Egyszerű csobogó, mini vizesés készítése házilag

Számtalan sokféle kerti csobogó vagy mini vízesés létezik, sőt akadnak kisebb kerti patakok is, melyek akár a kert túlsó feléről indulhatnak,vagy félkörívben megkerülhetik az egész tavat. A lényeg, hogy mindnek egy és ugyanaz a szerepe, hogy valamilyen látványos módon a víz oxigén dúsítása mellett, azt visszajuttassák a kerti tavunkba. Néha előfordul, hogy a víz megtisztítása nélkül kerül a vizünk ezekbe a csobogókba vagy patakokba. De ez csak egy ideig működhet így, mert a szennyeződés hamar lerakódhat és esetleg eltömődést okozhat. Ezért inkább a vizet egy tószűrő után,  az immár fizikai szennyeződésektől  mentesen,  megtisztítva vezessük vissza.

csobogó

Én is így gondoltam, hogy ha van már tószűröm, akkor a vizet ne csak úgy visszavezessem hanem pl. a kövek közül folyjon ki és úgy csobogjon vissza a tóba.

A víz csobogásának hangja kellemes nyugtató hatással is lehet, viszont az esti alváskor akár zavaró hatást is kelthet egyesek számára, sőt a magosból lezúduló víz elég hangos is tud lenni. Legyünk körültekintőek csobogó vagy vízesés tervezésekor!

Bár a képen látható csobogó, nem volt se túl magos se semmi, mégis hangosnak bizonyult, így áttértem erre a buzgár szerű csobogóra ami ugyan úgy ellátja a víz oxigénesítését és e mellett még ráadásul legalább a sekély részen is mozgatja a vizet.

Aki hely szűkében van az nem építhet kis patakot, vagy nem akar egy nagy dombot a tava mellé, melyről a víz sebesen lefolyik a kövek között, az építhet ilyen kisebb-nagyobb sziklákon lecsurdogáló vizű kis csobogót is. Egy a lényeg, hogy figyeljünk arra, hogy az összes víz visszajusson a tóba, mert egy kisebb szivárgás, melléfolyás is egy idő múlva, nagy mértékű, vízhiányt okoz.

Én úgy oldottam meg hogy ne folyjon el a vizem, mint a lenti képeken is látszik, hogy az egész csobogó lényegében a tófólia szélétől belül van, így még ha mellé is folyna a víz a nagy szikláknak, akkor is az visszakerül a tóba.

Kezdésnek pakoltam pár nagyobb sziklát egymásra. Szerencsére voltak szabályos illetve kocka alakú terméskövek, ezek kerültek alulra, majd rájuk a szabálytalan formájúak oly módon, hogy befelé essen a lejtős részük, esetleg kiálljon az alatta lévőtől.
Túl magasat nem akartam, így két sorral meg is voltam.
Most már csak el kellett valahogy vezetni a vizet a tetejére. Akadtak itthon PVC cső idomok, amik pont kapóra jöttek. Az idomokat ügyesen összevariáltam, a víz lent ment be, majd két kisebb mellékággal, a távolabbi sziklákhoz vezettem, és legvégül fent jött ki a többi víz. A csöveket gáztűzhely segítségével megmelegítettem, hogy eltudjam lapítani a végüket, és a sziklák tetejéhez formálni, ahol kellett ott meg is hajlítottam. Természetesen sosem sikerült elsőre, sokat kellett vele, berohangászni.
Mihelyt kész volt és kiállta a vízpróbát is, minden ott folyt ahol kellett, a PVC idomokat összeragasztottam.
Az egész csőrendszert elástam annyira, hogy eltudjam rejteni a tószűrőtől jövő bevezető részt. De mivel ez kint volt a tófólián kívül, így utólag bilincsek segítségével rögzítettem még egy kis darabot.
Ezután ismét raktam rá, köveket, de már csak kicsiket, hogy ahol a víz kijön a csöveken, úgy látszódjon mintha két kő közül jönne ki. Ezt követően, még hátulra is pakoltam sziklákat, hogy a csúnya szürke csövek ne látszódjanak ki.

Bárhogyan és bármilyen ötletek alapján is építjük meg csobogónkat, ha jól megtervezzük az akár évekig használható és szép marad.

Tags: , , , , , ,

Már 4 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Robi szerint:

  Szia !

  Most építek egy kis kerti tavat, kb.3 köbméteres. A szűrést a te ötleted alapján egy 30 literes hordóval akarom megoldani. Az lenne a kérdésem hogy a hordóból kijövő vízzel szeretnék ellátni egy kb.70-80 cm magasan lévő 2-3 szintes vízesést. Elég hozzá az ilyen teljesítményű szivattyú?, mivel még a hordón is át kell nyomnia a vizet.

 2. Róbert (admin) szerint:

  Szia, nálam a hordón való átnyomással nem volt gondom, elég erősen nyomta. Ügye a te esetedben rákel csavarni, bilincselni a hordó tetejét, attól függ milyen fajta, mert elég erősen nyomná azt szét. Sőt szerintem az erősebb szivattyú még jobban nyomná szét a hordót, amit ügye nem erre terveztek és a tetejénél szivároghat a víz. Főleg ha minél magasabban van a vízesésnél a kifolyás vége. Ha valami olyasmit tapasztalsz, hogy nagyon feszítené szét a hordót és a tetejénél ereszt akárhogyan zárod is le, akkor esetleg úgy segíthetsz ezen, hogy vastagabb átmérőjű kifolyást teszel a hordóra, vagy esetleg ha már ez kész akkor raksz még egyet bele, és valahol a csobogónál összehozod, vagy ha már úgyis 2 felé ágazna akkor nem is muszáj.
  Ha úgy oldod meg a 2-3 szintet, mint én, akkor az elágazásnál az alacsony kifolyásokat lehet kell szűkíteni annak érdekében, hogy a magasabb pontra is felnyomja a vizet és ne mind alul jöjjön ki.

 3. Robi szerint:

  Köszönöm a gyors választ ! Arra is gondoltam, hogy mivel van helyem bőven, és el is tudom rejteni, lehet hogy egy 120-as hordót állítok be. Ha nem is pakolom tele, de ebbe tudnék rakni pár kiló zeolitot is.

 4. Róbert (admin) szerint:

  Vagy két kisebb hordót a 120 as helyett, mert akkor egyikbe pl ülepítesz, durva anyagokkal, nagy lyukú rács, mint nekem a fekete. A másik hordóba meg finomabb szűrés meg a zeolit amin már a tiszta víz megy át, így ha pl. elkoszolódik az egyik, akkor elég csak azt kimosni.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!