Felkészülés a télre

Bizonyára már sokan izgatottan várják a telet, vagy ép fordítva és aggodnak a halaikért, vagy a drága berendezéseket féltik a fagytól. Korábbi cikkemben már írtam pár szót arról, hogy mi lesz ha befagy a tó. Akkor inkább a halakra tértem rá, de most nézzük a tavi berendezéseket és az egész tó állapotát, mi lesz vele télen, hogy készüljünk fel rá.

kerti-to-telen

Sokszor felmerült már a kérdés, hogy a szivattyú és a különféle szűrő berendezéseket mikor kell téliesíteni és hogyan.

Itt most ne szaladjunk ennyire előre, először is nézzük meg mi történik a tóval télen amikor is semmiféle szűrést sem alkalmazunk. A tóba kerülő szerves anyagok növényi részek ugyan úgy bomlásnak indulnak, mint nyáron csak télen sokkal lassabb ez a folyamat. Ezért is fontos ősszel ezen növényi részek eltávolítása, hogy ne terheljük vele télen a tavunkat. Mint tudjuk a bomló rothadásnak induló növények káros gázokat fejlesztenek, mely a jég miatt nem tud kiszellőzni rendesen a tó vizéből.
A halak anyagcseréje lelassul, de nem áll le teljesen, bármilyen kis mennyiség is ez, de ammónia kerül a vízbe.
A tó falán vagy a köveken megtelepedett baktériumok melyek szerepe a káros anyagok lebontása teljesen le is áll. Tehát a biológiai szűrésünk is megszűnik.

Ezen ismeretek tudtán, rájöhetünk mi magunk is, hogy a legjobb ha a téli tószűrés nélküli időszakot a lehető legrövidebbre csökkentsük.

Bár a hideg vízben, már a baktériumok nem fogják ellátni rendesen szerepüket, egyesek szerint a +10°C  alatti hőmérsékleten, már teljesen le is állnak, ezért a hidegebb idővel a bioszűrőnket akár ki is kapcsolhatjuk. A ha többlépcsős tószűrőt használunk akkor ezt a rész kitakarítva akár el is tehetjük a következő szezonig. Helyette inkább használjunk nagyobb kémiai szűrést pl. zeolitot, mely hatásosan távolítja el az ammóniát és erre a folyamatra a hőmérséklet csökkenés sincs negatív hatással.

Ha az időjárás tovább hűl, de még a hajnali talaj menti fagyokkal sem kell a szűrésünket teljesen összepakolni. Hisz napközben még jóval melegebb a hőmérséklet, és a mechanikai szűrésünk még tovább távolíthatja el a tavunk vizéből a bomlásnak induló növényi darabkákat, apró lebegő részecskéket.

Én azt mondanám, hogy a tószűrőnket mindaddig üzemeltessünk még az  első tartós jég ki nem alakul a tavunk felszínén.

Téliesíteni talán a legegyszerűbb a víz alatti szivattyúkat, egész egyszerűen csak hagyjuk benne a tóban bőven a jéghatár alatt, úgy hogy nehogy belefagyjon a jégbe a berendezés egyik része sem (kivéve a 220v vezetéket).

Bár mint a fenti képen is látható, nekem belefagyott a jégbe a szivattyú tömlője, de nem lett különösebb károsodása. Jól látható a kiálló fekete tömlőn a piros csatlakozó idom, mely ilyenkor hasznos volt, hogy könnyen letudjam választani a jég alatt levő szivattyút a tószűrő többi részéről.

A különféle tömlőket, és külső szűrőberendezések fagymentes helyen tárolhatjuk. Javasolt a szűrést jól kimosva, majd megszárítva és összeszerelve tárolni, hogy azt majd tavasszal egyszerűen csak újra üzembe keljen helyezni.

Tags: , , , , , , , ,

Már 11 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Böbe szerint:

  Szia Róbert!..milyen befagyásgátlót vegyek télire a tóba? Köszönöm válaszod!

  • Róbert (admin) szerint:

   Az enyém egy igen egyszerű és olcsó 1m2 nikecelből van, csak még nem írtam cikket belőle.
   De bármikor vásárolhatsz is hasonlót boltba
   http://www.koi-farm.hu/webaruhaz/befagyasgatlok-jegmentesitok

  • Csaba szerint:

   Idén elég kemény fagyok voltak, de nekem folyamatosan ment a szűrőm. A keringetés miatt nem fagyott be. Jobb ilyen esetekben is kikapcsolni és leszerelni a keringető szűrőt vagy jó ha a halak télen is kapnak a keringetésen keresztül oxigént?

  • Róbert (admin) szerint:

   Nekem is ment a szűrés amíg tudtam, de mikor jött a nagy hideg a 40mm spiráltömlő meg az 50mm PVC cső átfagyott, hihetetten, nem gondoltam volna. Elvileg pedig jó lett volna, ha megy a keringtetés, igaz nagyobb tavaknál láttam, de nyilván szigetelt csövekkel volt megoldva.

 2. Böbe szerint:

  De hogyan is kell hozzá csatlakoztatni vajon a légpumpát?Gondolom a leírásban meglesz adva.

 3. Böbe szerint:

  Akkor csak elég lenne a kerek hungarocellből a befagyásgátló?

 4. Csaba szerint:

  Aranyhalaim vannak a kerti tóban. Elegendő őket heti egyszer etetni vagy amikor arra járok, mindig érdemes egy kicsit (amit 1-2 percen belül elfogyasztanak) adni nekik?

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!