Mekkora szivattyút vegyek?

Többen kérdeztétek már tőlem mekkora szivattyút érdemes venni egy bizonyos nagyságú kerti tóhoz. A válaszom igen egyszerű, természetesen azt ami legmegfelelőbb.
Egy átlagos aranyhalas tóhoz ahol nincs zsúfoltság elég egy közepes, de egy kois tóhoz ahol a halak is már nagyobbak oda már nagyobb szivattyú kellhet, viszont ahol csak növények vannak a legkisebb szivattyú is megteszi a dolgát, csak ép, hogy kissé megmozgassa a vizet.

Nálam hosszú évekig elegendő volt a PondoVario 2500 -as szivattyú az 5 köbméteres tavamhoz.

Általánosan elfogadott szabály az, hogy egy kerti tóban ahol csak növények vannak, elég 4 óránként, de ahol már aranyhalak is, ott legalább 2 óránként forgassuk át a vizet a szivattyúnkkal a szűrő berendezésünkön keresztül. Kezdő tavasoknak akik halakat is terveznek mindenképp ez a 2 óránkénti vízátforgatási szám az ajánlott, (feleakkora szivattyú teljesítmény, mint a tó nagysága köbméterben) ezt vehetjük alap értéknek is.

Ez mennyit is jelent számszerűen, nézzük csak: Pl ha a tavunk 10 köbméteres akkor legalább 5000l/h szivattyú teljesítmény szükséges.
De mindig vegyük figyelembe, hogy a szivattyúk teljesítménye csökken a használt szűrőberendezés ellenállása, a csövünk vastágsága és a tó felszínétől való emelési magasság függvényében.
Tehát ha 5000l/h szeretnénk akkor lehet, hogy az egyel nagyobb 6500-7000l/órás szivattyút kell megvennünk, mert ez fogja a kívánt emelési magasságban a megfelelő vízhozamot biztosítani. Ezeket az adatokat a szivattyúkhoz mellékelt táblázatból tudjuk leolvasni.

Aki koikat is szeretne tartani a tavában, nekik számolniuk kell avval, hogy a halak gyorsan, nagyra megfognak nőni, és nagyobb szivattyúra valamint tószűrőre lesz szükség. Az évek múlásával ahogy a halak nőnek tó vizét egyre többször kell a szűrőberendezésünkön átforgatni majd. Itt lehet majd számolni avval, hogy óránkét egyszer vagy akár félóránként is át kell majd az egész vizet forgatni.

Természetesen gondolkodhatunk előre is, hogy akkor egyből olyan szivattyút veszünk ami fél óránként átforgatja az egész tó vizét. De kár ennyire előreszaladni, mert nem biztos, hogy egyáltalán szükségünk lesz rá. A nagyobb szivattyú több áramfogyasztást, éves fenntartási költséget jelent majd, és ez a szivattyú nagyobb szűrőberendezést is fog megkívánni ami megint csak többlet költséget jelent. Valamint elképzelhető, hogy az évek múlásával egy nagyobb szivattyú vagy komolyabb szűrés már nem fog annyiba kerülni mint most, mert mindig újabb energiatakarékos szivattyúk vagy sokkal hatékonyabb szűrők jelennek meg. Ezeket majd inkább csak akkor vásároljuk meg ha szükségünk lesz rá.

Már fentebb említettem, hogy az én 5 köbméteres tavamhoz egy 2500l/h teljesítményű szivattyút használtam, ez 3-4 évig elegendő volt még kis (25cm) koik esetében is. Ám egyszer csak azt vettem észre, hogy a tószűrőt hetente takarítani kellett, és a szivattyú sem győzte már a tisztán tartást. Ekkor bővítettem a tószűrőmet és egy új 6500l/h szivattyút vásároltam, mely 5000l/órára képes a mostani rendszerrel. Mondanom sem kell, de ez a szivattyú a következő évben már csak fele ennyibe került.

A másik dolog, hogy ha pl vettünk 2 kis koit a 25 köbméteres tavunkba még nem feltétlenül azt jelenti, hogy akkor egyből rohannunk kell a boltba egy másik ugyanolyan szivattyúért, azért hogy 2x több vizet forgassunk át szűrésünkön, mert ezek a számok csak viszonyítási adatok, nem kell egyből szó szerint venni azt, hiszen sok mindentől függhet az egész víz átforgatás.

Akkor vesszük észre, hogy nagyobb szivattyúra vagy szűrésre van szükségünk, ha a tavunk hamar elkoszolódik, és egyszerűen nem győzi már a meg lévő rendszerünk fenntartani a korábban megszokott víz minőséget.
Ez leginkább akkor következik be, ha hirtelen több halat telepítünk a már jól beállt tavunkba vagy a meglévő halaink az idő folyamán megnőttek már.

Több vagy nagyobb hal több bomlásterméket, és ammóniát jelent. Amit a lehető leggyorsabban el kell távolítanunk a tó vizéből. Ezért hatékonyabb (nagyobb és gyorsabb) bioszűrésre lehet szükségünk.

Tags: , , , ,

Már 2 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Niki szerint:

  Szia!
  Szeretnék segítséget kérni abban, hogy mekkora és milyen szűrést ajánlasz a kis tavamhoz. 500literes fröccsöntött.
  Teljesen kezdő vagyok. Van a tóban 16 darab aranyhal 5cm-től 12cm-ig.
  Van benne 2tő tavirózsa, gólyahír, minibambusz, hínár. Kb. 2 hónapja üzemel. A halak látszólag nagyon jól érzik magukat benne. Jelenleg egy napelemes úszó szökőkút működik a vízben, ez a felszínt kicsit megszűri és ad egy kis oxigént. Kb. 1 hónapja Pond algaölőt használtam benne, az a fonalalgát jól eltüntette. A tó fala viszont eléggé algás, a víz is zöldes színű. Kb. fél napig süt rá a nap.
  Szeretnék majd hozzá vízesést rakni illetve a szűrést elindítani. Bármilyen megoldás érdekel. Mivel kezdő vagyok, aszerint alakítom, ahogyan szerinted helyes. A tómedret nem fogom lecserélni. A szűrésen felül bármilyen más ötletre is vevő vagyok.

  Előre is nagyon köszönöm:
  Biró Niki

  • Róbert (admin) szerint:

   Az alap legkisebb tószivattyúk amiket már szűréshez is tehetsz azok úgy 1000 l/órásak egy olyant mindenképp érdemes lenne beszerezned, vagy max 1500 l/h. És készíthetsz egy olyan hordós szűrést, mint nekem a legelső kis hordós volt.
   http://kerti-to.net/toszuro-hordobol-hazilag

   Egy másik jó tanács, hogy a növényeket (talán kivéve a tavirózsa) ültesd be tápanyag nélküli mosott gyöngykavicsba, ha még nem tetted volna meg. És természetesen rácsos ültetőkosarat használj, mert más kép nem fog érvényesülni.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!