Lyukas a tófólia?

Sajnos a tó körüli munkák közé tartozhat egy-egy nemvárt esemény, melyet mihamarabb orvosolni kell.

Bizonyára már sokunkban felmerült ez a kérdés, hogy vajon lyukas-e a tófólia? Sajnos néha előfordul, hogy a vízszint csökkenését nem a párolgás okozza, hanem tényleg lyukas a tófóliánk. Vagy a fólián kívül levő berendezéseknél szivárog a vizünk pl a tószűrőnél vagy a csobogónál.

img_3652

Velem is megtörtént, szerencsére a tó azon részén ahol bedúrodott a kavics, és könnyen észrevettem. Talán nem véletlen ott lyukadt vagyis hasadt ki a fólia.

Hogyan vesszük észre, hogy valóban a fólia kilyukadásáról van szó?

Ha pl. az eddig megszokott rendszeres víz utánpótlás megkívánja, hogy gyakrabban végezzük el, vagy bizonyos idő alatt sokkal több a vízveszteségünk. Természetesen a nyári melegben, vagy szeles időben jobban párolog a tó vize is, mint gondolnánk. 2-3 naponta 1 centi apadás a párolgás miatt lehet. Ha ez sokkal több gyanakodhatunk arra, hogy valóban ereszt a tófóliánk.

Hogyan találjuk meg, hogy a fólia mely részén van a lyuk?

Kezdjük avval, hogy ne töltsük utána a tavukat, mihelyt kicsit fogy belőle a víz, hanem várjunk vele. A hirtelen jövő vízszintcsökkenés egy idő múlva megfog állni azon a szinten ahol a lyuk található. Ha szerencsénk van ez valahol az eredeti tófelszín közelében van. Már csak körbe kell nézni ezt a szintet. Esetleg azt is megnézhetjük hol vizesebb kívül a fólia mentén a talaj. Így már nagyjából behatárolhatjuk a lyukat.

Mit tegyünk ha tényleg lyukas a tófóliánk?

Bízzuk szakemberre, vagy próbáljuk meg mi magunk megragasztani. Ha tudjuk a fóliánk pontos fajtáját ami vagy EPDM gumifólia, vagy lágy PVC tófólia, akkor nem okozhat gondot a ragasztó vagy speciális külön javítókészlet megvásárlása sem.

Hogyan ragaszuk meg a kilyukadt tófóliát?

Természetesen úgy ahogy a használati utasításban le van írva. Minden ragaszónál ez más más lehet, de általában a következőkép kell:

 1. Tisztítsuk meg a lyuk környékén a fólia felületét.
 2. Majd vágjunk ki vagy a maradék tófóliánkból, vagy a ragasztóhoz kapott fóliából egy akkora darabot ami legalább körben 5-5cm-vel nagyobb, mint a lyuk.
 3. A foltot még ragasztózás előtt helyezzük a lyukra, hogy minden irányban egyformán legyen, majd rajzoljuk körbe.
 4. A ragasztótól függően mindkét felületet vagy csak a folt anyagát kenjük be egyenletesen ragasztóval.
 5. Néhány ragasztónál kikel várni még kicsit meg szárad a felület, de van amelyiket már egyből használhatjuk.
 6. Egy biztos mozdulattal helyezzük a foltot a megjelölt helyre, majd jól nyomjuk oda.
 7. A végén gumihengerrel még erősen nyomva hengereljük át.
 8. Várjuk meg a száradási időt, mielőtt újra feltöltenénk a tavunkat.

Aki először csinál ilyen ragasztást vagy a ragasztót nem ismeri, mindenképp ajánlott egy próbadarabon először próbaragasztást végezni.

Tags: , , ,

Már 11 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Kornel szerint:

  Pontec fóliához a gyári javító készleten kívül, milyen ragasztó jó még amit be lehet szerezni a barkácsboltokban? Palmatex?

  • Róbert (admin) szerint:

   Elméletileg a lágy PVC fólia ragasztók a jók. Ami a képen is van azt az OBI-ba vettem kb. 3000Ft -ért. A palmatexre nem mernék megesküdni, bár ennek a ragasztónak is szinte tök ugyanolyan illata volt, csak ez hamarabb megszáradt.
   Amúgy biztos az a Ubbink Folicoll is jó amit webáruházakban lehet kapni. A javítókészlete kis tubusban csak 2000Ft.
   Ha nem nagy a gondod a tavadnál akkor megéri azt megrendelni.
   Ha pedig kisérletezni támadt kedved akkor palmatexel megragasztasz egy kis foliadarabot és megnézed másnap menyire erős.

  • Kornel szerint:

   megfogadtam a tanácsod, rendeltem Folicoll ragasztót. Megnéztem közben, a Palmatex-re rá van írva, hogy puha PVC-hez nem jó (csak keményhez) szóval azzal amúgy se ment volna 🙂

  • Róbert (admin) szerint:

   Akkor még jó, hogy elolvastad. Bízok benne, hogy ezek után már semmi akadálya, hogy sikerüljön megragasztanod a fóliát.

 2. Kornel szerint:

  köszönöm!

 3. pali szerint:

  Valószinű hogy lyukas a tó fóliám de nem tudom hogy hol mert majdnem az aljáig lement a vizem és nagyon bánt a dolog!!!
  most állt be a tavam!!!!!

  • Róbert (admin) szerint:

   Ezt olvastad? “A hirtelen jövő vízszintcsökkenés egy idő múlva megfog állni azon a szinten ahol a lyuk található.”
   De ha mégsem ott lyukas, akkor nézd meg elsőnek a használt tótechnikát, szivattyú, szűrő, nem e ott ereszt valahol egy csatlakozás, azt egyből látod ha nagy pocsolya van, bár ha most esős az idő akkor nem. :S
   Azt leihatnád, hány köbméteres a tavad és kb mennyi víz hiányzik belőle, mennyi idő alatt folyt el.

 4. Dávid szerint:

  Szia. Nemrég készítettem egy kisebb méretű tavat. Már van egy korábban épült nagyobb tavam is. Attól tartok hogy ez az új tó ereszthet, bár nem csökkent a víz szintje túl jelentősen, de úgy látom gyakrabban kell újratölteni mint a nagy tavat.
  2 hétig távol voltam, ez alatt az idő alatt kb 4-5 cm-t csökkent a vízszint. Újra is töltöttem, azóta nem nagyon csökkent a vízszint, de észrevettem hogy a tó körül nedves a talaj, pedig nem öntöztem ott, és mindenhol máshol száraz.
  Annyit kell még tudni a tóról, hogy a szegélyét másképp oldottam meg mint az előzőét. Itt gyeptéglát fektettem a tó kilógó peremére úgy hogy az épp eléri a vizet. A kérdésem az lenne hogy ez a füves szegég szívja ki a tóból a vizet és nedvesíti át a tó partját, vagy ereszt a tó? Hogy deríthetem ki?
  Előfordul hogy a partról belógó növényzet jelentősebb mennyiségű vizet kivezet a tóból?
  (A másik tavam partja köves, és száraz körülötte a föld.)

  Nm szeretném ha az új tó eresztene. Szűrő amúgy egyenlőre nincs benne.

  • Róbert (admin) szerint:

   Azt hiszem van erre valami magyarázat talán hajszálcsövesség.
   ugyanaz mint amikor a kockacukor felszívja pl a kávét ha egy kis tányérba teszed.

   De próbáld ki, hogy egy virágalátétbe öntesz vizet és a szélén keresztül át helyezel egy összehajtogatot papírzsebkendót, másnap reggelre kifogja szívni a vizet a tálból.

 5. máté virág szerint:

  Szia!!
  Segítséget szeretnék kérni.
  3 hete készítettetm el kerti tavamat ami 3-4 m3-es több teraszbál áll mély víz 110cm aztán van egy 80 cm 40 cm 20 cm és egy 5 cm terasz a széllén. A problémám az hogy az 5 cm teraszról elfolyik a víz. A mélyebben részeken meg áll a fogyás. Először azt hittem, hogy valamit nem jól csináltam arra is gondoltam hogy lukas. Szétszedtem és másik fóliával újra csináltam de a probléma ugyan úgy fenn áll. Gondolom párolgás ilyen időben nem áll fent se meleg se szél nincs.Igazából esztétikailag nem tetszik így kevesebb vízzel .
  válaszokat előre is köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!