Tavunk feltöltése vízzel (6. lépés)

Miután az előző írásom szerint behelyeztük a tófóliát, akár már elkezdődhet a tavunk feltöltése vízzel.

Tavunk feltöltése vízzel

A víz egyértelműen mindig a legmélyebb pontra fog folyni, ez általában a tó közepe, ami pont jó arra, hogy a fóliát még szebben kisimítsuk. Amikor már van 1-2cm víz az alján, akkor menjünk bele és próbáljuk meg a fóliát kifelé simítani.  A kevés víz szinte segít is nekünk kisimítani, oly módon, hogy a még szárazon maradt részen kicsit megemelve a fóliát, majd vissza engedve azt, a víz szépen kinyomja ráncmentesre. Viszont ne engedjünk bele egyszerre 5-10cm vizet, mert ennyi víz súlya alatt már nehézkes lesz kiigazítani, megemelni a fóliánkat. Ha a tó aljának  viszonylag egyenes részét így kiigazítottuk akkor akár nagyobb lépésekkel is haladhatunk, vagy egész a következő padkáig felengedhetjük vízzel. Figyeljünk oda az ilyen padkák oldalánál is szépen igazodjon a fólia. Ha az említett padka, vagyis szintkülönbség egy viszonylag vízszintes szakasz, akkor a tó aljánál már leírtak szerint simítsuk a fóliát.
Amikor engedjük bele a vizet, mindig gondoskodjunk arról, hogy a meder partján lesúlyozott széleken a fólia visszatudjon húzódni, hagyjuk lazára vagy néha emelgessük meg a nehezékeket. Ha így teszünk nem lesz meg az a veszély, hogy a fólia túlzottan kinyúlik vagy esetleg valamibe beleakad és kiszakad ahogy a víz súlya behúzza a tó közepe felé a fóliát. Ha lassan boldogulunk az igazgatással akkor akár zárjuk is el a vízcsapot és nyugodtan igazítsuk be a fóliát. Mint mondtam, ha már több lesz a víz akkor nehezebb kiigazítani, és esetleg rosszul gyűrődik, a hajtások megtekeredik, melyet később már nem tudunk kijavítani, hiába utólag rájövünk, hogy rosszul néz ki.

Amikor én töltöttem fel vízzel a tavamat, mindig megnéztem a vízóra állást és gondosan feljegyeztem mikor mennyi volt a mutató, hogy majd a végén összetudjam számolni, hogy valójában hány köbméteresre is sikeredett a tavam.

Egyébként az se baj ha nem vagyunk készek 1 nap alatt a meder felengedésével, hiszen a halkat úgyse rakhatjuk be egyből a friss vízbe. Ha pedig ezt az új tavat egy másik már meglévő helyett készítsük, vagyis van már tavunk, akkor hasznos lehet a régiből is vizet, vagy legalább egy részét átszivattyúzni az újba, így nem csak friss vízzel lesz felengedve. És a már meglévő tavunkat ha megtartjuk akkor ott sem fog ártani egy kevéske friss víz (max. 30-40%). Abban az esetben is ha mostani tavunkat a régi helyére készítsük, nem árt ha minél több viszonylag tiszta vizet megmentünk belőle, vagy nagy medencébe vagy ideiglenesen kifóliázott árokba, nagy hordókba, stb… engedjük.

Tags: , ,

Már 7 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Margit szerint:

  Jó döntés-e, hogy a kis kerti tavamban teljesen kicserélem a vizet. Nem bírok ugyanis a fonál algákkal. Segít-e ezen a viz cseréje és a tó “kitakarítása”?
  Megköszönném, ha tanácsot adnál ebben

 2. Róbert (admin) szerint:

  Ezt olvastad már?
  http://kerti-to.net/to-algasodasa-algak-irtasa-megelozesuk

  Ha minden kép vizet akarsz cserélni akkor sem ajánlott az egész tavat újra feltölteni tiszta vízzel. 10-20% -ot cserélhetsz. Hallottam már, hogy sokan húsvétra kitakarították a tavukat, aztán meg csodálkoztak, hogy a halak elpusztultak.

 3. Andrea szerint:

  Régi vágyam egy kerti tó, így nagyon örültem ennek az oldalnak. Viszont nem találom a sorozat 2. lépését. Le lett véve, vagy eleve nem is volt?
  Mindenesetre a többit is nagyon köszönöm.
  Andrea

 4. Róbert (admin) szerint:

  A felső menüből kattintasz a Tó kialakítása menüpontra és ott van mindegyik. Sajnos csak 6-ig jutottam anno, és azóta már pár év eltelt, később igyekszek folytatni.

 5. Zoltán szerint:

  Szia Róbert,
  5 nappal ezelőtt töltöttem fel a tavat vizzel. Ennyi idő alatt a kb.40 m2-es vizfelületből 2 cm-nyi viz hiányzik.Szerinted párologhat ennyit vagy valahol szivárog?Az elmúlt napokban 20 fok feletti napos idő volt.Mi a tapasztalatod illetve a véleményed?
  Válaszod előre is köszönöm.

  • Róbert (admin) szerint:

   Az első alkalommal még igazodik a fólia is, meg lehet a meder is kicsit meg süllyed a nagy súly alatt. Úgy nézhet ki mintha hiányozna a víz, de csak nagyobb lett a meder.
   A párolgás miatti vízveszteségről itt írtam,
   http://kerti-to.net/lyukas-a-tofolia 2-3nap alatt 1cm is lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!