Tó környéki állatok (kutya-macska)

Bizonyára sok tótulajdonos tapasztalta már ezt az igen kellemetlen érzést, amikor saját házi kedvence, vagy más kisállat, a kerti tavunkban kárt vagy bosszúságot okozott (halakat kifogja, növényeket letöri). Sajnos nem sokat tehetünk ellene, de azért van pár dolog amit kipróbálhatunk.

Tó környéki állatok (kutya-macska)

Talán az egyik legbosszantóbb a macska, persze nem mind, de azért mindenkinél akad 1-2 ilyen szemtelen állat, akár a szomszédé akár a sajátunk. A macska nem csak a halunkat eheti meg, de akár a part menti fóliát is kikarmolhatja, ezért ajánlott a geotexil és a vastag tófólia.

Velem történ 2 éve (2012)(a képek itt), hogy sorra tűntek el a halak, mihelyt vettem 2-3 darabot, főleg osztott farkú aranyhalat, másnapra már nem találtam meg, bár volt olyan is amelyik hal 2 hétig is kibírta. Néhány hal testén sebek is voltak, de még ekkor sem tudtam mi lehet a baj. Majd ezt a halat sikerült kivennem és külön vödörbe tettem, mondanom sem kellett onnan egyből eltűnt. Volt másik hal is amit így kiraktam egy vödörbe, de már lerácsozva, egyszer csak nincs rajta a rács, az egyik macskámnak meg persze vizes volt az egyik mancsa 🙂 . Innentől kezdve tudtam, hogy az új cicus a felelős mindezekért. Sajnos később is ette a halakat, volt amit még ki se engedtem a zacskóból elvitte a partról zacskóstul, mindenestül. A macskát elajándékoztuk, de már előtte úgy voltam ha elkapom még egyszer, akkor biz isten agyonütöm, mert rengeteg idegeskedést, és költséget is okozott.

A másik ilyen szintén nem túl kellemes dolog amikor a nagytestű kutyánk nyáron a tavunk vizében próbál meg hűsölni és az összes növényt letöri. Ha nem megfelelő tófóliánk van akkor a kutyánk a körmével kilyukaszthatja azt. Szerencsére a kutyák jobban idomíthatóak, mint a macskák, és egy kis törődéssel megtaníthatjuk neki, hogy ne menjen a kerti tóba fürödni. Biztos ami biztos nyáron tegyünk a kutyánknak egy külön kádat, amiben hűsölni tud.

Tó környéki állatok (kutya-macska)

Természetesen madarak is látogathatják tavunkat, de inkább csak fürdeni szoktak, kárt nem csinálnak, eltekintve néhány tolltól, amit a skimmerünk egyből összesed.

Tavunkat látogathatják még különféle vadon élő ragadozó állatok is. Gondolok arra akinek nem háznál hanem nyaralónál van a halastavuk. Védekezni nem egyszerű, olykor a kerítés vagy rács sem védi meg a tavat a  betolakodók ellen. Használhatunk különféle mozgásérzékelős, vizet spriccelős vagy ultrahangos állatriasztót, esetleg más egyéb eszközt, de ezen drága felszerelések sem adnak  teljes védelmet. Talán a legjobban bevált eszköz a villanypásztor lehet. Viszont itt körbe kell kerítenünk a tavunkat vele, mely esztétikailag nem túl vonzó látványt nyújt.

Tags: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!