Többlépcsős tószűrő házilag, ülepítéssel és vattás filter részel.

E dupla hordós módszer alapja, a már általam korábban elkészített egyszerű hordós tószűrő.

Az alapfogalmak ismertetése és a hordó elkészítése a korábbi cikkben található, amiket most nem fogok itt újra részletezni. Tehát mindenképp szükséges elolvasni a Tószűrő hordóból, házilag című cikket, az alap dolgok megértéséhez. Majd ez után könnyen ellehet készíteni  e dupla hordós szűrést is.

Dupla hordós házi tószűrő

A dupla hordó lényege, hogy a különféle mechanikai szűrőanyagokat tetszés szerint külön 2 hordóba tudjuk választani, így azok külön – külön is kimoshatóak a másik szétszedése kimosása nélkül is. Hogy miért is kéne külön kimosni őket? Felmerülhet bárkiben ez a kérdés. A válaszom egész egyszerű a különféle anyagok különböző módon koszolódnak el. Még egy durva csődarabos vagy kupakos ülepítés lehet kibírja hónapokig, anélkül, hogy ki kéne tisztítani, de lehet már egy finom szerkezetű vattás vagy szivacsos anyag, hamar pár nap alatt is eltömődhet, elkoszolódhat annyira, hogy az egész szűrő hatékonyságát lecsökkentse.

Kezdjünk is akkor hozzá a hordó elkészítéséhez és a szűrő anyagok előkészítéséhez.

Használhatunk két egyforma vagy egy kisebb és egy nagyobb hordót is, tetszés szerint.

Dupla hordós házi tószűrő

Én a meglévő 30 literes hordó mellé vettem egy nagyobb, 60 litereset. Ez utóbbi lesz az ülepítés, így legalább sokkal több kupakot tudok belehelyezni.

A hordókra az előző cikkemben leírtak szerint, helyezzük be a csonkokat, nyilván akinek már volt egy régebbi hordó ott csak az újra kell. Ezek után a két hordó felső csonkját össze is kell kötnünk egy vastagabb csővel. A hordok összekötésénél arra figyeljünk, hogy az első hordó felső csonkja feljebb helyezkedjen el a második hordó felsőjéhez képest. Így szívó hatást érhetünk el. Minél vastagabb csővel kötjük össze és minél több a szintkülönbségünk, a hatás annál nagyobb lesz és szinte magától átszívódik a hordóból a víz.
Ha egyforma hordónk volt, nyilván egy magasságban is vannak a felső csonkok. Ezért akár 2 sor kisméretű téglát is helyezhetünk az első hordó alá, így az feljebb kerül. Ha pedig az egyik hordó kisebb akkor már eleve a felső csonk a másikhoz képest lejjebb helyezkedik el.
Ezt az összekötő részt, szerintem az említett előző cikkem szerint ugyancsak eltudjuk készíteni.
Természetesen ne felejtsük el alulra a be és kivezetőcsöveket sem.

A több hordó már bővebb lehetőséget ad a szűrőanyagok használatára. Ha nincs itthon akár vásárolhatunk is különféle rácstávolságú rácsokat, vagy szőtt rovarhálókat, kabátbélés anyagot is. Persze az ülepítéshez használt kupakok és pet palack végek hosszú gyűjtögetést igényelnek. Persze ha nincs, akkor darabolhatunk fel 1colos pvc csövet 2-3 cm darabokra. Jó fűrészelgetést 🙂

Én vettem kb. 6×1 méter 0.5 cm rácstávolságú fekete rácsot, 1.5×1 méter préselt fehér szúnyoghálót és 6×1 méter szőtt damilos szúnyoghálót.

A viszonylag merevebb préselt rácsokat  a hordónk belső kör alakjához kell szabnunk. Sablonozzuk le az ülepítő hordó belsejét egy kartonpapírral, inkább 2-3 mm-el kisebb legyen mint nagyobb. Ha ügyesek vagyunk a kiterített rácsra ezt a sablont gazdaságosan a legkevesebb hulladékkal rá tudjuk rakosgatni eltoltan. Az sem baj ha 1-1 kör nem teljesen egész, hisz majd ha egymásra tesszük a hordóban, akkor a másik rács ép része majd úgyis odaesik.

A hálós szőtt anyagokkal gondolnánk, viszonylag egyszerűbb dolgunk lesz. Nem kell őket kör alakúra szabnunk, hiszen úgysem tartanák meg a megfelelő formát, és szét is hullanának apró szálakra. Egész egyszerűen szabdaljuk fel a hálót pár méteres darabokra, majd hajtogassuk össze több rétegre.
Aki nem akar később takarításkor vacakolni ezekkel a szőtt anyagokkal az akár egy merevebb préselt rácsra felerősítheti. A korábban már sablonnal kiszabott rácsot vágjuk körbe kb. fél-fél cm-el, így majd ha ráhajtjuk a hálót az akkor is befog férni a hordóba. A hálót szabjuk akkorára, hogy 4-6 esetleg 8 hajtással téglalap formát kapjunk, mely hossza nagyjából a kör alakú rács átmérőjének feleljen meg. A sarkok kilógjanak és átlehessen hajtani a rács másik oldalára. Hajtsuk rá, majd rögzítsük egy vastagabb cérnával, egész egyszerűen egy tűvel oda-vissza áthúzva és 2-3 görcsöt megkötve, a rácshoz húzva. Most fogjunk egy másik ilyen téglalap alakúra összehajtogatott hálót és az előzőre keresztben merőlegesen, ugyanúgy rögzítsük. Ha jól csináltuk a hálónk teljesen befedi a kör alakú rácsot, és kényelmesen betudjuk tenni a hordónkba.

A második hordónk filter részéhez hasonló módon, mint a szúnyoghálósnál, vágjunk ki kicsit kisebb kör alakú rácsokat. Hogy ne keljen több kör alakot kivágni a kabátbélés vagy sera vatta anyagból, egyszerűen szabjuk hosszú keskeny csíkokra. Majd tetszés szerint tekerjük fel a rácsokra, így viszonylag kör alakú merev filtereket kapunk. Tisztításkor ez a le és feltekerés már nem nagy gond.

Ha előkészítettük a szűrő anyagokat, és a hordóinkat is megfelelően összecsatlakoztattuk, elkezdhetjük belepakolni a különféle anyagokat. Az első hordóba az ülepítéshez használtat és a különféle rács és hálókat. A másodikba pedig a finom szűrést biztosító vattás filter részt.

Én a következőkép pakoltam bele:
Az első hordóba alulra a bevezető csonk szintjétől kicsit feljebb kb. 20cm-ig megtöltöttem a műanyag cső és petpalack csavaros végekkel, ülepítésként. Ezt elválasztottam egy rácsal, ide a nagyobb lukacsos is jó lett volna, de nemvolt, így kicsit kivagdostam a rácsokból, hogy tavasszal mikor sok a nyálkás fonálalga ne rakodjon rá egyből a sűrű rácsokra és eltömítve egyből a szűrést. Következőként a kupakok jöttek kb. 15 cm, bár lett volna még, de kell a hely a rácsoknak is. Majd ezekre raktam a 0.5 cm rácstávolságú rácsokat kb. 15-20db úgy 5-6cm vastagon. A következő rácsos anyagom a fehér színű préselt szúnyogháló volt 11db, alig 1cm vastagot adott ki, viszont úgy gondoltam legyen ez is. Ezt követően jött a rácsra rögzített kb. 1.5cm vastagra összehajtott szőtt damilos háló, ami 4db korongot adott ki. A tetejére még pár rasel zsák, majd ismét a fekete rácsok, immár azért, hogy lenyomják az alatta levő rétegeket, ehhez persze segít a tetejére pakolt nagy kő. A nehezék alá merevítésként 2-2 darab csődarab keresztbe # formában. A kimenő csonkra pedig lukacsos csődarabot és háló tettem, nehogy véletlen beszívjon egy nagyobb darab rasel zsákot vagy bármit és eltömődjön a cső, mert túlfolyó hiányában ez túlcsorduláshoz vezethet.

A második hordó lesz a vattás filter rész, ami aljára még zeolitot is tettem. Az alsó csonkra egy lefelé hajlított csövet készítettem ami leért szinte a hordó aljáig. A cső végére most lyukacsozás helyett csak simán keskeny csíkokat vágtam kb. 0.5 cm szélesen + alakban. Így a cső vége még ha le is ér, akkor oldalt is betudja szívni a vizet. Viszont így is vigyázva arra, hogy nehogy egy kis szemcsét is beszívjon. Ezt úgy oldottam meg, hogy a hordó aljára távtartókkal egy rácsot tettem, amik lényegében 2cm-re vágott csődarabok a rácsra kötözve. Így egyrészt alul végig átáramolhat a víz, és további sűrűbb rácsok rápakolása megakadályozzák az apróbb szemcsék lehullását is. Majd megtöltöttem zeolittal, legalább az alsó csonkig. Ezekre tettem 2-3 rácsot, közé egy X alakú távtartót, hogy biztos ami biztos így eltartja a rácsokat egymástól és szabadon áramolhat a víz a zeolitokon át, mindenhol egyformán. Nincs az, hogy nagyon letapad alulra a vattás anyag, és csak egyfelől áramlik át a víz. Majd a vattás vagyis kabátbéléses filter korongokból legalább 4 darabot egymásra helyeztem a hordóban. A legfelsőt egy kis kővel lesúlyoztam, mert a víz felemelné az anyagot. Készen is lennék a bepakolással. (Itt a 2. hordó alján látható egy másik csonk is, avval nem kell foglalkozni, nincs szerepe, le van kívülről zárva.)

A második hordó vattás filter részének az az előnye, hogy mivel több korongot egymásra pakoltunk és a víz is felül folyik be, így a legfelső koszolódik, algásodik el legkorábban. Amikor látjuk hogy a vízszint megemelkedett a hordóban, akkor egész egyszerűen a felső koszos filterkorongot kivesszük, és az alatta levő tisztán keresztül máris jobban átfolyik a víz. Egész addig vehetjük ki még van benne korong, és aztán ráérünk az egészet egyszerre kimosni majd visszapakolni.

Én általában a kivett filtert letekerem a rácsról, majd kicsavarom és egy vödörben tárolom 2-3 darabig. Majd egyszerre erős vízsugár segítségével kimosom.

A fent leírt dupla hordós szűrés lényegében egy többlépcsős tószűrőnek vagy egy többkamrás tószűrőnek felel meg.

A tószűrőnket természetesen nem kötelező hordóból se készíteni, akár használhatunk esővízgyűjtő tartályokat is. A hordóba pakolt szűrőanyagok is különbözhetnek az általam leírtaktól. A lényeg, hogy egyre finomabb szerkezetű anyagokat használjünk, így mindig az egyre kisebb koszok akadnak fel a szűrőnkbe.

Nagyobb tavakhoz mindenképp célszerű a több szűrőhordó egymásután kötése akár 3-4 is. Mely nem csak a könnyebb tisztítás miatt, hanem a hordók összeadott térfogata már elegendő szűrést biztosíthat. A legutolsó hordónkat akár bioszűrőnek is használhatjuk.

Tags: , , , , , , , , , ,

101 Responses to “Többlépcsős tószűrő házilag, ülepítéssel és vattás filter részel.”

 1. Lackó szerint:

  Üdv Róbert! Az egy hordós szűrőnél ajánlottál nekem szivattyút a SunSun CTP-2800-at amit meg is vettem. De úgy döntöttem, hogy 2 lépcsős lesz. De ehhez is lenne kérdés: a második hordónál az alsó csonkot adott magasságra kell tenni vagy lehet egészen az aljára is fúrni? A második kérdés a zeolit, az vízlágyító is? Obiban esetleg lehet kapni? Köszönöm előre is!

  • Róbert (admin) szerint:

   Nálam a 2. hordónál az aljától úgy 10-15 cm re van. Bár már nem a fenti cikkben szereplő kép szerint vannak a hordók, mert azt a kicsit már leselejteztem.
   Szóval nyugodtan teheted alulra, úgyis kell egy bizonyos nyomás ami a vízoszlop magasságából ered, hogy a csővezetékbe megfelelően áramoljon vissza a víz.Így a második hordóba mindig marad víz, sose az alsó csonknál van a vízszint. Jelenleg nálam rá van, most kötve a korábbi cikkemben épített csobogó ami elégé visszafogja a víz áramlást.
   http://kerti-to.net/egyszeru-buzgar-jellegu-csobogo-keszitese-hazilag
   A zeolit az nem lágyít, van aki a kemény vizet szerető akváriumi halait csak zeolittal szűri, és neki sem lágyul be a vize.

 2. Lackó szerint:

  Köszönöm! Arra is gondoltam, hogy a zeolit alatt a rácsot kicsit magasabbra teszem, így könnyebb lesz elhelyezni az alsó csonkot. Ha esetleg lesznek ivadékok, kell rá számítani, hogy bekerülhetnek a szivattyúba?

  • Róbert (admin) szerint:

   Nem jellemző, hogy bekerülnek, mert az ivadékok még kicsik inkább a sekély zónát kedvelik.
   Teheted magasabbra ahogy gondolod, probálgasd, nekem sem sikerült elsőre eltalálni, hogy a megfelelőbb. Nehéz volt és mindig lenyomta a rácsot.

 3. Lackó szerint:

  Üdv. Beszereztem a zeolitot. Múlt vasárnap tűnődtem, hogy milyen hálót tegyek bele, ám ekkor jutott eszembe, hogy van kb negyed tekercs dryvit háló itthon. Abból vágtam köröket, és arra raktam kabát bélést. Amíg vártam a zeolitot elindítottam egy hordóval, látszik a vízen, hogy tisztább lett. Ha elkészült teszek fel képet

  • Róbert (admin) szerint:

   Tegyél fel képet valami megosztottságra és a hivatkozást nyugodtan illeszd be.
   Ha valami még nem fog stimmelni, akkor szívesen segítek. Képek alapján talán könnyebb is.

 4. Zsolt szerint:

  Üdv.
  Most szeretnék csinálni 2 esetleg 3 hordós TÓ szűrőt, az lenne a kérdésem elég az 1 colos átfolyás, idomok. Illetve ha nem mekkorák legyenek, mindenhol egyforma?

  Előre is köszönöm.
  Ha esetleg volt már róla szó bocsi, nem láttam.

 5. Zsolt szerint:

  Üdv.

  Most készülök 2 esetleg 3 hordós szűrőt csinálni, érdeklődnék hogy a milyen méretű szerelvényeket vegyek /Hollanderes tömlővég stb./ 1 col elég, mindenhova?

  Előre is köszönöm.

  • Róbert (admin) szerint:

   A nagyobb szivattyúkhoz nem lesz elég az 1 colos, nálam már 50mm átvezető idom kellett a 6500l/h szivattyúhoz. Ha nagyon a hordó teteje felé van akkor kevés lesz a nyomás és ezért kell a nagyobb, vagy több kisebb.

Vélemény, hozzászólás?