő + – – szabályzóval akartam a víznyomást csökkenteni. Elcsodálkoztam, hogy egészen a mínuszig kellett tekerni, hogy csökkenjen.
  Tehát addig semmit nem szabályoz!!!
  Szerinted ez így jó?
  Köszönöm előre is a válaszod
  Ernő

  • Róbert (admin) szerint:

   Szerintem ha nagyon levan terhelve a szivattyú másik végén (szürés, magos vizesés stb…) akkor másképp viselkedik, akkor lehet elég félig is eltekerni ahhoz, hogy alig nyomja a vizet. Egyébként ugyanezt tapasztaltam én is, és közben mértem a fogyasztást is az nem változott semmit se. Pedig olvasni a neten, hogy ha levan folytva a szivattyú, akkor nem hogy erőlködne és többet fogyaszt, hanem még ráadásul kevesebbet is fogyasztana elvileg. Vagy ezekre az ECO fajtákra ez nem igaz.
   Egyébként ez a SunSun szivattyú sorozat nagyobb testévéreinél már ez a tekerős dolog nincs is az elején csak egy kék kupak amit kitudsz venni ha skimmerhez csatlakoztatod a szivattyút.

   Egyébként remélem sokáig jó hasznát fogod venni a szivattyúdnak.

 5. Csontos Ernő szerint:

  Nagyon rendes vagy, köszönöm a válaszod és a jó kívánságod.
  Megértettem, tehát egyidejűleg érdemes a szűrőt és a szökőkutat üzemeltetni és így már mindjárt jobban fog működni a szabályozás.
  További sok sikert a blogodhoz és a tavi témákhoz.

 6. Szecskő Krisztina szerint:

  Szia Robi!

  Kezdő tavasok vagyunk, egy éve készültünk el a tóval, a férjemnek köszönhetem, ő csinálta. Ebben az évben nagyon megszenvedünk az algával, a szivattyúkkal, és valahogy mindennel. Sokat olvasgatom a neten a témát, az index kerti tavas fórumát, és ezt az oldaladat is, innen vettük az ötletet a hordós szűrőhöz, mert már tudom, hogy szűrés nélkül nem lesz soha szép a víz.
  Volt egy műanyag hordónk…., locsoláshoz a kertbe. Gondolkodás nélkül beletettük a csatlakozókat, gégecsöveket darabolva majd a 25 kg zeolitot, ami elveszett benne.( kb 80-100 literes lehet a hordó ) Aztán kiderült, hogy nem elég, hogy túl nagy a hordó, és a tetejét nem lehet zárni, nem eltekerhető, de mivel a csatlakozók is szűk keresztmetszetűek lettek, a hordó hamar megtelik, és kiömlik fenn a víz. Szóval volt egy hordónk…..ami nem lett jó a tóhoz, de már kilyukasztottuk, így be kellett szereznem helyette egy másikat, a kerti eresz alá, locsoláshoz 🙂 Annyi lett ebből a pozitívum, hogy sikerült egy 200 literes fém hordóval pótolni, ami sokkal hasznosabb a konyhakertben…
  Szóval a hordó bekerült az udvar sarkába, dolgavégezetlenül, és én nagyon csalódott voltam. Házi barkácsolásban sajnos elégtelen a család.
  A barátainknak akadt egy szinte vadonatúj 60 literes, csavarható tetejű hordó elfekvőben. Szuper, a lelkesedésem egyébként sem lankadt. 🙂 Hazahoztuk. Tehát volt egy második hordónk. 17 éves fiam, férjem és én újult lelkesedéssel álltunk neki. Baráti tanácsra az alsó csatlakozónál vezetnénk be, felül pedig ki a tó vizét, be a csobogóba,( az első áldozatnál felül be, alul ki ment a víz). Felül kissé nagyobb csatlakozóval operáltunk. Nem eléggé naggyal. Csavaros tető ide vagy oda, a víz folyt mindenhol. A csatlakozókon már óriási görcs ragasztók ( ragasztópisztoly patronok fogytak ki sorra ), közben futkároztam a blogodat olvasgatni, képeket nagyítani…hiába. Másnap jött apukám, aki elmondta, hogy felül jóval nagyobb cső kell, így nem jön a tetején a víz. Igaza lett. De a csatlakozóknál akkor is megszenvedtünk, mindig csepegett. Amikor az alsót megjavítottuk, addigra a sok mozgatástól a felső engedte el a ragasztót. Sok munkaóra volt már benne, mire úgy tűnt, hogy talán jó. Mégsem buktunk meg barkácsolásból, csak elégséges, elégtelen helyett 😀 De…
  A szivattyúnk 800 W fogyasztású, amitől nekem égnek áll a hajam. Gondoltam, próbáljuk meg a búvárral,a második hordó azzal lett összeeszkábálva, mert az talán csak 200 vagy 300 W….volt. Egész másnapig, amikoris leégett. Szóval most, tegnap reggel óta semmi vízmozgás….a tó vize kritikán aluli, zöldesbarnás, nagy melegben szinte habos, mintha forrna.Abból locsolom a virágokat, és pótolom a kútból, ennyivel tudom javítani. Van benne egy adag árpaszalma granulátum tőzeggel, tavaly is az volt, és szépen beállt a víz, nem volt vele gondunk. Most március óta van benne, akkor engedtük le a vizet, kiiszapoltunk, felengedtük. Beletettük a granulátumot, és még akkor jött egy közel egy hetes állandó napsütés, nálunk a nap egész nap éri a tavat, enem tudtuk máshová tenni az udvarban. Szóval megindult az alga, és azóta nem bírunk vele. Kaptunk egy jó nagy zsák árpaszalmát is, már az is az alján van, hétfő óta. Algaeflocc is került bele, ami ilyen esetben sajnos csak tűzoltás, még akkor is, ha a csobogó épp működik. Rengeteget olvasgatok itt a neten, és már tudom, hogy a szűrés elengedhetetlen, a csobogtatás kevés. Növényekkel is elég szegényesek vagyunk még, tavirózsáink vannak, de nem annyi, hogy elég árnyékot adjon. Gondoltam, majd szétnézek, mert a neten nagyon drágák a növények…kerékpár, vödör, egyebek, írány a Zagyva 🙂 Hoztam is valamit, ami az iszapban nőtt, kis vízállásnál megláttam, megtetszett de nem tudom, mi az.Hoztam egy maréknyi kis csomót belőle. Mindenesetre szépen nől már ki a vízből.:) Kaptunk egy kétszálas nádat is, szintén pár napja van a vízben, még nem mondható nádasnak 🙂 A parton van nádunk, de mivel nagyon magasan jár a nap nyáron, szinte csak reggel ad árnyékot, amikor a nap még csak felkelőben van. Tehát csodaszép, de haszna nem sok van árnyék szempontjából.
  Nem tudom egyébként, hogy mennyire borzasztó a víz élhetőség szempontjából a látványától eltekintve, mert egyébként él. Rengeteg a vizipók, 3 kisbéka állandóra bejelentkezett, és átutazóban is szoktak itt füttyögni a varangyok, csíkbogarak úszkálnak, van 15 db kisebb nagyobb aranyhal mint őslakos a tó születése óta, és hétfő óta 10-15 nagyon apró kis aranyhal került be, ajándékba kaptuk.
  Nem vágyom kristálytiszta vízre, de azért mindennek van határa. A látótávolságnak is 🙂 Jelen pillanatban ez most szinte nulla, ha a vízbe néznék.
  Lépcsős a tavunk, a legmélyebb pontja, a vermelő rész kb 130 cm, és kb 10 m3-es. Nagyon szép kis tó, nekem egy hobbi, egy szerelem, és szeretném jól csinálni, nem aggódva állni a partján. Napok óta nézegetem a szivattyúkat, és Tőled szeretném megkérdezni, hogy az általad is ajánlott sunsun ctp-3800 szivattyú egy ekkora tóhoz megfelelő? Hosszú sztorim lényege ez a kérdés itt a végén , és köszönöm a türelmedet, ha végigolvastál 🙂

  Kriszta

 7. Szecskő Krisztina szerint:

  Szia Robi!

  Köszönöm a válaszodat, megfogadjuk a tanácsot, 40Wattosat nézünk.

  Kriszta

 8. Korom Viktória szerint:

  Kedves Róbert!
  Abban kérném segítségét, hogy egy pici 1m3-es tóhoz, amiben csak növények lesznek milyen szivattyút javasolna?
  Előre is köszönöm
  Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!