Halak telepítése az újonnan elkészült tavunkba

A tó kialakítását követően halakkal is benépesíthetjük a tavunkat.

Halak telepítése az újonnan elkészült tavunkba

Természetesen ha már egy előző kis tavunkat alakítottuk át egy nagyobbá, akkor a halakat a tó elkészítése közben is behelyezhetjük, nem kötelező megvárni, hogy pl a szegély kialakítás is kész legyen. Viszont azért arra figyeljünk, hogy a friss vízbe akkor sem tegyük a halainkat, legalább egy napot azért várjunk vele, hogy a víz egy kissé felmelegedjen, átvegye a környezete hőmérsékletét. Ha viszont vásárolunk vagy ajándékba kapunk új halakat akkor érdemes, több mint 1 napot várni, akár egy hetet is. Ez idő alatt a tószűrőnket hagyjuk dolgozni, ugyanis az új tó készítésekor is kerülhetnek bele szennyeződések amiket így kiszűrhetünk. Ezek akár a tó földel vagy a mosott, de nem ép tiszta kaviccsal juthatnak be a tó vizébe. A szűrőt 5-7nap múlva mossuk is ki.

A tóba telepítendő halakat, megfontolva gondosan válogassuk ki. Kis tóba ne tegyünk sok nagyra növő koi pontyot, mert az évek múlásával túlzsúfolt hatást fog kelteni. Bár a halak mindig az életerükhöz alkalmazkodnak, egy kis tóban nemfognak túl nagyra nőni a koik sem. De ha tehetjük inkább kisebb, de mutatósabb aranyhalakat subunkineket, osztottfarkúakat vásároljunk, szerezzünk be. Az aranycompó is viszonylag jól mutat kisebb tavakban. Ugyanez fordítva is igaz, egy hatalmas tóban, nem biztos, hogy jól mutat pár 5-10cm-es aranyhalacska.

Én is úgy válogattam ki a halakat hogy 5-6 különösen szebb színezetű koi, pár piros aranyhal, néhány subunkin, osztottfarkú aranyhal, compó, hogy a legnagyobb változatosságot színben méretben és formára is elérjem.

Amikor a halakat beengedjük a tóba mindig figyeljünk arra, hogy a tó vízének hőfoka ne térjen el a telepítendő halak vizének hőfokától. Ezt a hőmérséklet különbséget legegyszerűbben úgy tudjuk kiküszöbölni ha a halakkal teli edényt, vödröt, zacskót belógatjuk a tó vizébe és várunk vele. E közben 5-10 percenként engedjünk bele a tó vizéből is egy kis mennyiséget, hogy a halak jobban szokják a víz minőséget, ne csak a hőmérséklet. A víz menyiségétől és a hőfokkülönbségétől függően akár 15-30 perc elteltével már beengedhetjük a halainkat a tavunkba.

Ha a halakat csak hosszú szállítás útján tudjuk beszerezni az utazás miatti stressztől a legyengült halakon kijöhetnek a különféle betegségek és az így vásárolt halakkal együtt ezek bekerülhetnek a tavunkba, leggyakoribb a darakór. A betelepített halakat ezért mindig gondosan figyeljük meg hetekig, legjobb ha egy külön karantén medencébe helyezzük be. A karanténmedence előnye hogyha kijön egy betegség akkor nem fertőzi le az egész állományunkat, és nem kell az egész tavat kezelni, csak is elég a karanténmedencét és a benne levő halakat. Karanténmedence nélkül ha így vásárlunk halakat midig jól gondoljuk meg az esetleges következményeket.

Sajnos nekem is 1x előfordult már ez a fent említett halbetegség a darakór, szóval mindenképp érdemes rá odafigyelni, mert ha nem figyeljük akár az egész újonnan betelepített halállományunk rámehet.

Tags: , , , , ,

Már 2 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

  1. Szabó Réka szerint:

    Én is szeretnék egy ilyen tavat szerintem a jövő héten el is kezdjük a szüleimmel és tényleg ahogy olvastam a cikkeket igen tényleg érdemes minden betegségre figyelni

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!