Ősz végi munkák tó körül, növények gondozása

Ősszel, mint minden növény a vízinövények is kezdenek elsárgulni, elszáradni, elrohadni. Jó ha ezeket kiszedjük a vízből, vízpartról. Egyrészt nem csúfoskodnak, másrészt pedig ne növeljék a tavunk iszaprétegét, illetve az ne alakuljon ki, főleg kis tavaknál érdemes erre figyelni.

DSCF5042

Nekem nagyon elburjánzott az Átokhínár és a Vízi menta.

A hínárféléket legjobb ha benyúlva a vízbe megpróbáljuk kihúzni, minél hosszabb szárral őket, persze azért ne irtsuk ki mind. A legtöbb hínár ilyenkor lekopaszodhat vagy megbarnulhatnak a levelei és lesüllyedhet a tó aljára, de tavasszal újra kinő. Tehát az ilyent nem feltétlen kell kiszedni mind.

A Vízi menta szintén jól szaporodik hosszú kúszó zöld leveles indával, ami akár ilyenkorra az 1-2 métert is elérheti. Ezeket az indákat ajánlott levágni, és kihúzni a talajból, vagy a víz fenén elterülőket összeszedni.

A Gyékény levelei ilyenkorra már kezdenek elszáradni, a víz alatti részek puhák és kezdenek elrohadni. Az oldalsó leveleket a középtől kifelé húzva könnyen letéphetjük egész a tövéig, így még annyit sem csúful mintha levágnánk és kiállnának a végei. Viszont nem kell az egészet levágni, letörni tőből a víz alatt (úgy értve az összes levelét), mert van ami megmarad tavaszig is akár és középen új levelet hajt.

A vízen úszó növények mint pl a Vízijácint, vagy a Kagylótutaj trópusi növény, így ezek már nem bírják a hideget, elhalnak, sőt tavasszal sem nőnek ki sehogy se. Muszáj leszedni a tavunkról és átteleltetni. A vízi salátát, egész egyszerűen akváriumban is áttudjuk, de jácintot, még nem sok mindenkinek sikerül, ezt lehet muszáj lesz tavasszal újra megvenni. Másrészt azért is szedjük ki, mert lesüllyed aztán csak elrohad, vagy a vízen fog úszni, mint egy szenny.

A Mocsári nőszirom levelei még sokáig zöldellhetnek, esetleg 1-2 szélső levél ami elsárgul rothad, azt csak tépjük le hasonlóan amint a gyékénynél is. Ha volt virága és nem vágtuk le utána, beérett a magja, akkor azt a szárat most már nyugodtan levághatjuk ha sárgul vagy elszáradt.

A Vízilófark szintén nem nagyon igényel különösebb metszést, mert sokszor akár jégbe fagyva is zöldell, nagyon jól tűri a hideget. Esetleg ha túlszaporodott akkor azt ritkítsuk ki.

A Tündérrózsa és a Sárga vízitök vízfelszíni levelei kezdenek sárgulni, megbarnulni és száruk puha lesz. A legegyszerűbb ha megfogjuk a levél szárát és próbáljuk leszakítani, hogy az egész a rizómánál szakadjon le, így még a szárak sem fognak a tó alján elrothadni. Ha nem tudjuk és viszonylag jól lelátunk a tavunk aljára, akkor egy villás végű bottal a szárat a 2 villa közé fogfa pár csavarás után letudjuk vele tépni.

Ha vannak még hasonló növényeink amiket nem soroltam fel, akkor tavunkat ezektől is ugyanúgy tisztitsuk meg.

Tags: , , , , , , , ,

Már 9 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Tóth László szerint:

  Sziasztok.
  A kérdésem az lenne,hogy milyen gyakran eteted a halakat ebben az időben és télen. A szivattyú egész télen mehet-e? A vízi növényeket milyen módon kell “teleltetni”? Ez lesz az első téli szezonom,kicsit izgulok a halak és úgy minden miatt:-)

  Köszi a válaszokat:-)

  • Róbert (admin) szerint:

   Úgy 1 hete már nem etetem őket, de látszik is mikor már le vannak húzódva alulra, és nem fent úszkálnak mikor odamész.
   Mikor már kezd fagyni a szivattyút kikapcsolom és a víz alatt hagyom jó mélyen hogy a csövek ne lógjanak ki, a szűrőt beviszem fagymentes helyre. A növényekkel nem sok dolog van kivéve azokkal amik nem télállóak.

 2. Tóth László szerint:

  Oké. köszi szépen.

  Egész télen nem mehet a szivattyú és a szűrő? A fagyveszély miatt vagy mert nincs rá szükség. A tavam kb 8 m3 és olyan 40 kicsi hal van benne, 3 db tenyérnyi a többi kicsi. Van benne 2 db buborékló is. Köszi
  Télen egyáltalán nem adsz a halaknak enni vagy csak nagyon ritkán?

 3. Róbert (admin) szerint:

  Azért nem jó ha megy télen a szivattyú, mert túlságosan kihűlne a víz. Aki emlékszik még általános iskola fizika órára ott szóvolt, hogy a legnagyobb fajsúlya a +4°C -os víznek van. Tehát télen az megy le a tó legaljára, és fent marad a 0°C os víz illetve a jég. Ezért nem kell keringetni a vizet, mert akkor a 4°C -ost felülre juttatja ami meg ott csak kihűl.
  A bubizót esetleg benne hagyhatod ha nem lent van a legalján, egy kis léket fog tartani.
  Télen elvannak ha nem is esznek, mert amugy is lelassul az anyagcseréjük.

 4. Attila szerint:

  Ezen részen pedig annyit kérdeznék,hogy a tavirózsa összes levelét kiszedjük e,vagy hagyjuk meg azokat amik zöldek maradtak.Mivel nincsenek olyan hidegek,nálam még van jó pár levél ami szép ,sötét zöld,és nem úgy néz ki mint aki rothadásnak indulna a közeljövőben,hacsak,nem fagy be a tó vize.De ahogy elnéztem a közeli időjárást,akkor állítólag max -4 fok lesz a leghidegebb ezen télen felénk,és az is csak pár napig…

 5. Attila szerint:

  Köszönöm szépen a választ.Kellemes Karácsonyi ünnepeket,és nagyon boldog ÚJ esztendőt kívánok !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!