Teppeki, hatékony megoldás a levéltetvek ellen

Bizonyára már több kerti tavas életében sok gondot okoztak a levéltetvek. Ezek az apró kis rovarok, rendszerint tavasszal és nyár elején támadják meg a növényeink friss hajtásait, sokszor szinte ellepik azt. Védekezni ellenük nehéz volt, ha nem akartunk a halak számára veszélyes mérget használni. Ha vízsugárral le is mostuk a növényeink levelét, a tetvek jó esetben felmásztak ugyanarra a növényre, rossz esetben más növényeket is megtámadtak. Így csak több bajt okozunk, mint ami volt.

Teppeki

Szerencsére az utóbbi években egy új rovarölő szert hoztak forgalomba, ami nem más, mint a Teppeki 50 WG.

Ez egy hosszú hatástartamú felszívódó növényvédő szer, melyet kizárólag levéltetvek ellen igen hatásosan használhatunk. Szabad forgalmú III. kategória és  nem jelölésköteles, vagyis a halakra és a méhekre sem veszélyes. Úgy fejti ki a hatását, hogy a lepermetezett növény felszívja a szert, melyből a tetvek táplálkoznak. De a szer nem megöli a tetveket hanem gyomorméregként fejti ki a hatását, így a levéltetvek abbahagyják a táplálkozást és 1-2 napon belül szomjan pusztulnak.

Nekem rendszerint a vízi hídőrt támadták meg a levéltetvek, belepték  a növény leveleit és szárait, valamint amikor virágzott akkor azon magasra növő friss hajtásokat is előszeretettel ellepték. Sokszor csúnya volt a növényem és nincs kizárva, hogy a levelei is ezért száradtak vissza. Volt amikor még a virágzó tavirózsa virágokat is ellepték, és az amugy gyönyörű virágok így nem túl szép látványt keltettek. Nemigen volt mivel permetezni még rá nem találtam a fent emlitett szerre azóta, mikor jönnek a levéltetvek 1 vagy 2 alkalommal lepermetezem és többé nincs gond. Az utolsó képeken látszik is a hatás.

Kisebb tavakhoz szerintem bőven elég megvenni a legkisebb kis zacskó Teppekit amin látni fogjuk, hogy 1.5 grammos és még így is 10 liter vízhez elegendő. Ha csak pár növényünk van elég egy kis literes kézi spriccelő amivel könnyen megtudjuk oldani a permetezést. Viszont a tasakunk tartalmát jó ha 10 felé osztjuk, mert akkor literenkénti adagokat kapunk. A szer szétosztását egyszerűen egy félbehajtott papírlap segítségével is megoldhatjuk. A hajtásánál 10 egyenlő részre osztást rajzoljunk be, majd a szert ezen részre igazítsuk ki. Ha elhasználtunk egy adagot akkor a következő alkalommal már csak 9 részre kell osztanunk. A permetezésnél az egész növényt be kell permetezni a vízszint felett is, mivel a szer a csúcsok felé fog majd  haladni a növény növekedése során. Tehát nem a tetvekre kell fújni! A permetezést már elkezdhetjük az első tetvek megjelenésekor, mivel hosszú távon ható szer, igy akár 2 hét múlva is az a tetű aki rászáll a növényre és eszik belőle az is elfog pusztulni. A tóba a vegyszert nyugodtan használhatjuk a tavirózsák leveleire is, mivel nem veszélyes a halakra így attól se kell tartanunk, hogy a vízbe kerül a szerből a permetezés során.

A rovarölő szer használata előtt olvassuk el a tasak hátoldalán levő használati utasítást és tartsuk is be azt!

Egyes tapasztalatok azt mondják, hogy a vízinövényeknél jó ha 2x es töménységű adagot használunk, tehát az 1/10 -ed tasakkal csak fél liter vízbe. Én legutóbb így fújtam be, a tetveknek nyoma se. Én már 3 alkalommal használtam, a halaknak semmi bajuk, bátran merem ajánlani.

 

Tags: , , , ,

Már 7 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Csontos Ernő szerint:

  Tisztelt Róbert!
  Először is sok minden ötlet és jó tanács közül most egyet szeretnék nagyon megköszönni.
  Panaszkodtam, hogy akár két naponta eldugul a szivattyú-szökőkút és állandóan ki kell szedni és tisztítani.
  Javaslatodra vettem a CTP -3800 super Eco tószivattyút. Több mint másfél hónapja működik, táplálja még a csobogót is és nem kell foglalkozni tisztítással, eldugulással!!
  Másodszor a Teppeki infót is köszönöm, vettem is és most szükséges lenne használnom.
  De!!!
  Nem a víz felszín feletti növényekhez kell, hanem a vízfelszín nagy részére, a tavi rózsákra és egyéb vízfelszíni növényekre. Kicsit félek, hogy végül is a vizet permetezem (mert ebből sok megy majd a vízbe). Féltem a halakat, vízi növényeket és a vizet.
  Csak egy megerősítést szeretnék hallani, hogy nincs mitől tartani.
  Előre is köszönöm.

  • Róbert (admin) szerint:

   A fenti képeken látszik egy pár tavirózsa is, én azokat is permeteztem, nyugodt lehetsz, ha megy a vízbe nem lesz baja a halaknak.

   Méhekre sem veszélyes a szer!

   Amikor én permetezek, szerinted nekem minden kis beporlasztott permetszer a növények szárára megy? Mert nem, hanem bele a vízbe is.

   itt http://www.gazdabolt.hu/T06467-Teppeki-50-WG-1-5-g
   az adatlap fülre kattintva látod a “Nem jelölésköteles” szöveget ez azt jelenti lényegében hogy, rendeltetés szerű használatkor nem lesz bajuk se a méheknek se a halaknak sem.

 2. Csontos Ernő szerint:

  Kedves Róbert!
  Köszönöm a válaszod.
  Csak ez a bátorító választ vártam, mert kicsit féltem a Teppeki leírása ellenére is.
  Végül tegnap bepermeteztem a tetves felületeket. Ékszermérlegen mérve, 0,6g/2L víz töménységben használtam.
  Mai nap megnéztem, halak, vagy növények terén kárt nem láttam. A tetvek még fekszenek a levelek tetején, nem tudom mitől derül ki, hogy döglöttek,
  Gondolom néhány napon belül érdemes megismételni a permetezést.
  Köszönettel
  Ernő

  • Róbert (admin) szerint:

   Nem dehogy, nem kell megismételni néhány napon belül!

   A tetvek szomjan fognak halni csak kikel várni. Valahol írja is a szer leírásában. És azt is, hogy évente max 2x szabad alkalmazni a szert és mennyi idő múlva lehet csak a 2. permetezés ha szükséges, de ez is hetekbe van megadva.

 3. Csontos Ernő szerint:

  Köszönöm, nagyon rendes vagy (változatlanul) a nagyon hasznos segítéseddel.
  Akkor nem ismételem a permetezést, csak várok.

  Már csak egy apró permetezés technikai dolog: én óvatosan nem túl sokat fújtam a 2 literes kézi permetezővel a levél felületekre. Máshogy fogalmazva: nem tartottam egy-egy helyen másodpercekig a permetezőt, így került a levelekre és a tetvekre permetszer, de remélem elegendő.

 4. Zoltán szerint:

  Köszönöm a tippet! Nekem viszont fontos infó lenne, hogy a rákokra és a szitakötő lárvákra is veszélytelen a szer? Az én tavamnak ők is fontos lakói 🙂
  Előre is köszönöm a választ!

  • Róbert (admin) szerint:

   Teljes 100% -os an nem merem kijelenteni, hogy veszélytelen, mert szerintem ezt nem tesztelik és máshogy nem derül ki. Viszont ha már a méhekre halakra sem veszélyes, valószínű rájuk sem lesz az. Egyébként ez a szer nem méreg, bátran használható.
   Esetleg olyan rovarok akik a tetvekből táplálkoznak, rájuk lehet valamilyen hatással, de ez se biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!