Többlépcsős tószűrő házilag, ülepítéssel és vattás filter részel.

E dupla hordós módszer alapja, a már általam korábban elkészített egyszerű hordós tószűrő.

Az alapfogalmak ismertetése és a hordó elkészítése a korábbi cikkben található, amiket most nem fogok itt újra részletezni. Tehát mindenképp szükséges elolvasni a Tószűrő hordóból, házilag című cikket, az alap dolgok megértéséhez. Majd ez után könnyen ellehet készíteni  e dupla hordós szűrést is.

Dupla hordós házi tószűrő

A dupla hordó lényege, hogy a különféle mechanikai szűrőanyagokat tetszés szerint külön 2 hordóba tudjuk választani, így azok külön – külön is kimoshatóak a másik szétszedése kimosása nélkül is. Hogy miért is kéne külön kimosni őket? Felmerülhet bárkiben ez a kérdés. A válaszom egész egyszerű a különféle anyagok különböző módon koszolódnak el. Még egy durva csődarabos vagy kupakos ülepítés lehet kibírja hónapokig, anélkül, hogy ki kéne tisztítani, de lehet már egy finom szerkezetű vattás vagy szivacsos anyag, hamar pár nap alatt is eltömődhet, elkoszolódhat annyira, hogy az egész szűrő hatékonyságát lecsökkentse.

Kezdjünk is akkor hozzá a hordó elkészítéséhez és a szűrő anyagok előkészítéséhez.

Használhatunk két egyforma vagy egy kisebb és egy nagyobb hordót is, tetszés szerint.

Dupla hordós házi tószűrő

Én a meglévő 30 literes hordó mellé vettem egy nagyobb, 60 litereset. Ez utóbbi lesz az ülepítés, így legalább sokkal több kupakot tudok belehelyezni.

A hordókra az előző cikkemben leírtak szerint, helyezzük be a csonkokat, nyilván akinek már volt egy régebbi hordó ott csak az újra kell. Ezek után a két hordó felső csonkját össze is kell kötnünk egy vastagabb csővel. A hordok összekötésénél arra figyeljünk, hogy az első hordó felső csonkja feljebb helyezkedjen el a második hordó felsőjéhez képest. Így szívó hatást érhetünk el. Minél vastagabb csővel kötjük össze és minél több a szintkülönbségünk, a hatás annál nagyobb lesz és szinte magától átszívódik a hordóból a víz.
Ha egyforma hordónk volt, nyilván egy magasságban is vannak a felső csonkok. Ezért akár 2 sor kisméretű téglát is helyezhetünk az első hordó alá, így az feljebb kerül. Ha pedig az egyik hordó kisebb akkor már eleve a felső csonk a másikhoz képest lejjebb helyezkedik el.
Ezt az összekötő részt, szerintem az említett előző cikkem szerint ugyancsak eltudjuk készíteni.
Természetesen ne felejtsük el alulra a be és kivezetőcsöveket sem.

A több hordó már bővebb lehetőséget ad a szűrőanyagok használatára. Ha nincs itthon akár vásárolhatunk is különféle rácstávolságú rácsokat, vagy szőtt rovarhálókat, kabátbélés anyagot is. Persze az ülepítéshez használt kupakok és pet palack végek hosszú gyűjtögetést igényelnek. Persze ha nincs, akkor darabolhatunk fel 1colos pvc csövet 2-3 cm darabokra. Jó fűrészelgetést 🙂

Én vettem kb. 6×1 méter 0.5 cm rácstávolságú fekete rácsot, 1.5×1 méter préselt fehér szúnyoghálót és 6×1 méter szőtt damilos szúnyoghálót.

A viszonylag merevebb préselt rácsokat  a hordónk belső kör alakjához kell szabnunk. Sablonozzuk le az ülepítő hordó belsejét egy kartonpapírral, inkább 2-3 mm-el kisebb legyen mint nagyobb. Ha ügyesek vagyunk a kiterített rácsra ezt a sablont gazdaságosan a legkevesebb hulladékkal rá tudjuk rakosgatni eltoltan. Az sem baj ha 1-1 kör nem teljesen egész, hisz majd ha egymásra tesszük a hordóban, akkor a másik rács ép része majd úgyis odaesik.

A hálós szőtt anyagokkal gondolnánk, viszonylag egyszerűbb dolgunk lesz. Nem kell őket kör alakúra szabnunk, hiszen úgysem tartanák meg a megfelelő formát, és szét is hullanának apró szálakra. Egész egyszerűen szabdaljuk fel a hálót pár méteres darabokra, majd hajtogassuk össze több rétegre.
Aki nem akar később takarításkor vacakolni ezekkel a szőtt anyagokkal az akár egy merevebb préselt rácsra felerősítheti. A korábban már sablonnal kiszabott rácsot vágjuk körbe kb. fél-fél cm-el, így majd ha ráhajtjuk a hálót az akkor is befog férni a hordóba. A hálót szabjuk akkorára, hogy 4-6 esetleg 8 hajtással téglalap formát kapjunk, mely hossza nagyjából a kör alakú rács átmérőjének feleljen meg. A sarkok kilógjanak és átlehessen hajtani a rács másik oldalára. Hajtsuk rá, majd rögzítsük egy vastagabb cérnával, egész egyszerűen egy tűvel oda-vissza áthúzva és 2-3 görcsöt megkötve, a rácshoz húzva. Most fogjunk egy másik ilyen téglalap alakúra összehajtogatott hálót és az előzőre keresztben merőlegesen, ugyanúgy rögzítsük. Ha jól csináltuk a hálónk teljesen befedi a kör alakú rácsot, és kényelmesen betudjuk tenni a hordónkba.

A második hordónk filter részéhez hasonló módon, mint a szúnyoghálósnál, vágjunk ki kicsit kisebb kör alakú rácsokat. Hogy ne keljen több kör alakot kivágni a kabátbélés vagy sera vatta anyagból, egyszerűen szabjuk hosszú keskeny csíkokra. Majd tetszés szerint tekerjük fel a rácsokra, így viszonylag kör alakú merev filtereket kapunk. Tisztításkor ez a le és feltekerés már nem nagy gond.

Ha előkészítettük a szűrő anyagokat, és a hordóinkat is megfelelően összecsatlakoztattuk, elkezdhetjük belepakolni a különféle anyagokat. Az első hordóba az ülepítéshez használtat és a különféle rács és hálókat. A másodikba pedig a finom szűrést biztosító vattás filter részt.

Én a következőkép pakoltam bele:
Az első hordóba alulra a bevezető csonk szintjétől kicsit feljebb kb. 20cm-ig megtöltöttem a műanyag cső és petpalack csavaros végekkel, ülepítésként. Ezt elválasztottam egy rácsal, ide a nagyobb lukacsos is jó lett volna, de nemvolt, így kicsit kivagdostam a rácsokból, hogy tavasszal mikor sok a nyálkás fonálalga ne rakodjon rá egyből a sűrű rácsokra és eltömítve egyből a szűrést. Következőként a kupakok jöttek kb. 15 cm, bár lett volna még, de kell a hely a rácsoknak is. Majd ezekre raktam a 0.5 cm rácstávolságú rácsokat kb. 15-20db úgy 5-6cm vastagon. A következő rácsos anyagom a fehér színű préselt szúnyogháló volt 11db, alig 1cm vastagot adott ki, viszont úgy gondoltam legyen ez is. Ezt követően jött a rácsra rögzített kb. 1.5cm vastagra összehajtott szőtt damilos háló, ami 4db korongot adott ki. A tetejére még pár rasel zsák, majd ismét a fekete rácsok, immár azért, hogy lenyomják az alatta levő rétegeket, ehhez persze segít a tetejére pakolt nagy kő. A nehezék alá merevítésként 2-2 darab csődarab keresztbe # formában. A kimenő csonkra pedig lukacsos csődarabot és háló tettem, nehogy véletlen beszívjon egy nagyobb darab rasel zsákot vagy bármit és eltömődjön a cső, mert túlfolyó hiányában ez túlcsorduláshoz vezethet.

A második hordó lesz a vattás filter rész, ami aljára még zeolitot is tettem. Az alsó csonkra egy lefelé hajlított csövet készítettem ami leért szinte a hordó aljáig. A cső végére most lyukacsozás helyett csak simán keskeny csíkokat vágtam kb. 0.5 cm szélesen + alakban. Így a cső vége még ha le is ér, akkor oldalt is betudja szívni a vizet. Viszont így is vigyázva arra, hogy nehogy egy kis szemcsét is beszívjon. Ezt úgy oldottam meg, hogy a hordó aljára távtartókkal egy rácsot tettem, amik lényegében 2cm-re vágott csődarabok a rácsra kötözve. Így egyrészt alul végig átáramolhat a víz, és további sűrűbb rácsok rápakolása megakadályozzák az apróbb szemcsék lehullását is. Majd megtöltöttem zeolittal, legalább az alsó csonkig. Ezekre tettem 2-3 rácsot, közé egy X alakú távtartót, hogy biztos ami biztos így eltartja a rácsokat egymástól és szabadon áramolhat a víz a zeolitokon át, mindenhol egyformán. Nincs az, hogy nagyon letapad alulra a vattás anyag, és csak egyfelől áramlik át a víz. Majd a vattás vagyis kabátbéléses filter korongokból legalább 4 darabot egymásra helyeztem a hordóban. A legfelsőt egy kis kővel lesúlyoztam, mert a víz felemelné az anyagot. Készen is lennék a bepakolással. (Itt a 2. hordó alján látható egy másik csonk is, avval nem kell foglalkozni, nincs szerepe, le van kívülről zárva.)

A második hordó vattás filter részének az az előnye, hogy mivel több korongot egymásra pakoltunk és a víz is felül folyik be, így a legfelső koszolódik, algásodik el legkorábban. Amikor látjuk hogy a vízszint megemelkedett a hordóban, akkor egész egyszerűen a felső koszos filterkorongot kivesszük, és az alatta levő tisztán keresztül máris jobban átfolyik a víz. Egész addig vehetjük ki még van benne korong, és aztán ráérünk az egészet egyszerre kimosni majd visszapakolni.

Én általában a kivett filtert letekerem a rácsról, majd kicsavarom és egy vödörben tárolom 2-3 darabig. Majd egyszerre erős vízsugár segítségével kimosom.

A fent leírt dupla hordós szűrés lényegében egy többlépcsős tószűrőnek vagy egy többkamrás tószűrőnek felel meg.

A tószűrőnket természetesen nem kötelező hordóból se készíteni, akár használhatunk esővízgyűjtő tartályokat is. A hordóba pakolt szűrőanyagok is különbözhetnek az általam leírtaktól. A lényeg, hogy egyre finomabb szerkezetű anyagokat használjünk, így mindig az egyre kisebb koszok akadnak fel a szűrőnkbe.

Nagyobb tavakhoz mindenképp célszerű a több szűrőhordó egymásután kötése akár 3-4 is. Mely nem csak a könnyebb tisztítás miatt, hanem a hordók összeadott térfogata már elegendő szűrést biztosíthat. A legutolsó hordónkat akár bioszűrőnek is használhatjuk.

Aki bővíteni szeretné a szűrőt egy nagyobb tartállyal, neki ajánlom a következő cikkemet:

Esővízgyűjtő tartályból tószűrő,
visszafolyás gátló megoldással.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Már 112 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Lackó szerint:

  Üdv Róbert! Az egy hordós szűrőnél ajánlottál nekem szivattyút a SunSun CTP-2800-at amit meg is vettem. De úgy döntöttem, hogy 2 lépcsős lesz. De ehhez is lenne kérdés: a második hordónál az alsó csonkot adott magasságra kell tenni vagy lehet egészen az aljára is fúrni? A második kérdés a zeolit, az vízlágyító is? Obiban esetleg lehet kapni? Köszönöm előre is!

  • Róbert (admin) szerint:

   Nálam a 2. hordónál az aljától úgy 10-15 cm re van. Bár már nem a fenti cikkben szereplő kép szerint vannak a hordók, mert azt a kicsit már leselejteztem.
   Szóval nyugodtan teheted alulra, úgyis kell egy bizonyos nyomás ami a vízoszlop magasságából ered, hogy a csővezetékbe megfelelően áramoljon vissza a víz.Így a második hordóba mindig marad víz, sose az alsó csonknál van a vízszint. Jelenleg nálam rá van, most kötve a korábbi cikkemben épített csobogó ami elégé visszafogja a víz áramlást.
   http://kerti-to.net/egyszeru-buzgar-jellegu-csobogo-keszitese-hazilag
   A zeolit az nem lágyít, van aki a kemény vizet szerető akváriumi halait csak zeolittal szűri, és neki sem lágyul be a vize.

 2. Lackó szerint:

  Köszönöm! Arra is gondoltam, hogy a zeolit alatt a rácsot kicsit magasabbra teszem, így könnyebb lesz elhelyezni az alsó csonkot. Ha esetleg lesznek ivadékok, kell rá számítani, hogy bekerülhetnek a szivattyúba?

  • Róbert (admin) szerint:

   Nem jellemző, hogy bekerülnek, mert az ivadékok még kicsik inkább a sekély zónát kedvelik.
   Teheted magasabbra ahogy gondolod, probálgasd, nekem sem sikerült elsőre eltalálni, hogy a megfelelőbb. Nehéz volt és mindig lenyomta a rácsot.

 3. Lackó szerint:

  Üdv. Beszereztem a zeolitot. Múlt vasárnap tűnődtem, hogy milyen hálót tegyek bele, ám ekkor jutott eszembe, hogy van kb negyed tekercs dryvit háló itthon. Abból vágtam köröket, és arra raktam kabát bélést. Amíg vártam a zeolitot elindítottam egy hordóval, látszik a vízen, hogy tisztább lett. Ha elkészült teszek fel képet

  • Róbert (admin) szerint:

   Tegyél fel képet valami megosztottságra és a hivatkozást nyugodtan illeszd be.
   Ha valami még nem fog stimmelni, akkor szívesen segítek. Képek alapján talán könnyebb is.

 4. Zsolt szerint:

  Üdv.
  Most szeretnék csinálni 2 esetleg 3 hordós TÓ szűrőt, az lenne a kérdésem elég az 1 colos átfolyás, idomok. Illetve ha nem mekkorák legyenek, mindenhol egyforma?

  Előre is köszönöm.
  Ha esetleg volt már róla szó bocsi, nem láttam.

 5. Zsolt szerint:

  Üdv.

  Most készülök 2 esetleg 3 hordós szűrőt csinálni, érdeklődnék hogy a milyen méretű szerelvényeket vegyek /Hollanderes tömlővég stb./ 1 col elég, mindenhova?

  Előre is köszönöm.

  • Róbert (admin) szerint:

   A nagyobb szivattyúkhoz nem lesz elég az 1 colos, nálam már 50mm átvezető idom kellett a 6500l/h szivattyúhoz. Ha nagyon a hordó teteje felé van akkor kevés lesz a nyomás és ezért kell a nagyobb, vagy több kisebb.

 6. rezsici szerint:

  Üdv!
  Egy kis segítségre lenne szükségem. Kezdő tavas vagyok, tavaly csináltam egy kis 5m3-es tavat, de a gyári szűrőt (Pontec Multi Clear set 8000) téliesítés előtt kidobtam (eladtam) mert nem sokat ért. Csináltam egy 2 hordós szűrőt 6200L/3m-es Osaga szivattyúval, gondoltam tavasszal beállítom, de a hirtelen jött meleg és algásodás miatt szűrni kell a vizet. Mivel ősszel és télen is volt halhalál, ezért az új szűrőket nem akartam a fertőzött vízzel összekoszolni a vízcsere előtt, így összedobtam a maradékokból egy ideiglenes szűrőt.

  Ehhez kellene segítség, mert nagyon érdekesen működik.
  Először megtelik a hordó majd elkezd kifolyni a víz. Akkor lezárom és kb. fél percig megy rendesen, azután 2x 3x nagyot bugyborékol a kifolyócső és elkezdi beszívni a hordó oldalát. Nem nyomás, hanem vacuum van benne, alig lehet a levenni a hordó tetejét.
  Ez mitől lehet, mit nem csináltam jól?
  Előre is köszi a segítséget.

  • Róbert (admin) szerint:

   Szerintem légbuborék marad a csőbe és nincs akkora nyomás, hogy kinyomja. Mikor aztán kinyomja utána már szívó hatás lép fel.

   Majdnem jól működne az a rendszer úgy is, hogy nincs a hordó teteje lezárva. Azt kéne megnézni, hogy a csőbe ami visszafelé megy a tóba nem e maradhat egy kunkor ahol megszorul a levegő, vagy hogyha beleér a vízbe a cső vége akkor ott nem tudja kinyomni egyből a levegőt. Esetleg a hordó 5-10cm vel való megemelése is segíthet. Lényeg, hogy ne teljen meg csurig vizzel mielőtt ez a szívó hatás beindulna.

  • rezsici szerint:

   Köszi a tippet, de nem volt levegő a csőben és alapból magasabb mint a talaj, mert eredetileg is 2db 10-es zsalukőre tettem. Nincs kunkor se rajta, mivel ideiglenes a szűrő ezért közvetlen a tó mellé tettem, így a cső alig 1,5-2m.

   Kitakarítottam a szűrőt meg egy kicsit gépészkedtem a csatlakozókkal hátha megjavul, de nem igazán. Leírnám egy kicsit részletesebben a rendszert, hátha úgy könnyebb átlátni, vagy esetleg olvassa olyan valaki akinek szintén volt már ilyen problémája és tud adni tanácsot.

   A szivattyú egy 6200L/m3-es Osaga. A szivattyú egy kb. 3m hosszú 40-es spiráltömlőn nyomja a vizet egy 18W-os Osaga UV-C lámpába. Onnan egy 2m-es szintén 40-es csövön megy a víz a hordó alján lévő 6/4″-os tartányátvezetőn át a hordóba. Az átvezetőn egy hollandis lépcsős tömlővég van. A visszafolyó ág a hordó tetején egy szintén 6/4″os tartályátvezetőn folyik vissza, de ez le van szűkítve 5/4″-os tömlővégre, és 32-es csövön folyik vissza a tóba.
   Mivel az UV-C lámpa és a szűrőbe bemenő ág is mind lépcsős tömlővéges csatlakozó, ezért, hogy ne legyen akadály a víz útjába levágtam róluk az 1″-os és 3/4″-os végeket. Egyedül a szivattyú tömlőcsatlakozóját nem vágtam le,mert ez egyedi és ha elrontok valamit nehéz lenne pótolni. (Lehet ez a baj!)

   A szűrő a következőképp működik.
   Megtelik a hordó vízzel és lassan elkezd kifolyni belőle. Ha rányomom a tetejét akkor rögtön rátapad, de működik, folyik vissza rendesen a víz. Ha leveszem a tetőt (elég nehéz a vákuum miatt) a víz kicsit lejjebb van a hordó pereménél de újra megtelik peremig, és egy darabig (kb. 20-30mp) nem is akar kifolyni már úgy látszik mintha jó lenne de nem, hanem ezután minden ok nélkül mint amikor a kádból leengeded a vizet, úgy kezdi el a visszafolyócső kiszívni a vizet és ugyan úgy szörcsög is. Aztán megint elkezd megtelni a hordó, és a víz megint kifolyik belőle amíg rá nem rakom a tetejét.
   Most annyit javult a dolog, hogy bár még mindig vákuum van benne, de már nem szívja be a hordó oldalát.
   De ha le van zárva a tető, amúgy működik rendesen, erősen nyomja vissza vizet a vákuum ellenére, amit nem értek.

   Szóval erre kellene valami megoldás és elnézést ha hosszúra sikerült a komment.

  • Róbert (admin) szerint:

   Esetleg tudnál még egy pár képet is küldeni a lenti email címre?

  • Róbert (admin) szerint:

   Köszönöm, meg kaptam a videót.
   Első ránézésre én túl hosszúnak találom a kifolyó csövet és ahogy oda van rakva a sziklákra van benne az a kunkor felfelé. Szerintem néha levegőbuborékok keletkeznek a csőbe amik nem tudnak távozni, csak ha a hordóban magosabb vízoszlop keletkezik, majd a nagyobb nyomás az tolja ki a buborékot. viszont amikor megtelik a cső akkor a gravitációs szívó hatás meg gyorsan kiszivja a felesleges vizet és aztán újra levegőt szív be és ez ismétlödik szerintem.

   Megoldás lehetne egy rövidebb akár vastagabb cső is ami egyenesen bevezeti a vizet a tóba. Akár csak ideiglenesen kipróbálni, hogy az beválik e. Mert gondolom a hordónak nem ott lenne a helye hanem valahol meszebb el lenne rejtbe kövek bokrok mögé stb… arra megint van megoldás, mert nekem is gond volt a levegősődés és ugyan ezt csinálta mint a videoban.

  • rezsici szerint:

   Köszönöm az észrevételeket, ki fogok próbálni minden variációt. Illetve a vastagabb csőmegoldáshoz kell egy kis idő, mert elfogytak a lépcsős tömlővégeim és rendelnem kell. Ebbe a pirosba nincs 6/4″-es csak 5/4″-es, vagy 2″-os de azt is csak egy helyen találtam, a fekete-koinál Mezőhegyesen.
   De azért valamit csak nem értek. Amikor a hordó le van zárva, akkor folyamatosa vákuum van benne, nem liftezik a víz csak ha kinyitom. Ha vastagabb csövet rakok rá akkor elméletileg több víz tud majd távozni mint most. Nem lesz így nagyobb a vákuum is?

   A kunkorra azért írtam, hogy nincs, mert én egy teljes kanyarra gondoltam ahogy a slag szokott kunkorodni, de akkor ezek szerint egy ilyen törés is számíthat.
   Jól gondoltad, a cső azért ilyen hosszú mert elég drága és akkorára vágtam, hogy elérjen addig ahol a hordók eredeti helye lesz. Írtad, hogy erre is van valami megoldás. Elárulod, hogy mi az?

   Viszont ha a működés csak úgy lesz jó ha a csövet a földön vezetem vissza a tóba, az egyrészt jó mert működik, másrészt probléma, mert arra gondoltam, hogy a visszafolyást egy csobogón át oldanám meg, ahhoz meg legalább 60-70cm-t felfelé kell menni a csőnek. A nyomás a vákuum ellenére most is megvan hozzá.
   Még egyszer köszönöm a segítséged, a próbák után megírom amire jutottam.

 7. rezsici szerint:

  Üdvözlet!

  Megígértem, hogy megírom az eredményt, de az az igazság, hogy mivel nagyon jó volt az idő kiszedtük a halakat, kitakarítottuk a tavat és mindent visszapakoltunk.
  De úgy látszik nincs szerencsém ezekkel a szűrőkkel.
  Beállítottam a 2 hordót, de valami nem stimmel pedig mindent úgy csináltam ahogy leírtad. Az első ülepítővel nincs baj, lent bemegy a víz, felül egy 2″-os csövön át a másik hordóba, nem kell rá tető sem ahogy írtad mert nem folyik ki. A másikkal van a gond mert ez a hordó nem telik meg csak az alsó visszafolyóig, aztán ahogy az elsőből átfolyik felülről a víz, ebből alul egyből vissza is megy a tóba. Ha megemelem a visszafolyócsövet amíg már nem tudja felnyomni a vizet akkor megtelik a hordó, de ha visszarakom a földre akkor a második hordó újra leürül. Nyilván mert fizika.

  Pedig sok videót és képet megnéztem, olvastam leírásokat és mindenhol ugyan így van megcsinálva, ez meg mégsem működik.
  Tudnál adni valamilyen tanácsot?

  Illetve még azt kérdezném, az hogyan védhető ki, hogy ha leállítom a szivattyút akkor nem menjen vissza a retkes víz a tóba. Mert ha leállítom, akkor a hordóból a befolyó ágon visszafolyik a víz a tóba.
  Előre is köszi a segítséget.

  • Róbert (admin) szerint:

   Én régen mindig úgy csináltam, hogy lecsavartam a szivattyú ágat a hordoról működés közben. A csövet bedobtam a tó felé a hordó végére meg kupakot tettem, de amugy ha beleraksz egy müanyag csapot akkor nincs ilyen gond, elzárod kikapcsolod a szivattyút és takaríthatod is ki.

  • rezsici szerint:

   Elnézésed kérem, de egy 5 napos PC mentes horgásztúrán voltam, ezért nem válaszoltam. Köszönöm a tippet, ez a ledugózós verzió lesz a nyerő, de úgy néz ki, hogy már erre sem lesz szükség. Ez a 2 hordós szűrés egy csoda, nem tudom neked elégszer megköszönni a honlapodtól kapott inspirációt.

   Már majdnem 2 hete megy a szűrő és kristálytiszta a víz a tóban is és a hordókban is, a tó fenekén szemenként látszik a homok amit befújt a szél. Nem túlzok!
   Nyilván ez nyáron s nagy melegben változni fog valamennyit, de akkor is 100x többet ér mint bármelyik gyári méregdrága csodaszűrő. Mondjuk ez sem volt olcsó, megdöbbentem amikor összeadtam a végét, de szerintem megérte.

   Megoldottam a hordó átfolyást is, alul kötöttem be a második hordóba és felül megy vissza a tóba. Megoldottam a szörcsögést is. Elindítom a szivattyút és megvárom amíg telemegy mindkét hordó. Akkor a visszafolyó csövet felemelem olyan magasra amíg már nem tudja felnyomni a vizet. Amikor megtelik teljesen a 2. hordó gyorsan lezárom, utána megtelik koppra az első is és azt is lezárom. Várok 5 percet amíg a víz kinyomja a hordókból az összes buborékot, és a vákuum ellenére akkora nyomással folyik vissza a víz, hogy 1 méterre simán felemelhetem a csövet a földre merőlegesen. Azt ugyan nem értem, hogy ha a hordóban vákuum van akkor, hogy lehet a csőben ekkora nyomás, de már nem is érdekel.
   Szóval köszönöm.

  • Róbert (admin) szerint:

   szivesen … 🙂
   Ha bármi van, akkor várom a továbbiakat…

 8. Geo szerint:

  Tisztelt Róbert.

  A kérdésem az lenne, hogy a dupla hordós szűrőből nekem a kisebb hordom van itthon, megcsináltam mindent ahogy itt le van írva, de sajnos a tető rárakása után szivárog a víz. Van valami trükk, hogy az a fajta hordó a tető felcsavarása után, nyomás alatt ne folyón? Vagy van valamilyen hordó amit tudsz ajánlani aminek jól záródik a teteje?Köszi előre is.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!