Tószűrő hordóból, házilag

Kis vagy közepes méretű kerti tavakhoz, bárki készíthet magának egyszerű szűrőberendezéseket, minden különösebb szaktudás és tavas szakbolt meglátogatása nélkül. A hozzávaló alapanyagok beszerezhetők otthonunkban vagy egy egyszerű gazdaboltban, vízvezetékes szakboltban is.

Egyszerű tószűrő hordóból, házilag

Nekem ez a 30 literes hordó van már 3 éve a 4-5  köbméteres tavamhoz, amit egy 2500liter/órás tószivattyú táplál. Most átesett egy kis javításon a felső kifolyó nyílást nagyobbra cseréltem, legalább tudtam pár képet készíteni.

Lényegében bármilyen műanyag hordót átalakíthatunk tószűrővé. Egész egyszerű módon a tavunk vizét egy szivattyúberendezéssel a hordóba bejuttatjuk, majd a vizet valamilyen szűrőanyagon keresztül átengedjük és utána a tiszta vizet visszavezetjük a tavunkba.
A hordónk lehet nyomásszűrő vagy átfolyós is, de javasolt olyant választani aminek a tetejét légmentesen letudjuk zárni még ha nem is nyomásszűrőként szeretnénk használni, elkerülve az esetleges túlfolyást.

Nyomásszűrőnél a lényeg, hogy a hordónk teteje jól záródjon így a vizet a hordónktól magasabbra is eltudjuk vezetni. A kivezetőnyílásnak nem feltétlenül muszáj sokkal nagyobb átmérőjűnek lenni, mivel a tószivattyúnk nyomást fejt ki, így a víz úgyis utat talál magának. De ha gyengén záródik a hordó teteje akkor javasolt a felső kivezető részen, egy kicsivel vastagabb átmérőjű cső használata.

Átfolyós szűrőhordónál a felső kivezetőnyílásnak és a rácsatlakoztatott csőnek vagy slagnak jóval nagyobb keresztmetszetűnek kell lennie, hiszen a víz csak a gravitáció segítségével fog kiürülni a hordóból. Így egyértelmű, hogy a vizet csak alacsonyabb pontokra vezethetjük.

A szűrő készítésénél az első lépés, hogy a hordóba szereljük be a csatlakozókat. Javasolt először egy kartonpapírral sablont készíteni, melybe kipróbáltjuk, hogy a csatlakozóelemünknek mekkora furat szükséges.

Nálam hatszögletű lyuk vált szükségessé, így miután a sablont rárajzoltam a hordóra. A vonalon belül kisfúróval végig körbe fúrogattam, majd a köztes részeket is ügyesen átszakítottam. Késel és csiszolópapírral eltávolítottam a sorját, és addig alakítgattam még a csatlakozó elem pontosan illeszkedett.

A csatlakozókat használhatjuk úgy is, hogy kívül és belül összecsavarjuk majd tömítésnek valami gumigyűrűt használunk, esetleg FBS ragasztót, vagy fixre be is olvaszthatjuk egy forrasztópáka segítségével.

Nekem szerencsére adott volt a forrasztópáka, így beleolvasztgattam szépen a csatlakozót. Sajnos fel kellett áldoznom egy pár piros csatlakozó elemet, hogy a saját anyagával tudjam összeolvasztani a hordóval, és megvastagítani a csatlakozó körüli részt. Először is egy sablon segítségével berajzoltam a csatlakozó helyét, majd kis fúróval a vonalon belül kifúrogattam. Így utána már könnyű volt egy kés segítségével kialakítani a megfelelő formára, hogy a csatlakozó elem bele illeszkedjen. Ez után a furat körüli részen összemelegítettem, összekevertem a hordó anyagát a piros műanyaggal, majd a csatlakozó széleit a hordóhoz olvasztottam, itt már bőven elhasználtam  egy fél csatlakozó anyagát is. Majd belül is ahogy tudtam, és odafértem egy kicsit ott is beolvasztgattam. Ha nem tudjuk ezt megcsinálni belül akkor oda jó az  FBS is, az is jól tömít.

Azt a szürke PVC könyökidomot úgy tudtam hozzáalakítani hogy a gumigyürüt kivéve gáztűzhelynél megmelegítettem a végét, még meg nem lágyult. Utána már a bilincsel könnyedén rátudtam szorítani, persze itt is használtam FBS-t.

Ha megvagyunk a lenti és fenti csatlakozással akkor a külső részekre bilincs vagy egyéb módon erősítsük fel a be és ki vezető csövünket slagunkat. Ezt követően töltsük meg hordónkat mechanikai vagy biológiai szűrőanyaggal tetszés szerint. A különféle anyagokat rétegesen, esetleg rácsal elválasztva egymástól, pakoljuk a hordóba. A nagyobb szennyeződések alulmaradnak, így kezdjük az ülepítéssel, szórjuk bele a különféle kupak vagy PVC csődarabjainkat. Addig, hogy legalább a bevezető csonkot ellepje. Következő rétegként használhatunk rasel zsákot vagy akár szúnyoghálót is. A finomabb szennyeződés felfogására a sera vatta vagy más hasonló anyag nélkülözhetetlen, melyet szétterítve használjunk. A tetejét jó ha lesúlyozzuk valamivel, hogy ne lebegjen és keveredjenek össze a hordónkban.

Sera vatta helyett én kabátbélés anyagot használok, melyet egy harmonika szerű rácsra, vagyis a közé terítek be, így a felületét megtudtam növelni, és nem tömődik el olyan gyorsan.

Csatlakoztassuk alulra a szivattyúnk csövét, és felülte a visszavezető csövet, és készen is volnánk. Már csak a hordó tetejét kell rácsavarni, ha az azt megkívánja.

Jó szűrőépítést!

Aki bővíteni szeretné a szűrőhordóját, neki ajánlom a következő cikkeimet:

Dupla hordós tószűrő
dscf4998

Esővízgyűjtő tartályból tószűrő,
visszafolyás gátló megoldással.

Tags: , , , , , , , , , ,

Már 196 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Tamás szerint:

  Üdvözlöm! Elsősorban megszeretném köszönni önnek hogy nagyon sokat tanultam öntől!! Hálás vagyok !
  A másik rendeltem egy SunSun CTF-10000 SuperEco az lenne a kérdésem hogy két kivezetés van rajta az mind a 2 nyomó ág vagy az egyik az szív is? és rálehetne pl skimmert rakni?
  köszönöm szépen

  • Róbert (admin) szerint:

   Örülök, hogy tudtam hasznos információval szolgálni.
   Pontosan, az egyik re rálehet tenni a skimmert, és ha jól tudom akkor szabályozható az is, hogy menyi vizet szívjon a skimmer felől és mennyit a rácsokon át.

 2. Lajos szerint:

  Kedves Róbert!
  Hónapok óta figyelemmel kísérem a honlapját és gratulálok ahhoz a munkához, amit itt végez és ahhoz a sok praktikus tanácshoz, amit folyamatosan ad az érdeklődőknek, sokat tanulhatnak, tanulhatunk a kapott válaszaiból.
  Nos, én nem csak érdeklődve figyeltem, de le is másoltam az Ön kétlépcsős, 60 literes műanyag hordós tószűrő rendszerét a kb. 11 m3-es halastavamhoz. Hosszan tartó és aprólékos munka volt, részben a hozzávalók beszerzése, részben pedig a rendszer kiépítése, de megcsináltam és izgalommal vártam az eredményt.
  A régi szűrőm már nem szűrt ki semmit sem a tóból, a szivacsok nem voltak elkoszolódva benne, de a víz zöldes barnás volt és szemmel láthatóan sok volt a lebegő anyag a vízben, már alig lehetett 20-30 cm-t lelátni benne, ezen a havi iszapszivattyúzás és a 10-20%-os vízcserék sem segítettek.
  Ezért döntöttem a 100’000 Ft-os gyári szűrő beszerzése helyett az Őn többlépcsős szűrőjének megépítése mellett, mert hatékonyabbnak tűnt a gyárinál és egyben jóval olcsóbb is volt annál.
  Az újonnan megépített szűrőm beüzemelésénél viszont azonnal nem várt problémák adódtak! A tószivattyúm 3600 l/h teljesítményű, ami nem mondható nagynak, viszont mindkét hordómat úgy felfújta, mint a lufit és hiába abroncsosak a tetejük azok erősen felpúposodtak, szinte torzultak és folyik ki alóluk a víz, bármilyen tömítést alkalmazok hozzá. Napok óta próbáltam valamilyen megoldást találni, de hiába, így visszakapcsoltam a régi szűrőt, hogy legalább keringjen a víz a tóban ebben a rettentő melegben.
  Nos, abban szeretném a segítségét, véleményét kérni Róbert, hogy Ön szerint mi lehet a probléma, mit ronthattam el, és főleg hogyan lehetne azt orvosolni. (Készítettem néhány fotót is, de nem tudom, hogyan tudnám azokat Önnek elküldeni).
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Róbert (admin) szerint:

   Köszönöm, igyekszek megoldást találni.
   Elsőnek szerintem a problémát az okozhatja, hogy vagy nagyon eltömítik a szűrőanyagok, vagy a kivezető cső vékony keresztmetszetű és nagy lesz a hordóban a nyomás.
   Az lenne a jó ha szinte fedél nélkül is működne a szűrés.
   A jelenleg üzemelő szűrőmnél 5000l/óra a szivattyú mért teljesítménye, befelé 40mm kifelé pedig 50mm csövön távozik a víz.
   Képek emailba jöhetnek.

 3. Lajos szerint:

  Válaszát köszönöm Róbert! A képeket elküldtem e-mail-ben. Kíváncsian várom a véleményét és a javaslatát!

  • Róbert (admin) szerint:

   Elnézést idén nyáron kicsit kevesebb idő jut a tavazásra, cikkírásra, lehet nem minden pontos és érthető elsőre a cikkekben, vagy azok hiányosak.

   Átnéztem a képeket.

   Ügye nálam a hordóból egyből a tóba ömlik a víz nincs hosszú cső vezeték, ez a nagyon hosszú csövezés gondot okoz, mert nem úgy viselkedik, mint egy ivóvíz vezeték. Hanem itt minden ellenállást fejt ki. minél hosszabb a cső és minél vékonyabb annál nagyobb az ellenállása.

   Ezt úgy tudjuk kipróbálni, hogy pl egy vékony slagot rárakunk egyből a szivattyúnkra, és engedjük egy vödörbe a vize közben stoperral mérjük az időt. Majd egy jóval vastagabb csövet rakunk a szivattyúra és megint megmérjük. Látni fogjuk, hogy minél vastagabb és rövidebb a cső annál több vizet képes szállítani, hamarabb telik meg a vödör.

   Most itt az a gond, hogy a szivattyú több vizet próbál átnyomni a csöveken, mint amit az elbírna, normál körülmények között.
   Pl így értem, hogy a csövezés nem bír el csak 2000l/h víz szállítást, de a szivattyú meg nyom 3600l/h vizet bele.
   *
   *
   MEGOLDÁSOK:

   • 1. Nagyobb keresztmetszetűre cserélni a csöveket az első és a második hordó után, nagyobb átvezető idomokkal.
   • 2. Még egy ugyanilyen csövet tenni legalább a második hordó utáni szakaszra.
   • 3. A szivattyú után (valahol a parton) 2 felé választani a vizet egy Y elágazással. Egyik fele megy a szűrésbe, a másik meg szűrés nélkül vissza a tóba, akár egy csobogón keresztül.
   • 4. Kisebb szivattyúra cserélni a mostanit.

   *
   *
   MEGVALÓSÍTÁS:

   Az elvégzett javítások után nyitott hordóval (akár szűrőanyagok nélkül) tesztelni. A víznek nem szabad a hordó tetejénél átbukni a peremen. Ha mégis átbukik, akkor valamilyen úton módon javítani kell rajta. Vagy kevesebb víz jusson a hordóba (3, 4) Vagy a víz gyorsabban távozzon a hordóból (1, 2). Lehet kombinálni is a kettőt pl. 3. és 2. megoldás egyidejű használata. Segíthet még az is ha egy kicsit magasabbra pl 30 cm -vel feljebb helyezzük a hordót, mert a vízoszlop gravitációs szívó hatásával távozik. (nem levegősödhet le a cső)

 4. Lajos szerint:

  Köszönöm Róbert a tanácsokat! Úgy gondolom, hogy az 50 mm-es méretre fogom átcserélni az átvezető idomokat és a csöveket, illetve csökkentem a víz útját a hordótól a vízig, amennyire csak lehet. Az 50 mm-es idomok és csövek a vízszerelési boltokban már meglehetősen drágák (legalább is azok amiket nekem mutattak) és nem tudtak nekem semmit sem javasolni azok összeillesztésére (átvezető idomokat az 50 mm-es csövekkel, tömlőkkel). Nézegettem a Koi-farm által forgalmazott termékeket is, de ott meg a bőség zavara miatt lettem bizonytalan. Esetleg lenne erre vonatkozóan javaslata Róbert?

 5. Lajos szerint:

  Ez a “tartály csatlakozó elem 50 mm-es menetes (termékkód: SB186)” néven van a Koi-farmnál, ha jól azonosítottam be. Ez akkor PVC ragasztóval, vagy gumitömítéssel rögzíthető a hordóhoz és a sima végén csatlakoztatható az 50 mm-es PVC idomokhoz és csövekhez? Ha jól látom a fotón, akkor Önnek kívül egy szürke PVC cső van ráhúzva, ami rá is van esetleg ragasztva? Ha igen, akkor nem kell tovább keresgélnem, akár meg is rendelhetem (darabja 1412 Ft és 3 db kell belőle, mert a szivattyú vízbetápot meghagynám változatlanul 1″-os méretben). Még egy kérdés: a két hordó közötti flexibilis kapcsolatot az 50 mm-es PVC könyök idomok között hogyan tudnám megoldani? Létezik olyan gégecső vagy akár slag, amit rá tudok húzni az 50 mm-es idomra/csőre és SKF szalaggal tudom azon rögzíteni? Bocsánat Róbert a sok kérdezősködésért, de most már meg kell gondolnom minden vásárlást, mert az eredménytelen kísérletek kezdik jelentősen növelni a szűrő rendszerem árát. Válaszát előre is köszönöm!

 6. Lajos szerint:

  Köszönöm Róbert a segítségét, már meg is rendeltem a Koi-Farmtól az 50 mm-es átvezető elemeket és a spirál tömlőt is. Ha átszereltem a hordókat mindenképpen beszámolok az eredményről!
  Kíváncsian várom majd a cikket az új, láthatóan sokkal nagyobb szűrőről.

 7. Lajos szerint:

  Kedves Róbert!
  Nagyon köszönöm a segítségét, teljes mértékben bevált a javaslata az 50 mm-es méretet illetően. Megérkeztek a szükséges anyagok és átszereltem az egészet 50 milliméteresre, ahogyan javasolta. Beindítottam és ahogyan írta, most már fedő nélkül is működik a rendszer és ráadásul, mintegy bónuszként kb. 30%-al megnövekedett a percenkénti vízhozam is a kiömlő csövön mérve.
  Egyszóval teljes a siker!
  Olyan jól működik a szűrés, hogy naponta kell takarítanom a hordókból, szűrőanyagokból a tömény zöld trutyit, de már 2 nap után is szemmel láthatóan tisztult a víz a tóban.
  Még egyszer köszönöm a segítségét Róbert!
  (a jelenlegi állapotról a képeket elküldtem email-ben)

  • Róbert (admin) szerint:

   Ennek örülök, hogy beváltak a javaslataim. Az emailt még aznap nagy örömmel olvastam. Nem tudom változott e az óta valami.
   Ha nagyon koszos a víz én a kabátbélés anyagot nem használom, hogy ne kelljen naponta 2x takarítani, azt csak akkor teszem vissza ha már tisztább. Szóval tavasszal az első hónapban sincs benne.

 8. Lajos szerint:

  Kedves Róbert!
  Annyiban változott a helyzet az elmúlt hét alatt, hogy most már 60-70 centiméterre is le lehet látni a vízben, annyira letisztult már a tó vize. Szinte újdonságként hat, hogy a halakat tisztán lehet látni és a színeik gyönyörű élénkek lettek.
  Azt viszont nem gondoltam, hogy ennyi munkám lesz vele! Az első hordót 2-3 naponta kell teljesen kitakarítanom, ami azt jelenti, hogy mindent kiszedni belőle, azokat átmosni, a hordóban maradt, elképesztően ronda, sűrű, majdnem fekete-sötétzöld színű zattyot szivattyúval kiszívni, átöblítés után mindent visszarakni. A második hordóban lévő kabátbélések olyan intenzíven koszosodnak, hogy 2-3 óránként ki kell belőle vennem a felső rétegeket. Én annyiban módosítottam rajtuk, hogy nem rátekerem a rácsra a kabátbéléseket, hanem kivágtam 12 korongot és azokat hármasával választottam el ráccsal, így egyszerűbb vele a munka. Amikor a felső három réteg eldugul (felemelkedik a hordóban a vízszint a beömlő nyílásig), akkor kiveszem azokat, egy vödör vízbe beteszem és a szivattyút újraindítom. Az a baj, hogy ezt 2-3 óránként meg kell csinálnom. Amikor már az utolsó hármat is kivettem, akkor az egészet kimosom 3-4 vízben és újból visszateszem. Éjszakára még nem merem bekapcsolva hagyni a rendszert, mert ismételten jelentkezik a hordók felfújódása és a fedelek alóli vízfolyás a kabátbélések elkoszosodása miatt.
  Rengeteg munkával jár, de az eredmény már látszik!
  Arra gondoltam, hogy rásegítek a szűrőkre azzal, hogy a korábban vásárolt iszapszivattyúval is csökkentem a szűrendő trutyi mennyiségét. Remélem nem teszek vele rosszat!
  Az a kérdésem Róbert, hogy ha kiszedem ideiglenesen a kabátbéléseket, ahogyan írta, akkor a zeolitot is kiszedjem, vagy az maradhat a 2. hordóban továbbra is? Nem fog elszennyeződni? Helyettesítette esetleg valamivel a kabátbéléseket, valamilyen porózusabb anyaggal (esetleg szivaccsal), egyáltalán szükségesnek látja-e? A kabátbélés nélküli üzemeltetés során így milyen sűrűn kell az 1. hordót takarítani, mi erről a tapasztalata Róbert?
  Ha sikerül egy jó képet készítenem a halakról a tisztább vízben, akkor majd elküldöm email-ben.

 9. András szerint:

  Kedves Robi!
  A segítséged szeretném kérni!
  Elolvastam a kommenteket, az ötleteidet, tanácsaidat. Ha jól számolom most már 30 éve halak között élem életemet. Ez úgy értendő, hogy gyerekkoromtól kezdve halakat tenyésztek és akváriumok között éldegélek mai napig. Szóval 1000 literig jó vagyok! De most rajtam is kifogott régi álmom, a kerti tó. Hosszú évek után úgy döntöttem megvalósítom és lett egy tavam ami 15 méter hosszú, 10 méter széles és 1,5 méter mély. Szóval durván 119 m3 (42000 l) víz kerül majd bele. Megnéztem a megfelelő szűrő bolti árát és hívtam az ügyeletet infarktus gyanúval. Ez után találtam meg az oldaladat. Szóval, megépítem a hordós szűrőt!
  …vegyél egy nagy hordót (vagy kettőt). Idáig nincs is gond. De a kérdés, hogy milyen szivattyút kell ekkora vízmennyiséghez vennem és mekkora átmérőjű csöveket használjak, hogy ne viselkedjen atombombaként a hordó ha megtelt!?
  Előre is köszönöm válaszodat!
  András

  • Róbert (admin) szerint:

   Én kb akváriumba 500 literig, tóba meg 5000 literig vagyok jó 🙂
   42 köbméteres tóba elvileg kelhet egy 20 ezer literes szivattyú is vagy legalább 10 ezres, bemenő ágnak mindig ami a szivattyúhoz alapból a legnagyobb és kifelé legalább 1.5-2x kelhett, jó a hagyományos pvc lefolyocső a vízvezetékes boltba az a fajta amit csak gumi tömít.
   Egyébként én is nagyon sokat kisérletezgettem, de ez pont olyan, mint egy akváriumnál egy alsópolcos szürés, az sem sikerül tökéletesre elsőre, hiába bonyolultra tervezi meg az ember.

 10. Norbert szerint:

  Robert,
  Sok helyen olvastam a blogodon, hogy megcsinaltad az uj szurot a zold, 210L-es viztartalybol. Feltennel esetleg egy-ket kepet a belso kialakitasarol? Nekem is ilyen van, de nem vagyok maradektalanul elegedett vele, jo lenne osszehasonlitani.

 11. hagenburg péter szerint:

  Kedves Robert!
  szeretném megépiteni az általad közzétett szürőt/egy 200 literes hordóból/Kérdésem a müanyag kupak az aljára azt értem,de a zeolitot hova tegyem?Köszönöm előre is a segitséged.
  üdv
  péter

  • Róbert (admin) szerint:

   Ne haragudj valahogy eltűnt a válaszom, pedig megírtam. Szóval a zeolit mint kémiai szűrőanyagot fogod használni, ezért oda tedd ahol a legtisztább a víz, hogy ne rakodjon teli kosszal.
   Ettől függetlenül évente 2-3x azért megéri átöblíteni,majd köv. szezonra cserélni. Ezért javasolt rasel zsákokba bekötni.

 12. Ricsi szerint:

  Szép napot!
  Most szeretnék egy 70 l hordóból szűrűt készíteni.
  Kérdezném, hogy a víznek miért lentről felfelé kell haladnia?
  Előre köszönöm a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!