A tó meder kiásása, végső munkálatok (4. lépés)

Az ásás folytatásához szükségünk lesz egy vízimértékre is.

A tó meder kiásása, végső munkálatok

A következő lépésben mikor már csak mérethez kell igazítani a tavat, óvatosan nyessük a földet lefelé a széleken nehogy beomoljon, túlságosan meredek falakat ezért ne használjunk, inkább csak olyan virágcserép formát.

A lejtősebb részeknél ügyeljünk arra, hogy itt majd az apró kavicsok lefognak csúszni, ezért a lejtős szakasz aljára egy magasabb púposabb részt is be kell iktatnunk. Ehhez a kiálló részhez majd akár nagyobb köveket támasztunk a lejtős felől ami aztán megakadályozza, hogy az összes kavics a meder aljára hulljon. Nagyobb szakaszoknál tehetünk több ilyen részt is. Vagy a korábban említett lépcsőfokos megoldást alkalmazzuk, ami úgy néz ki, mint egy fűrész fogai. A sűrű vízszintes vagy gödrös részek megfogják a lecsúszó kavicsot, mint a háztetőn a hófogó cserepek.

Sajnos én nem így készíttetem el, mint a lentebbi képes is jól látszik a rossz megoldás. A sima felületű lejtőn az idő elteltével akkor sem maradt meg a kulékavics, ha a lejtő alján a meredek rész előtt nagy kődarabokat helyeztem el.

A lépcsőzetes részeket legegyszerűbb ha a gödörbe állva igazítjuk ki, szintezzük ki vízi mértékkel, bár nem fontos de ajánlott úgy készíteni hogy a víz lefolyjon a mélyebb részekbe. Az keskeny ültetőpadka részeknél ügyeljünk hogyha a széleket nagy kövekkel építjük ki akkor még legyen elég hely a növény gyökere részére is. Ha mégsem lett elég széles a padka akkor azt kifelé még növelhetjük, ahogy a fóliánk szélessége természetesen engedi.

A tó meder kiásása, végső munkálatok

Ajánlott kiszintezni a tó víztükrét, mert ha nem így teszünk akkor még egyik oldalt kilátszik a fólia a másik végén viszont már kifolyhat a víz.

Én a tó széléhez a nagy szögletes szegélykövekkel való fólia eltüntetést választottam a meredek falaknál, így nekem azt kellett kiszinteznem. Látszik is némely képeken, hogy még egyik oldalt 10-12cm-t magas széle van a másik végén viszont majd földet kell pótolnom.

Nagyon sarkos derékszöges részeket ne hagyjunk a mederben, azt inkább óvatosan nyessük le ferdén 1-2 cm re. Ha így teszünk, későbbiekben a fóliával nem lesz gondunk ezeken a részeken.

Ezzel készen is volnánk a meder kialakításával.

Tags: , ,

Már 8 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. tarilaci szerint:

  Ó hát ebben földben nem is volt művészet kiásni a medret. Szinte még élvezet is lehetett. Bezzeg nálam, emberfejnyi sziklák, tömény agyag, két ujjnyi vastag gyökerek tömkelege.:-)

 2. Róbert (admin) szerint:

  Ez alföld itt 1.5-2 méterig fekete föld van 🙂 Sziklát nem lehet látni sehol se. 10-15 méteren már vizet találsz, van akinél meg 100-on se. De olvasom volt aki úgy építette a tavát vagyis a gödröt, hogy markológép kellett légkalapáccsal, mert az egész tó alja egy nagy szikla.

 3. Csontos Ernő szerint:

  Nézegetem a fórumon és az interneten a kerti tó meder formákat és nagyon nem értem, hogy miért van körben padka (nem a felső tószegély) nagyon sok helyen. Ha sekély, mocsári zóna lenne, akkor sem kell a teljes kerületben.
  Van ennek valami jelentősége, értelme?

  • Róbert (admin) szerint:

   A 2. lépésnél írtam is hogy kb milyen mélységű padka részek kellenek. És valóban igazad van, nem kell körbe csak oda ahol növényeket szeretnél tenni. És ha még be is ülteted a tóba akkor a padkánál ara is ügyelj elég széles legyen, tudjál mellé pakolni akár nagyobb követ akár valami mesterséges szegélyt ami megfogja a növényes részedet.
   Szerintem ez a körbe lépcsőzetesen mélyülő tónak csak akkor van jelentősége ha pl cserepes növényeid vannak amit én nem igazán javaslok, na akkor őket tudod pakolgatni körben mikor hová szeretnéd. Vagy ha esetleg kaviccsal szórod meg mert akkor ha lejtős az azon lecsúszik, kivéve ha alulra teszel egy bukkanót a fólia alá.
   De szerintem a legfőbb ok erre, hogy miért így van az az, hogy valaki az elején így csinálta meg, majd feltette az internetre és mindenki tőle másolta le, senki se állt elő egyedi ötlettel. Akiknek más a tavuk ők valószínűleg nem a netről nézték ki, hogy kell a lépcsős részt kialakítani. Ugyan így sok mindenkinek rossz a tószegély kialakítása is, amit ha látsz a vízszint felett van egy ívelt bucka, rápakolva nagy kövek és kilátszik alatta fólia, vagy amikor a tó szélén egy magos kőhalom van, ugyan ez az oka annak is a széleken a fólia rosszul van eldolgozva.

   Egyébként ebben a 2. lépésben én azért próbáltam ott elmagyarázni a lépcsőzetes részeket, mert az elején én sem értettem mit akarnak mondani evvel a többi weboldalak, hogy lépcsőzetesre kell kialakítani a tó szélet.

 4. Róbert (admin) szerint:

  Ezeken a képeken jól látszik, hogy aztán én is átalakítottam, az alsó 3 lépcsős részből 2 lett. A tavirózsák bekerültek a meder aljába gyöngykavicsba.
  A felső eredeti tómedret ábrázoló kép alján levő kusza részt kiigazítottam, leástam egy szintre, és a felesleges földkupacokat is eltávolítottam a fólia alól. Majd az egész fel lett töltve gyöngykaviccsal a növények számára.

  IMG_4693_resize

  IMG_5517_resize

  IMG_5696_resize

  • Csontos Ernő szerint:

   Nagyon vártam a válaszodat és megnyugtattál.
   Én is értelmetlennek láttam és látom a körbe-körbe padkát.
   Talán még gondoltam arra, hátha ezzel akarnák megosztani a mondjuk más fél méteres részűt (ha ott nincs más padka).
   Köszönöm a választ és a precíz magyarázatot.

   Még egy talán a kérdés sorozatom utolsó tagjaként egy nagy segítséget kérnék még!
   A kockakövek padkájának vízszintezéséről van szó.
   Egy helyen azt olvastam, hogy apró kis cövekeket ütnek a padkába és ezen állítják be a vízszintet, majd homokkal töltögetik. Kicsit nagyon érthetetlen.
   Más egyszerű módszer a vízszintezésre?

  • Róbert (admin) szerint:

   De van egyszerűbb. Nézd meg jól a fenti képet 2 tégla van a köckakövek padkáján. Az egyik téglán rajta a lambéria egyik vége is. És vízi mérték is van valahol.
   Körbeméred 40-50cm -enként és lenyesed ameddig kell, majd az előző méréssel egy vonalba nyesed és kész. Én nem töltögettem semmitse homokkal, főleg nem cölöpöztem, mert tuti leomlott volna a tó oldala.

 5. Csontos Ernő szerint:

  Köszönöm a válaszod, remélem már sínen vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!