Tószűrő házilagosan esővízgyűjtő tartályból, visszafolyás gátló megoldással.

A korábbi hordós megoldásoktól most eltérve egy 210 literes esővízgyűjtő tartályból készíttetem a tószűrőt. Ennek a szűrőnek a specialitása egy olyan egyszerű megoldás amivel elértem azt, hogy a víz ne folyjon vissza a tóba a szivattyú leállásakor, viszont a szennyeződés mégis a tartály aljába érkezzen, akár ülepítés céljából.

toszuro-esoviztartalybol

Hihetetlen, de a 210 literes esővízgyűjtő tartály nem került sokkal többe, mint a korábbi 60 literes hordóm, mégis három és félszer nagyobb, több mindent tudtam bele pakolni.

A megoldás lényege az hogy a víz felül érkezik be a tartályba mégpedig úgy, hogy a tartályban egy vastagabb cső van függőlegesen beállítva  és ebbe szabadon ömlik bele felül a szivattyútól a víz. A vastag cső teteje a tartály vízszintjétől feljebb helyezkedik el, így a víz lefele áramlik a cső alsó részén elhelyezett lyukak irányába és nem felül csordul túl. Áramszünet esetén vagy a szivattyú kikapcsolásakor, a szivattyú csövén a víz csak addig áramlik visszafelé a tóba még a cső vége beleér a vízbe (2-5cm) a vastag csőnél, de azután ha levegőt kap már megszűnik a vákuum hatás és a víz a tartályban marad. Ez külön költség kímélő megoldás is, mert nincs szükségünk különféle visszacsapó szelepekre, elzáró csapokra, és tartály csatlakozó elemből is csak 1 darab kell, amin a víz elhagyja a tartályt.

Nálam  egy 6500 l/órás szivattyú táplálja a szűrést, mért teljesítménye kb 5000l/h. Bőven elég volt a tartályba az 50mm-es csatlakozó elem  és a további 50-es pvc csövek. A víz szépen tud távozni a tartályból, nem csordul túl. A szűrés is immár 2 éve üzemel, nem volt szivárgás vagy túlfolyás!

Szerezzük be a hozzávalókat.

Tószivattyúra és szűrőanyagokra most nem térnék ki külön, csak a tartályokkal foglalkozzunk.

Szükségünk van 1 vagy 2 darab 210 literes esővíztározóra, amit szinte bármely nagyobb áruházban megvehetünk. Tartályonként 1db menetes tartály csatlakozó elem, melyet tó és öntözéstechnikai áruházban vásárolhatunk, rendelhetünk meg. A csatlakozó elem méretének megfelelő PVC csőre és könyök idomokra. 110-es PVC csőre, legalább olyan hosszúságban, mint amilyen magas a tartályunk, és a hozzá tartozó végzáró elemre (aminek egyenes a vége). Valamint szükségünk lesz ezek összeragasztásához a hozzá való ragasztóra. Mindezen utóbbi dolgokat egyszerű vízvezeték szakboltban is megvásárolhatjuk.

A tartály csatlakozó elemet a Koi-farm.hu webáruházban vásároltam meg!

Lássunk is neki a megépítéshez.

Nekem több napot vett igénybe, de remélem evvel a 5 pontos útmutatóval nektek hamarabb kész lesz.

 1. A tartály csatlakozó elemet építsük be a tartályunkba.

A csatlakozó elem saját gumitömítése segítségével berajzoltam a tartály tetejétől úgy 15cm középpontban egy karikát (belső kör). Majd e mellett mint a képeken is látható kifúrogattam kis fúróval, és a sorját késel szépen körbevágtam. Szükség volt még egy kis csiszolópapíros (sárga) finomításra is. Mindaddig igazítottam, még be nem ment az idom. Mivel csavaros és gumitömítésű így nem szükséges beragasztani, vagy külön szilikon ragasztóval tömíteni azt.

Erre figyeljünk, ez fontos! Kívülről dugjuk befelé, oly módon, hogy kívül lesz a gumitömítés és belül a menetes rész és a rá csavarható darab. Ha fordítva csináljuk, nem tudjuk majd szétszedni később, vagy ha a menetes résznél van a tömítés nem lesz hatékony, és megszorítani is nehezebb lesz.

A tartály külső részén bele kell ragasztani az átvezető idomba a PVC csövet. Később aztán lehet gumitömítésű könyök idomokkal vagy toldással ragasztás nélkül folytatni a víz útját. A belső részre nem kell ragasztani semmit sem, mert itt nem számít ha kicsit szivárogna. Valamint ha pl beleragasztunk egy könyök idomot, akkor később nem tudjuk széttekerni és kiszedni a szűrésünk ezen részét. Tapasztalatból mondom, mindig van egy kis átalakítani való, jó ha széttudjuk szedni.

2. Próbáljuk ki mielőbb.

Ellenőrzésként tegyük a tó mellé és töltsük fel a tartályunkat vízzel a szivattyúnk segítségével, hogy látni tudjuk meddig megy teli vízzel, nem e csordul túl és esetleg kell e még valamit alakítani rajta. Gyakran előfordul, hogy a vártnál másabb eredményt kapunk. Ha túlságosan a tartály tetejéhez tesszük a csatlakozó idomot, akkor nem lesz  kellő nyomás, hogy a vizet megfelelő gyorsasággal átpréselje a csövön. Ugyan ez történik ha túl szűk keresztmetszetet választunk, a víz túlfolyhat a peremnél. Ezt orvosolni legegyszerűbben úgy tudjuk, ha egy másik csatlakozót is építünk be mellé, mellyel a keresztmetszetünket megtudjuk duplázni. Természetesen a vastagabb átvezető idom behelyezése is jó megoldás lehet. Ez esetben az új furatot próbáljuk úgy kivágni, hogy az minél lejjebb essen, de még a régi belülre kerüljön. Tehát az átmérő különbséggel tudunk kicsit csalni, hogy az lejjebb kerüljön.

A legkevésbé nagy gondot okozza, ha a nagy keresztmetszet miatt a hordó nem telik meg a megfelelő szintig, mert akkor belülre tudunk még egy könyök segítségével cső idomot behelyezni ami feljebbről szívja be a vizet.

Nálam a belülre helyezett könyököt ami a felszínről szívja be a vizet, még vissza kellet vágni, mert majdnem megtelt a tartály a teszt során. A szűrőtakarítós részen látszik is, hogy ott már vissza van vágva.

3. Készítsük el a középső beömlő részt.

A 110 -es PVC csövünket szabjuk fel akkorára, mint maga a tartály magossága, max 1-2 centivel legyen inkább alacsonyabb, mint magosabb. Az aljától úgy 15-25centire, vágjunk tetszőleges nyílásokat, de inkább keskeny és hosszabb legyen, amin nem fér be az alulra helyezett ülepítőanyag  ami nálam 2 cm re vágott csődarabok, így a nyílásom 1.5cm széles lett. Akár 2 vagy 3-4 ilyent is készítsünk rá. Ha hosszanti irányban vágunk egy 10cm -es részt, majd a 2 végére merőlegesen, azonos irányban még 2-3 cm -es bemetszést akkor ezt gáztűzhelynél megmelegítve kitudjuk akár hajtani.

Zárjuk le az alját a végzáró elemmel, ha nem a gumigyűrűs rész van alul akkor megint meg kell melegítenünk a csövet, hogy a végére rá tudjuk dugni. Tetszés szerint tehető a talpára még egy X megoldás is, hogy a csövünk stabilabban álljon, de nem biztos, hogy szükség van rá. Ha ezt szeretnénk elkészíteni akkor a 110 -es csőből vágjunk 2 darab 8-10cm -es karikát, amit majd hosszában is fűrészeljünk el. Melegítsük meg az egészet annyira, hogy kitudjuk egyenesíteni, és 2 egyenes lap között lapítsuk ki őket, várjuk még kihűl. A  lapok 2 végeit befűrészeltem és hajtottam rá egy kis bütyköt ami a tartály alján levő mélyedésekbe illeszkedik be. Ha összeraktuk az X részt (akár csavarozva akár ragasztva) akkor a csövünk pont középen fog állni. A cső alját egy kis kaviccsal (belül) még le is súlyozhatjuk, így már biztos, hogy ott marad.

4. Szereljük össze az egészet.

Ez az utolsó feladat már nem okozhat különösebb gondot!

A szivattyú spiráltömlője és a tartályunk középső része közé még készítenünk kell egy 2 könyökből és egy méretre szabott csődarabból álló részt. Ezeket oly módon méretezzük, hogy az egyik könyök a tartály (110 -es cső) közepéig érjen, a másik pedig pont a tartály külső részénél lefelé álljon. A gumigyűrűs részeket nem szükséges összeragasztani. Sőt egy nagyon jó dolog, hogy a könyök pereme megtud akadni a tartály szélénél belül és ez megakadályozza az elmozdulását is.

Nálam 40mm -es spiráltömlő van, így ezeket a PVC csöveket is 40 -es méretből készítettem el.

Tegyük be a tartályunkat a megfelelő helyére. Ha 2 tartályos, többlépcsős szűrést alkalmazunk, akkor, mindenképp vagy egy lépcsős tartó megoldásra, vagy pedig egy alacsonyabb tartályra lesz szükségünk, hogy az első tartályból a víz szintúgy a második tartály tetején, felül betudjon ömölni egyszerűen mindenféle segédanyag nélkül.

Erre figyeljünk, ez fontos! Ha megtelik a tartály vízzel és beáll a vízszint magassága, akkor nem szabad, hogy a középső csőbe a beömlő rész levegőbuborékokat juttasson, mert az ülepítő részt ezek felfogják kavarni. Ezért az utolsó könyökre lefelé még szükség lehet egy rövidke csődarab ami beleér a vízbe a már említett 2-5cm mélységben.

5. Készen is vagyunk.

Töltsük meg a tartályunkat a korábbról már ismert szűrőanyagokkal és élvezzük a tiszta vizet. Ha nem nagyon tudjuk mivel kitölteni a nagy tartályt, vásárolhatunk szivacskockákat is, melyeket az első tartály felső részére helyezünk el. Nagyon jól megfogják ezek is a mechanikai szennyeződést. Ha pedig a második tartályba tesszük ahová már a látható szennyeződésektől mentes víz kerül kiválóan alkalmas biológiai szűrésnek is. A szivacs szerkezete miatt nagyon sok hasznos baktérium tud megtelepedni.

Ezek a képek egy szűrő takarításkor készültek, kifelé pakoláskor. A szivacs darabok is azért, a beömlő nyíláson helyezkednek el, de természetesen nem ott van a helye.

Ami kimaradt, de a képeken is látszik, viszont egyáltalán nem fontos, a gyárilag kapott  piros csap beépítése, mert szinte semmit sem ér! Nagyon lassan lehet vele csak leereszteni a tartály vizét, hiába alulra kerül, de pl a leülepedett koszt nem tudod vele kiengedni.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Eddig egy hozzászólás érkezett:

  1. Róbert (admin) szerint:

    A szűrő 2017 óta gond nélkül üzemel!
    Nem ereszt, nem kellett semmit sem újra ragasztani, sőt 1 télen kint maradt teli vízzel. Szerintem a kúpos formának köszönhetően nem fagyott szét.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!