Kerti tó vízének sózása, sótartalma

Kezdem talán avval, hogy a só miért is fontos az élő szervezetnek, halaknak és embereknek egyaránt.

A só elengedhetetlen a sejtek működéséhez, mivel a sejtfal átereszti a folyadékot, így vagy összezsugorodik vagy megduzzad, ha nem lenne a só akkor ezt a folyamatot, nem tudnánk szabályozni. Ha a test sótartalma nagyobb, mint a sejté, akkor a víz a sejtből kifelé áramlik a sejt összezsugorodik, érezzük, hogy szomjasak vagyunk és folyadékot veszünk be, így a test sótartalmát hígítjuk fel. Ezért sem szabad a tengervízből inni, mert egyre több sót viszünk be a szervezetbe és így csak ezt a folyamatot felgyorsítjuk és a sejtek kiszáradnak. Ellenkező esetben ha a test sótartalma kisebb, mint a sejteké, ekkor a víz befelé törekszik a sejtekbe, ekkor a vesénk vizet von ki a szervezetből és így a sótartalom aránya növekszik. A halak esetében pedig a tó vize igyekszik be a hal testébe, ami a vesék segítségével távozik. Mind két folyamatot ozmózisnak nevezzük. A cél az ozmózisnyomás kiegyenlítődése az egyensúly elérése.

Az emberi test és a koi pontyok szervezetének sótartalma nagyjából egyforma 9‰ (9 ezrelék) vagyis 9ppt. A fiziológiás sóoldat is pontosan ilyen arányú vagyis 991 gramm vízben van 9 gramm só (nátrium-klorid) feloldva. A tenger vize viszont akár 35-70 ppt is lehet, ami azt jelenti, hogy 1 köbméter tengervíz (1000liter=1000kg) 35-70 kg sót is tartalmazhat.
A tó vizének méréshez leginkább digitális TDS mérőt használunk ami ppm-be számol. Ez viszont nem ezreléket hanem milliomod részt jelent, vagyis 1ppt = 1000ppm.

Kerti tónál az elfogadott sótartalom az 1.5-2ppt (1500-2000ppm) vagyis 1.5-2kg só / köbméter.

Így már tudjuk, hogy a köbméterenkénti 1-2kg só se sok, mivel az csak 1-2 ezrelék lesz, de a hal sejtjeinek viszont jóval nagyobb 9 ezrelékes a sótartalma, és ügye a vizünk nem lesz sós, mint egy tengervíz, hiszen akkor legalább 35kg sót kéne 1 köbméter vízbe beborítanunk.

A tó vizének sózásához fontos, hogy közönséges, adalékmentes konyhasót (NaCl) használjunk, ez a legolcsóbb fajta. A só mennyiséget a még sohasem sózott tó víz mennyiséghez számoljuk. A só pótlását csak részleges vízcserekor kell pótolnunk, a kiszivattyúzott víz menyiséghez képest. A párolgás miatti víz utánpótláskor nem szabad sózni, mivel a só nem párolog el, így az a vízben marad, ezért ebben az esetben nem szükséges pótolni.
Ha nincs lehetőségünk a só tartalom pontos mérésére, kerüljük a nagyobb koncentrációkat, inkább az 1-1.5kg só / köbmétert használjuk. Ha mérni is tudjuk soha ne tegyük ki a tavunkat 5ppt-nél nagyobb sótartalomnak, kivéve ha halainkat ellenőrzött körülmények közt 25 ppt-s sófürdőnek vessük alá, a haltenyésztők ezt gyakran alkalmazzák.

A só azért van jótékony hatással a halak szervezetére, mert az ozmozis folyamán a sósabb tóvíz kevésbé akar bejutni a hal szervezetébe, így a hal veséjei kevésbé leterheltek. A felszabadult energia máshol hasznosul pl. a hal immunrendszerében, így a kórokozókkal szemben ellenállóbb a hal szervezete.
A só magasabb koncentrációban még lassíthatja egyes baktériumok által okozott betegségek kialakulását is, valamint a nitrit mérgezőhatását is ellensúlyozza, viszont a víz oxigénszintjét kis mértékben csökkenti. Vigyázzunk a só viszont károsíthatja egyes növényeinket, a vízijácint és a vízi saláta különösen érzékenyek rá. Mivel az alga is növény így a só az algák szaporodását is befolyásolja egy kis mértékben.

A tó vizének sózására a legmegfelelőbb időszak a tavasz vagy az ősz.

Hogyan adagoljuk a vízbe a sót?

Minden esetben úgy sózzuk a tavunkat, hogy a sót nem töményen beleöntve, még véletlenül sem beleszórva használjuk. Hanem oldjuk fel langyos vízben (gyorsabban feloldódik), gondosan kevergessük el még az utolsó só kristály is fel nem oldódik, ezután hígítsuk fel a tó vizével egy nagyobb vödörben és azt locsoljuk szét a tavunkon, vagy öntsük a csobogó vagy a tószivattyú kimenetéhez, hogy a víz megfelelően elkeveredjen. Vigyázva minden alkalommal, hogy közvetlenül a növények levelére ne kerüljön a tömény sós víz,mert károsíthatja azokat.
A sózást végezhetjük akár több lépésben is, nem kötelező elsőre az egész só mennyiséget beleöntenünk. Pár óra elteltével jó ha meg mérjük a só tartalmat és ha szükséges csak ezután öntsünk még további sóadagokat a vízbe.

Tags: , , , , , , ,

Már 30 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Szandi szerint:

  Üdv. Az lenne a kérdésem, hogy a tokhalra milyen hatással van a sózás, az ő szervezetének is fontos a só?
  Előre is köszönöm!!

  • Róbert (admin) szerint:

   Az 1-1.5kg só / köbméter mennyiség nem sok, legalábbis máshol is ennyit írnak. Nem feltételezném, hogy a tokhal érzékeny lenne rá. A sejtjei meg nyilván ugyanúgy működnek, mint más halaknak szóval neki is jótékony hatással lehet ez a kevés só mennyiség.

  • durbinka szerint:

   Szia Szandi! Csatlakozom az előttem hozzászólóhoz. Minden halnak szüksége van a vízben egy kis sótartalomhoz. Kizárólag jódmentes sót szabad használni. Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy a sót eláztatom egy 16 literes vödörben, majd egy vékony infúziós csővel, megszívva folyatom a befolyó vízre. Így kb. fél nap mire lassan fokozatosan, keveredik a tömör sós víz a tóvizével. Halak számára is barátságos, mivel fokozatosan emelkedik a víz sótartalma. Ellenkező esetben komoly égési sérüléseket is lehet okozni a halakkal.

 2. Attila szerint:

  Sziasztok.Kérdezném akkor,hogy olyan kerti tóban ahol aranyhalak és koi pontyok vannak,oda is kell a só?És számít e az valamit hogy a halak már két éve abban a vízben vannak,tehát,nem lesz e szokatlan nekik hogy “megsózom “őket?

  • Róbert (admin) szerint:

   Ez rád van bízva, rakhatsz is bele, fokozatosan, mondjuk először csak 0.5Kg/m3. Aztán később még egyszer ennyit, nem fogsz vele ártani nekik az tuti. Én 1Kg/m3 -ig sóztam tavaly.
   Az akváriumi sügéreket folyton sózom, minden részleges vízcserénél.

 3. Attila szerint:

  Rendben,értem.Akkor még egyszer köszönöm szépen a segítséget,és kívánok erőben egészségben gazdag és boldog Új évet,de előtte boldog Karácsonyt! 🙂

 4. Csontos Ernő szerint:

  A blogodon is gratulálok a gyönyörű halacskákhoz és hosszan tartó sok örömöket kívánok hozzá.

  Egy kérdés most merült fel, korábban nem gondoltam, hogy lényeges. De utólag szerintem nagyon is fontos.
  Tehát: hogy viszonyul a tó köbmétere a szivattyú teljesítményéhez (w; l/óra)
  6 köbméteres a tavam, mekkora teljesítmény és vízhozam szükséges hozzá?
  Válaszod előre is köszönve
  Ernő

  • Róbert (admin) szerint:

   köszi, remélem szépek lesznek. A szivattyús kérdésedre szeretném majd bövebben kifejteni a válaszom de addig is elégedj meg avval hogy a 6 köbös tóhoz kb 3000l/h szivattyú kell vagyis ez az alap.

 5. Csontos Ernő szerint:

  Egy kérdés még tó szűrő témában nagyon foglalkoztat:
  Közel 6 köbméteres tóhoz kell a 40 w -os szivattyú, ez közel 30 kwh havi fogyasztást, árban pedig (ELMÜ) 1100ft/hónap jelent.
  Ez nem kevés.
  A 25 w -os teljesítmény kicsi?

 6. Csontos Ernő szerint:

  Valahol a netten azt olvastam, hogy a szivattyúnak min. 2 óránként kell átforgassa a tó tartalmát és folyamatos 24 órás üzemben kell működjön.
  Így a pontec pondoVario 2500 szivattyú is kevés, mert csak 2300 l/h a teljesítménye.
  Pedig az áram fogyasztása (40w) havi közel 1100ft (Bp.) nem kevés. A jelenlegi szivattyúim 20 w-osak.(pusztán szökőkútként voltak működtetve.)
  Szűrőt csak tavasszal (tehát ilyen időben) és ősszel működtetek közel 1-1 hónapig max.
  Tehát ahogyan nő a szivattyú teljesítménye, az áram fogyasztása sajnos még erősebben emelkedik.
  Kicsit hosszúnak és talán túl bonyolítottnak tűnik, de számomra reális dilemma és addig nem vásárolok.

 7. Melcsi szerint:

  Sziasztok! Az én kerti tavam 1 1m3 tartály, ami 700 l nél el lett vágva össze csavarozva és ki sziloplasztozva. Tennék bele sót, csak nem merek!! A sziloplasztot nem bántaná a só? Válaszokat előre köszönöm!! További szép estét !

  • Róbert (admin) szerint:

   Az akváriumba is szoktak rakni sót, ott se bántsa a sziloplasztot. nyugodtan tegyél bele sót a megfelelő mennyiséget persze.

 8. Sanya szerint:

  Szia Róbert.

  Most tavasszal csináltam egy kb 1,5 m3 tavacskát,még csak most sóztam be,vagyis a 2kg só felét egy vödör vizben feloldottam,ugy töltöttem bele,de a tó vize eléggé zavaros lett.Ez természetes,nálad is így szokott lenni?Ezek után beletehetem a maradék sót is?Köszi a válaszod.

  • Róbert (admin) szerint:

   Nem tudom azóta letisztult-e, de nálam nem szokott zavarossá válni. Ha csak nagyjábol tudod, hogy 1.5 köbméter és nemtudod pontosan mérni se akkor inkább kevesebb sót tegyél bele mint többet.

 9. geri szerint:

  Szuroszokokutat nem teszi tonkre a so? A kabelen sok kis hajszalrepedest mar latok. Mintha kezdene szetmarni elerni a sotol. Nem regen vasaroltam

  • Róbert (admin) szerint:

   A napvény Uv sugara szokta tönkretenni a dolgokat ami nem UV álló. A só nem hiszem, hogy ilyen kis menyiségbe bármit is ártana. Én már 6 éve használom és semmi baja a szivattyú kábelének és másnak sem.

 10. Norbi szerint:

  A kérdésem az lenne, hogyan mérhetném meg legegyszerűbben a tavam sótartalmát? Két éve működik és nagyjából 7-8 m3.

  • Róbert (admin) szerint:

   Digitális TDS mérővel, itthon 5-8 ezer ft ebay aliexpres 800Ft PH mérővel egybe is csak 2500 körül van. Én is kintről rendeltem.

 11. András szerint:

  Szia Robi!
  Az előbb szerettem volna egy kérdést feltenni Neked és leírtam hozzá a “Háború és békét”, de nem látom sehol! Elveszett vagy te látod?
  Szóval ha elveszett volna akkor most csak röviden feltenném ismét kérdésemet. Adott egy 14 m hosszú, 10 m széles, 1,5 m mély tó 119 m3, durván 42000 l vízzel.
  Ha megcsinálom a hordó szűrőt akkor vajon szerinted mekkora szivattyút kell hozzá vásárolnom és mekkora cső átmérőt kell használnom, hogy ne robbanjon fel a hordó?
  Előre is köszönöm válaszodat!
  András

 12. Ildikó szerint:

  Sziasztok!
  3 napja készült el a tavunk. 3 köbméteres. Úgy olvastam, hogy tavasszal, vagy ősszel sózzuk a tavat. Új tó esetében is így van? Halak még nincsenek benne, azt olvastam, 5-7 napot várjak velük. (Régi, kisebb tóból teszem át a meglévő halakat, és a régi tavat sosem sóztam.) Nem lesz szokatlan a halaknak a sós víz? Esetleg várjak a sózással őszig?
  Köszönöm a választ!
  Üdv: Ildi

  • Róbert (admin) szerint:

   Bocsi ezt nem igazán tudom, hogy mennyire lesz szokatlan nekik, mert én mindig úgy sóztam, hogy már eleve benne voltak a halak is.

 13. Kiss Jutka szerint:

  Kedves Robi!

  Nagyon kezdő kerti tavas vagyok. Csináltattam egy 1kb3 méteres tavat. Van benne 6 db aranyhal kb 6cm és kettő ami a tisztitás végzi.
  Valaki szeretne egy 30 centis koi halat nekem adni. Mi a véleményed egybe rakhatom őket, nem lesz probléma?
  Válaszodat előre is köszönöm Jutka

  • Róbert (admin) szerint:

   Szerintem a 30 centis koi nem való egy ekkora kis tóba, baj lesz vele. Az ismerősöd inkább adja másnak akinek nagyobb tava van.

 14. Vidu szerint:

  Sziasztok! Két hete építettük meg első kertitavunkat. Pár napja, (szerintem eső után) hirtelen bealgásodott, de elég keményen, a sekély részen nyálkás, moha szerű alga képződött. Azt a tanácsot kaptam, hogy sima kősóval (1,5kg/m3) kezeljem a vizet, és garantáltan letisztul. Azt látom különböző válaszoból, hogy a só elengedhetetlen a halaknak, és jótékony hatással van rájuk, de tényleg pusztítja az algát is, és letisztul a víz? vagy ép ellenkezőleg fog hatni? A tó kb 4 m3, és egy Pondopress 15000 szűrő szett van benne (3500 l szivattyúval!) Köszönöm a segítséget.

  • Róbert (admin) szerint:

   Igazábol csak gyéríti a só az algát, de teljesen nem pusztitja ki, illetve akkor már nagyon nagy mennyiségben kéne sózni meg már másra is veszélyes lenne. Bár én nem kősoval sóztam, hanem asztali sóval. Nemtudom van e különbség.

 15. hook szerint:

  azt látom, hogy TDS-mérőt kell használni ahhoz, hogy megmérhessük a tó vizének sótartalmát. ahogy olvasom itt-ott, ez egy sűrűség mérő. nem fog becsapni, és más sűrűséget okozó dolgot is hozzátenni az értékhez?

  • Róbert (admin) szerint:

   De azért mérjük előtte és sózás után, mert a különbség lesz a só tartalom, és igen, igazad van, mást is meg mér nem csak a sót.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!