Tó algásodása, algák irtása, megelőzésük

Bizonyára már minden tó tulajdonos találkozott algákkal. Leginkább kétféle alga jelenik meg a tavunkban a lebegő zöld alga, mikor az egész tó egy spenótfőzelékhez hasonlít és a kövekre tapadó fonálalga, ami gyakran kristálytiszta víz mellett is kialakul.

zöld alga

lebegő alga leginkább az új tavakban jelenik meg, ezt algavirágzásnak is szokták hívni. Ennek a természetes jelenségnek az oka az új tóba telepített növényekkel bevitt tápanyag, mely leginkább a tavi virág földel szabadul ki a vízbe. A még épen meg nem fakadt növények ezt a tápanyagot nem tudják felvenni, így kedvez a helyzet az algáknak. Nem kell aggódni ez a jelenség általában 2-3 hét alatt magától megszűnik.
A zöld algák elszaporodásának más oka is lehet, ha egy régebbi tóról beszélünk. A víz melegedése és a halak túlnépesedése, vagy túletetése. Ilyenkor ha túl sok halunk van és azokat túletetjük, nagyon sok tápanyag kerül be a tóba, amit egyszer csak nem tudnak már a vízinövények felhasználni. Ha melegedik az idő akkor jobban bomlásnak indulnak ezek az anyagok, és ez megint csak kedvez az algák elszaporodásának.
A harmadik ok lehet a nem megfelelő szűrés, a bioszűrő hiánya is.

A fonálalga szerintem az egyik legrosszabb algafaj, mert szűréssel nem távolítható el, mivel a köveken vagy a tó  falain tapad meg. Leggyakrabban azokon a részeken jelenik meg ahol nem megfelelő a víz áramlása, vagy a sekély vizünk hamar felmelegszik. A kristálytiszta víz is kedvezően hathat, mert a mélyebb részeken is elegendő a fény mennyisége, így az algák jobban nőhetnek.

Mit tehetünk az algák ellen: Az egyik legelső megoldás az, hogy olyan tavat építsünk ami kellő mélységgel rendelkezik (min. 1 m), így nyáron a vizünk nem melegszik fel annyira. Természetesen ehez tószivattyúra is szükségünk van, amivel az alsó rétegből a hidegebb vizet felülre vezetve forgatjuk azt .
A víz túlzott felmelegedése ellen árnyékolhatjuk is a tavunkat álcahálóval, de az nem mutat olyan jól, mintha beültetnénk a tavunkat olyan növényekkel amik levelei a víz felszínen úsznak és így árnyékolják azt. E mellett az ilyen növények a tápanyagot is felszívják a vízből, bár valami gyorsan növő hínárféle ezt hamarabb megteszi.
A halak beszerzésénél jól meggondoljuk, hogy milyen fajtákat vásárolunk és hány darabot. Noha sok kis hal még nem okoz gondot, de némely fajták mint pl. a koi is elég nagyra megnőnek.
Készíthetünk különféle szűrőberendezéseket, alkalmazhatunk bele többféle szűrő anyagokat. Mindkét szűrésféle a mechanikai és a bioszűrés együtt igazán hatásos lehet az algák ellen, mivel elvileg kivonja a tápanyagot a tóból. A mechanikai a nagyobb szennyeződéseket távolítja el mielőtt azok lebomlanának és tápanyagot biztosítanának az algák számára. A biológiai pedig baktériumok által lebontja  a halak számára káros anyagokat, és elősegíti a növényeink gyors növekedését.
Tehát ültessünk gyorsan növő növények amik majd elvonják az algák elől a tápanyagot.
Viszont a növényeket még véletlenül se ültessük tápanyagban gazdag ültetőkosárba, mert akkor mit sem ér az egész, és nem fogják a vízből a tápanyagot felvenni.
A halaink etetése során figyelünk arra, hogy ne etessük túl azokat, ha a víz zöldülni kezdene, próbálkozhatunk a kevesebb etetéssel is.
A tavunk vízét sózhatjuk is ámbár ez a módszer nem ép algairtásra való, de elviekben befolyásolja az algák megjelenését.
Jótékony hatással lehet a tavunkra az esővíz is, megfigyelhető, hogy egy nagy esőzés után csökken a lebegő alga menyisége, letisztultabb a víz.
Legvégső esetben, ha már nem tudunk mit tenni a lebegő algák ellen, akkor sem tanácsos algaölőszerrel próbálkozni, vagy csak nagy odafigyeléssel végezzük azt, mert a hirtelen algapusztulás oxigénhiányt okozhat, mely a halak pusztulását vonja maga után. Vegyszeres algairtást csak megfelelő oxigénellátás, levegőztetés mellett alkalmazzunk!

A nagyobb kövekre tapadt fonálalgát súrolással tudjuk csak eltávolítani vagy a kövek lefelé forgatásával így a fény megvonásával az algát megölni. A vízben messzire növő fonálszerű részeket akár kezünkre felcsavarni és letépni azt. A növények szárait leveleit benőtt algát elképzelhető, hogy csak  a növény megkárosításával távolíthatjuk el. Sajnos ha a fonálalga visszajön muszáj valami hatásosabb módszert vegyszert, berendezést alkalmazni, mely direkt fonálalgák ellen fejlesztetek ki.
Ha a sekélyebb részek algásodnak, akkor gondoskodnunk kell a megfelelő vízáramlásról, melyet különféle szivattyúberendezésekkel érhetünk el. Vagy a tószűröböl a vizet ezekre a részekre vezetjük.

Mint látjuk elég sok mindentől függ az algásodás és milyen sokféle módszerrel tudjuk meggátolni az algák szaporodását vagy az elszaporodott algákat kiirtani, de jól jegyeztük meg mindig könnyebb valamit megelőzni, mint a bajt utólag orvosolni, esetünkben az algákat kiirtani.

Tags: , , , , ,

Már 46 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Robi szerint:

  Üdv !

  A kerti tavamba ami kb. 3 köbméteres lesz, kagylókat szeretnék telepíteni mivel úgy tudom hogy egy példány akár 60 liter vizet is megszűr egy nap alatt. A folyó Tisza mellett lakom és van holtág is, tehát tavit, és folyamit is tudok beletelepíteni mennyiségi korlát nélkül. Van ebben valami tapasztalatod, vagy infód?

 2. Róbert (admin) szerint:

  Szia, mintha valaki már írta volna fórumokban, hogy volt, vagy van neki kagyló, de nekem nem sok tapasztalatom van e téren. Igaz régen volt az akváriumban, szerintem pár hónapig ki is bírta, de összedúrta az alját. Beássa magát a kavicsok közé, szóval ha van valami talaj a meder alján, akkor akár simán megélhet. Gondolom a tófóliát nem fogja kivágni, de ha bemész a vízbe esetleg rálépsz, akkor fene tudja …
  Az hogy a kagyló, a tó algásodás megelőzésére jó-e, azt nem tudom megmondani.

 3. Tamás szerint:

  Üdv! Én sok helyen olvasgattam hogy a kagyló igen hasznos kis állatka rengeteg vizet szűr meg 1 nap alatt és szépen tisztítja is! Arra kell figyelni hogy nyáron a “meleg” vízeben elpusztulnak szóval inkább a tó aljára kell rakni én most szereztem 50 db 😛

 4. Marian szerint:

  Hello
  Az a kerdesem lenne en ha most epitek egy tószűrőt akkor az kepes lessz megszűrni a lebegő algát?

  • Róbert (admin) szerint:

   Igen, még nem késő elkezdeni egy tószűrőt építeni. Ami fontos, hogy az a sera vatta, vagy kabátbélés anyag legyen benne, mert csak azon akad fel a lebegő alga. Viszont ha nagyon algás akkor gyakrabban kell az elején kimosni ezt a vatta szerű anyagot. És ajánlott az is, hogy a szivattyú feljebbről szívja a vizet, mert én azt tapasztaltam, hogy a víznek inkább csak a felsőbb rétege algásabb.

 5. Böbe szerint:

  Szia!1 hete lett feltöltve a kerti tavam,halak még nincsenek benne,a növényeket elhelyeztem,kb.2 napja olyan csúnya lett a kristály tiszta vizem,hogy nem látok le az aljára,mitől van ez,és valamikor kifog tisztulni..UVC szivattyúm van..néha bekapcsolom..vagy állandóan kellene menjen?? Köszi előre is a választ.

  • Róbert (admin) szerint:

   Szia, a cikkben a kép alatt az első mondat pont neked szól. Olvasd el újra.
   A szivattyúd jó ha megy mindig és keringeti a vizet. Ha gyári szivacsos szűrőt vettél hozzá akkor fontos is, hogy ne kapcsold ki sose a szivattyút. Erről bővebben a baktériumok vagy a bioszűrő részen olvashatsz.

   Az UVC lámpáról nem tudok nyilatkozni én nem használom, de hallomásból mondom van aki nem szokta mindig bekapcsolni, de van akinek folyamatosan megy az is. Káros és a hasznos baktériumokat is megöli egyaránt!

 6. Böbe szerint:

  Köszönöm!.Elolvastam,akkor reménykedek,hogy 2-3 héten belül a víz tisztább lesz….de az UVC az folyamatosan megy a szűrővel együtt,azt hogy lehet külön kikapcsolni?Mert említetted,hogy van aki kikapcsolja..vagy lehet azt is külön kiiktatni??

  • Róbert (admin) szerint:

   Ha egybeépített akkor persze megy, de nyilván van akinek ez külön van és kitudja kapcsolni. Mindenesetre akkor ne kapcsold ki az egészet, mennie kell 24 órában. Ezt tudom javasolni.

 7. Böbe szerint:

  Köszönöm válaszod!

 8. Tibor szerint:

  A 15m3-es tavam elég algás. Mindenki azt javasolja, hogy telepítsek bele minél több növényt. Tavirózsa már szépen kezd elszaporodni, de ami a legfontosabb lenne a hínár az sajnos nem 🙁 Bármennyi hínárt próbáltam még eddig bele telepíteni alulra, középre, fentebb, úszónak stb. ládába, nagy cserépbe ültetve, egy sem marad meg. Egy darabig elvannak, utána szépen kezd a tűlevelük elhullani, és szépen eltűnnek, elrohadnak. Mindenki azt írja, hogy milyen gyorsan elszaporodnak, még irtani is kell őket. Nálam meg sajnos meg sem marad. Folyamatosan működik egy tószivattyú ami forgatja a vizet, és egy szökőkút is. Mit ronthatok el?

  • Róbert (admin) szerint:

   Ha a tavirózsa beültetésekor nagyon tápanyag dús talaj kerül a tóba, akkor a növény nem fogja elszívni a tápanyagot az algák elől, hiába kezd már szaporodni. Ha nagyon üledékes a tó alja, mint írtad is elrohadnak a hínárok ezek mind új tápanyaggal látják el az algákat, ezt csak ülepítős tószűrővel tudod leszűrni. Ha a tó fenéken nincsen végig kulékavics vagy hasonló talaj a baktériumok számára akkor azok se segítik a tó tisztulását, ilyenkor szoktak egy külön bioszűrőt is beiktatni az ülepítéses után.
   Ha van pénzed vegyél a szivattyú mellé tószűrőt, ha van időd akkor építs magadnak pl. egy 200 literes esővíztartály tökéletes és olcsó választás lehet. Mindezekről más-más cikkeimben olvashatsz.

  • Erika szerint:

   Kedves Tibor!
   Én is küzdöttem a tó zöld vizével, öntöttem bele az algátlanító folyadékot, ami igen drága, mégis mindig zöld lett a víz. Most találtunk rá egy olcsó és hatékony módszerre! Árpa szalmát raktunk egy sűrű szövésű zsákocskába, és beletettük a vízbe. Vasárnap este történt, és kedden reggel már nyoma sem volt a zöld színnek, tiszta a víz, öröm nézi a halakat és a tó alján eddig láthatatlan növényeket!
   Ajánlom, próbálja ki, nálunk bevált! Sok sikert 🙂 🙂

 9. Tibor szerint:

  Köszi a tippeket! A tószűrőt azt megépítettem ahogy itt bemutattad. Egy 200l-es hordóba megy a víz alulról nyomva bele a vizet. Alján ülepítő, utána zeolit 25kg 4db hálóban. Felette pedig egy 10cm-es szivacs. Innen felülről átfolyik a víz egy kb. 15l-es szűrőbe ahol még egy kicsit tud ülepedni, és onnan vissza a tóba. Kb.2hete megy így éjjel-nappal. +van még egy külön kis szökőkút. Sok változást nem vettem észre a tisztuláson, csak mintha egy kicsit sötétebb zöld lenne a víz mint eddig. A tavirózsákat anno tavaly sima kerti földbe ültettem kaviccsal a tetején. Azok szépen szaporodnak, kb. a tó felületének a 25%-át már be is lepték. Kb. 15h-tól a tó felülete a fáktól kezd árnyékba borulni. Igazából azt nem értem, hogy a frissen ültetett hínár miért nem marad meg? Túl algás lenne a víz? Kevés az oxigén?

  • Róbert (admin) szerint:

   jah, oké akkor a hordó kipipálva. Esetleg gyenge lenne a szivattyúd? Megvan legalább 7-8000l/óra? Ha nincs akkor nyilván több idő kell. Egyébként is ha a zeoliton esetleg telepednek meg hasznos baktériumok akkor is több idő kéne nekik, mint 2 hét szerintem legalábbis ez akár 4 hét is lehet. Ezt a részt ne mosod ki.

 10. Tibor szerint:

  2500l-es a szivattyú az igaz. Ha leereszteném a víz nagy részét és kitakarítanám a tavat? Az ürüléket és iszapot kiszedném amit lehet és feltöltöm mosott kaviccsal az alját szerinted jó ötlet lenne? Van zagyszivattyúm. Hal nincs benne (max. 3db), mivel addig nem is akartam bele tenni, míg nem áll be rendesen a tó.

  • Róbert (admin) szerint:

   Uhh, hallod-e hal nélkül így bezöldül ez elég gázos, nekem most televan hallal, koik is és nem zöld mióta megy a szűrésem.
   Ha erre tényleg szánni akarsz időt, hogy ne legyen zöld a tavad akkor szedd ki az egészet. Kitakarítod az iszapot, leslagozod az oldalát. Esetleg készítesz a növényeknek még ültetőzónát amibe csak kavicsba raksz növényt, hídőr, vizimenta, mocsári nőszirom, gyékény, ezek simán megélnek a kavicsba.
   Veszel 1 köbméter kulékavicsot vagy fele gyöngykavics fele kulé és teleszórod az alját, meg a növényes részt felülre nagyobb kavics. Ha nagyon ügyes vagy akkor tehetsz bele dréncsövet is és oda is vezetsz vissza szűrt vizet a tószűrőből. Persze nemártana ha vennél még egy szivattyut, legalább ezt: http://www.ebay.com/itm/TTJebao-10000l-h-68W-SuperECO-Pond-Pump-submersible-Filter-Pumps-Fish-XTP-10000-/221895748495 vagy egyel nagyobbat. Ha van dréncső a gyöngykavicsba akkor nem kell külön bioszűrőt készítened, csak ide piszkos víz nem mehet, mert eltömődik. Én az elejétől fogva szűrőm a tavamat, nincs iszap, rendesen látszik a kavics is.

 11. Tibor szerint:

  Köszönöm a sok jó tanácsot! Rengeteget segítettél. Én ott rontottam el valszeg, hogy valahol olvastam a tó aljára tenni kell 10-15cm vastag földet, hogy a halak el tudjanak majd vermelni. Na most világosodtam meg, hogy ez nagy hiba lehetett!!! Ezért is szeretném kitakarítani amennyire csak tudom így 1év után. Valszeg rengeteg benne a szerves anyag, ami csak az algákat eteti de piszkosul. Ezért nem marad meg benne valszeg a hínár sem, ami ugye alap kellene hogy legyen. Még egyszer köszi a sok segítséget, és a fejleményekről majd beszámolok 🙂

  • Róbert (admin) szerint:

   De legalább akkor megoldva, hogy ez a baj a föld a tó alján. Biztos, hogy valahol írják, mert az utca végén is van egy tó az állandóan zöld, ott is tettek az aljára talán még trágyát is. Lehet a tavirózsa nagyra nő, de az algáknak is kedvez és nem fogod látni a halakat se.
   Akkor sajnos teljesen kikel takarítanod a tavat, sajnálom nem kis munka lesz :S

 12. Tibor szerint:

  Szia!
  Tegnap kidagonyáztam a sok iszapot az aljáról. Volt rendesen benne. Jó kis bukéja is volt. Az aljára terítettem nagyobb szemű kavicsot. Nem sokat, két taligával. Ha szerzek még kulé kavicsot max. még szórok hozzá. Feltöltöttem kútvízzel. Ásott kutunk van, azaz olyan mintha esővíz lenne. Egy kicsit zavaros még, de abban max. homok van. A kérdésem az lenne, hogy szerinted mi a hatékonyabb szűrés? Ha a hordó aljáról nyomom bele keringtetni a vizet, és a tetején megy vissza? Vagy felülről lefelé. Ki így, ki úgy ajánlja. Amúgy a kijövő víz még egy 25l-es kis szűrőbe megy bele, és onnan a csobogón keresztül a tóba.

  • Róbert (admin) szerint:

   Hamar megoldottad, azt hittem nagyobb munka lesz 🙂
   Szerintem a tószűrő készítéses cikkemben meg is indokoltam, hogy én miért tartom hatékonyabbnak, hogy a víz alulról felfelé menjen, legalábbis az ülepítéses részben ez a hatékony, mert lefelé süllyednek az apró részek, így felül van a tisztább víz.

  • Tibor szerint:

   Szia Róbert!

   Gondoltam megírom a fejleményeket így egy hónap távlatából 🙂 Ahogy javasoltad az iszap kitakarítása, és némi kulékavics feltöltés után vártam türelemmel. A növények szimplán csak a kavicságyba lettek visszaültetve. Az általad bemutatott dupla lépcsős szűrő működik éjjel-nappal, bár a szivattyú teljesítménye még mindig nem elég a tó méretéhez. Ez idővel cserélve lesz. Szóval egy jó hét után szépen lassan kezdett tisztulni a tó. Most már ott tartok, hogy olyan jó fél méterre le lehet látni a kavicsokig. Utána egy nagy törés van a mederben, ami kb 1,30m. Na oda még nem lehet lelátni, de látványosan tisztult a tó. Szóval köszönöm a tippeket, nagyon hasznosnak bizonyultak. Most már csak a hínárnak kellene szépen elszaporodnia, de szerintem az is türelem kérdése, min. egy szezon.

   Tibor

  • Róbert (admin) szerint:

   Köszi, hogy megírtad a fejleményeket.
   Neked, nagyobb a tavad, mint az enyém, vagy a Tamásé (itt linkelte a képeit) http://kerti-to.net/tobblepcsos-toszuro-hazilag-ulepitessel-es-vattas-filter-reszel/comment-page-1#comment-12178 nyilván több idő kell, hogy a baktériumok elszaporodjanak és elegendő mennyiségű legyen ennyi vízhez.
   1.3 méterre szerintem csak megfelelő bioszűrés mellett fogsz tudni lelátni. De szerintem már ígyis haladást értél el a tavaddal kapcsolatban.

   Ha nem igazán fog tisztulni, jövőre még esetleg azt megpróbálhatod, hogy egy másik 200 literes hordót, ládát, vagy bármit, csak bioszűrőnek http://kerti-to.net/bakteriumok-avagy-a-bioszurorol-elmeletben használsz, teszel bele valami töltetet amin a baktériumok megtudnak telepedni.
   És még készítesz növényes ültető részeket ahová a vizet visszaengeded. (Ezeket mindenkinek szoktam javasolni)

 13. Böbe szerint:

  Szia!Kérdésem az lenne,hogy milyen időnként kell a tó vizét teljesen lecserélni, /1-2 évente?/

  • Róbert (admin) szerint:

   Ez egy jó kérdés, teljesen lecserélni nem hiszem, hogy lekéne. Vagyis 100% -os vízcsere sosem kell, hacsak nem építesz másik tavat, de akkor is szoktak meghagyni a régi vízből amit az új tóba tesznek.
   A vízcserének szorosan az ammóniáhz és baktériumokhoz van köze http://kerti-to.net/bakteriumok-avagy-a-bioszurorol-elmeletben.
   1. Azért cserélhetünk félévente vagy havonta 20% vizet, hogy evel csökkentsük a tó ammónia szintjé nem megfelelő bioszűrő vagy túlnépesedett tó esetében.
   2. Az új tóba azért rakunk a régi tóból vizet, hogy a vízben levő baktériumotok papucsállatkák stb. hamarabb elszaporodjanak a tavunkba és így könnyebben beálljon a vizünk.

 14. Böbe szerint:

  Bocsi,én is erre gondoltam,hogy nem teljesen lecserélni,hanem valamennyi vizet félre tenni,a többit kiszivattyúzni,kitakarítani teljesen az alját is.Ezt a folyamatot mikor kell elvégezni?

  • Róbert (admin) szerint:

   Elvileg nem kéne teljesen kitakarítani sosem, ha minden szűrés jól működik. Nekem a tónak a legeslegalja azóta is háborítatlan mióta elkészült 5 éve. Kavicsokat látni, nincs iszap. Viszont a többi növényes részt én tavaly takarítottam ki, mert nagyon algásodott a tó és nem tudtam mit tenni. A növények beültetésekor túl sok volt a tápanyag dús taviföld. Így aztán a növények nem vették fel a vízben levő tápanyagot ami kedvezően hatott az algák számára és mint a cikk elején látható képen (3. évbe) olyan zöld volt a víz.
   Ha időm engedi erről is lesz cikksorozat.

 15. Hajgató Judit szerint:

  Kedves Róbert,

  Érdekelne a véleményed fürdőtó kialakításával kapcsolatban. Szerinted mekkora felület lehet a minimális ill. az általad készített hordós bió szűrőkkel kivitelezhető-e házilag egy ilyen tó?

  Köszönöm válaszod!

  Üdv. Judit

  • Róbert (admin) szerint:

   Mivel fürdő tavat írtál, gondolom nem raksz bele halakat. A fenti cikkben írtam, a gondot leginkább a halak túlszaporodása és túletetése okozza. Így nem hiszem, hogy nagy gond lenne, egy kisebb fizikai szűrés és egy nagyobb növényes gyökérzónás kavicsos szűrést javasolnák. Az hogy mekkora felület kéne növényből a tóhoz képest ebben az esetben azt nem tudom, de lehet elég az 1/4 rész is, mert normál halas tónak akár a felét is benövényesítik. De úgyis az a fő szempont, hogy jól is nézzen ki, pl egy 4×3 méteres medence akkor legalább 2 oldalt 1 méter széles növényes szakasz.

 16. Hajgató Judit szerint:

  Kedves Róbert!
  Köszönöm a gyors válaszod! Akkor ha jól értem elég egy szivattyú ami egy dréncsöves megoldással kapcsolódik a szűrő(k)höz ez a kavicságyban kell, hogy legyen ahogy nézegettem a videókat. A másik kérdésem, hogy az általad készített szűrők gondolom itt is alkalmazhatóak ill. a kavicságy vastagsága mekkora kell hogy legyen? És egy ekkora felületű tóhoz milyen szivattyút javasol? Köszönöm a segítségedet!

  • Róbert (admin) szerint:

   Nálam a dréncsövezés (sárga cső) így van megoldva, kb 20-25 cm gyöngykaviccsal amibe a növények vannak.
   Img_5538_resize IMG_5699_resize
   Nálam a szivattyú után van a szűrőhordó aztán a dréncsöves rész, ide a kavicságyba már nem kerülhet nagyméretű fizikai szennyeződés, mert eltömődne 1-2 év alatt.
   Ha zöld vagy opálos a vizem, mert pl 1-2 hétig nem ment a szivattyú, akkor elég neki evel a megoldással 2 nap és újra szép tiszta lesz.
   Növényes tónál (fürdőtónál nem tudom) úgy szokták javasolnia szivattyút, hogy legalább 4 óránként forgassa át a tóvizét pl 16 köbméteres tóhoz 4000l/órás szivattyú kéne ami pont nincs, de van nagyobb 4500l/h. Aranyhalas vagy kois tóhoz meg akár 1-2 óránként is át kell forgatni a vizet.

 17. Marián szerint:

  Jonapot nekem egy ojan kerdesem lenne hogy ha hepofilterrel szurnem a tavat (az ojan filter amit a medenceszűrokben is használnak) hogy azis képes lenne felfogni a lebegő algát és ha igen akkor on szerint mijen mértékben válaszát köszönöm

  • Róbert (admin) szerint:

   Ha az a vékony harmonikaszerű szűrőbetét, az tuti megfogja, de kérdés hogyan lehet kimosni, vagy cserélni kell mindig, ami tuti nem olcsó mulatság.
   Bár nyilván attól is függ mekkora tóról van szó, pár köbméteresnél még szerintem beválhat. A másik dolog, hogy a medence szűrőket, nyilván nem egy durván koszosnak mondható tóhoz készítik. tehát mindenképpen elő kéne szűrni a vizet a filter előtt hogy ne tömődjön el hamar.

 18. Gábor szerint:

  Szia!
  Az lenne a kérdésem, hogy – itt egy helyen olvastam – nincs mindég bekepcsolva a szivattyút és a szűrő. Ez nem okoz problémát? Olyan szűrésengondolkodom, ami időszakos működésű. Eddig nem volt szűrve a tó vize, a halak és a növények is jól vannak, fejlődnek. De a szél nyilvánvalóan belehordja a port, és ettől iszap is van az alján, illetve nem túl átlátszó a víz.

  • Róbert (admin) szerint:

   Ha nincs mindig bekapcsolva a szűrő, akkor a baktériumok nem telepednek meg a szűrésben ami a biológiai tisztuláshoz kell, de a mechanikai koszt így is kiszedi majd.

   Én azért szoktam javasolni ne kapcsoljuk ki a szűrést, mert lényegében minden mechanikai szűrésben is telepedhetnek meg akár egy kevéske kis baktérium is, még ha nem is pont ideálisak a feltételek nekik.
   Ha ki be kapcsolod a szivattyút még rontasz is mintha mindig működne, na meg ha napi 24 órát megy 2x több koszt szedd ki mintha csak napi 12 órát menne a szivattyú.
   És minél több mindent kiviszünk a vízből annál inkább kedvez a helyzet az algák számára. Gondolom azért itt kérded, mert beszokott zöldülni tavasszal a vized.

 19. Viktor szerint:

  Szia Róbert,
  Szeretném kérni a segítségedet egy 5 m x 2 m kerti tó, amelynek átlagos mélysége 60 cm, legmélyebb pontja 1m, 5-6 darab aranyhal van benne. Szinte egész nap éri a nap. Növényzet átlagos tavirózsa, hínár, nád stb.. [kb. 4-5 m3 tó]. Teljesen tanácstalan vagyok a víz tisztításával kapcsolatban. Több fórumot is végig olvastam. 10 m3 tó mérettől olvasgatom a saját házi “hordós” megoldást. Te ekkora mérethez saját magad készítenél egy 250 W-os merülőszivattyúval szűrőt vagy vennél egy gyárit? A 250 W szivattyút elég naponta 2-3 órát működtetni vagy folyamatos érdemes?Előre is köszönöm a válaszodat!

  • Róbert (admin) szerint:

   Szia, 250watt nagyon sok, mert egész nap kell üzemelnie másképp nem ér semmitse az egész ha készítesz szűrést. Olvasd el az ECO szívatyus cikkemet
   http://kerti-to.net/energiatakarekos-eco-szivattyuk

   A másik meg pedig a tó meder alja kavicsos, vagy gyöngykavics legyen az soakat segít. Földet, de még tavi földet se használj a tóba, mert az nagyon kedvező az agáknak.
   Nálam az 5 köbös tóba kevés halnál böven elég volt egy pondovario 2500 szivattyu és a házi készítésű szűrő a 30 literes hordós.
   http://kerti-to.net/toszuro-hordobol-hazilag
   Természetesen használhatsz nagyobbat is 60l, hordó 60l malterosláda az csak jobb lehet.

 20. Zoltán szerint:

  Szia,azt hallottam hogy a vizi csigák bevetése az algák elleni harcban eredményes lehet.Neked van ebben tapasztalatod? Mi a véleményed erről?üdv,Zoli

  • Róbert (admin) szerint:

   Valószínűleg egy növények nélküli tóban ez beválhat, ahol csak fonálalga van, máskülönben szerintem a növények szárát, hinárokat eszik meg.

   Nekem tavaly őszig voltak csigák egy kisebb medencében (most kifagyott ott minden), igaz nem volta alga, de fullosan televolt hinárral, és a csiga feljött és ette az átokhínár virágát, gondolom nemcsak azt ette.

 21. Jaramar szerint:

  Kedves Róbert! Tavaly augusztusra lett készen a piskóta alakú kb 15 m3-es tavunk. Már a készítésekor is állandóan a blogokat olvastam, Köszönöm a sok jó tanácsot. A tóban10 – 30 – 60 cm-és szintek vannak, és a két széles rész közepe 1.5 m mély. Nyolc aranyhalat kaptunk augusztus végén, és valamennyi növényt is ültettünk. Lett vagy 200 kishal, a növények eddig szépen fejlődtek, de most már mindent ellep a fonalas alga. Le lehet látni a tó aljára, de a 10 és 30 cm-és szinteken le sem tudjuk szedni, mert megemeli a kavicsot. Már belepi a tavirózsa szárát, és satnyul szegény. Képtelenség a vizet körbe mozgatni a tó szélén. A halak csak annyi kaját kapnak, amit azonnal megesznek. A tóba csak kevés tóföldet tettünk néhány növény alá. Az árnyékolást el sem tudom képzelni ekkora felületen. Ha vennék vizisalátát, az segítene?
  Mivel a víz kristálytiszta, csak az egyi 2500 l/h szivattyú van hordószűrőn keringtetve, a másik mederből közvetlenül a csobogóról spriccelődik a vízbe. Azt sem értem, hogy miért abban a mederben van sokkal több fonálalga (nem győzzük naponta leszedni legalább a tetejéről egy falseprűvel), ahol a csobogó van, tehát a víz elvileg dúsabb oxigénben.
  Minden tanácsot köszönettel veszünk.
  Ha valakinek kellenek aranyhal fiókák Debrecen környékén, szívesen ajándékozunk.

 22. Zénó szerint:

  Sziasztok! Nekem csak egy pici dísztavam van, 1mx1mxkxb30 cm, félárnyékban, 2 aranyhallal a szunyoglárvák miatt, de ők csak tavasztól őszig lakják. Ezt a méretet könnyű lehalászni, tisztítani, de vezetékezni meg költeni nem szeretnék rá. Kérdésem hogy napelemes csobogó, hínár, mini tavirózsa együtt segíthet a zöldülésen, vagy szűrő nélkül ne is reménykedjek?

  • Róbert (admin) szerint:

   Nálam tudod mi a vezetékelés? A garázsból egy 20m hosszabbító elmegy a tó közeléig ahol már eléri a szivattyú vezetéke. Nem nem nagy ördöngösség. Amúgy már bele is tapostuk a fűbe, meg se látszik hol megy, csak a 2 vége.
   A kérdésedre a válasz, a szomszédnak is van egy kis tava talán csak annyi a különbség, hogy az egyik fele úgy 50cm mély. Náluk a zöldülésen csak a 30l hordós szűrőm segített.
   http://kerti-to.net/toszuro-hordobol-hazilag
   Amit egy 1000l/h szivattyú táplál. Nekik is van benne egy kis tavirózsa, meg 10 hal.

 23. Rena szerint:

  Szia. Itt olvasom, hogy a tavas alja teljesen tiszta, láthatók a kövek 5 év után is. Hogy lehet ez? Mi a jövő héten készülünk lecserélni a vizet, de ki kell pucolni az egészet, mert az alján tuti van vagy 20 cm vastag iszap tavaj óta!!! Év közben hogyan tudom az iszapot kitakarítani a tó aljáró? Válaszod kőszönöm!

  • Róbert (admin) szerint:

   Szia, úgy lehet, hogy nem alakul ki iszap, hogy megfelelő a biológiai tisztulása a tónak. Erre persze rásegít a tószűrő és az is, hogy tavasszal ősszel és idő közben az elszáradt sárgult levelek kivannak szedve a tóból, ami nem süllyed le az aljára és képez iszapot. És ezek miatt nem is képződik hosszútávon nagy mennyiségű alga.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!