Jól bevált anyagok mechanikai szűrésnél

Már egy korábbi cikkemben írtam a mechanikai szűrőanyagokról, most kicsit bővebben kifejteném, képekkel is illusztrálva, hogy melyik mennyire hatásos.

Jól bevált anyagok mechanikai szűrésnél

A 30literes hordóban most csak mechanikai szűrést használtam a következőképpen, alulról felfelé haladva felsorolva, ahogy a víz is halad:

Ülepítés: pet palackok csavaros végei, hasonló méretű 2-3cm re felszeletelt műanyag csődarabokkal keverve, kb 20cm vastagon a hordó legalján.

Az első képen jól látszik, hogy mekkora darabos szennyeződés ülepedik le. A második képen viszont látszik hogy egy fél flakonnyi piszkos vízben mennyi üledék halmozódik fel, és ez csak egy része ami a hordó alján kifolyt, még nem is volt kimosva a belseje.

Hatásos kiválóan a nagyobb darabokra, mint pl a növényi maradványok, átokhínár levele, különféle rostok és egyéb szennyeződések. Ezek mind mind a hordó alján maradnak köszönhetően a műanyag daraboknak, melyek nem engedik felkeveredni azt.
Kimosása a hordó leengedésével, a víz kiborításával, majd tiszta vizet beleengedve a műanyagokat átforgatva, majd ismételten a vizet kiborítva történhet. Elképzelhető hogy 2-3 alkalommal megkel ismételnünk a folyamatot.

Közepes méretű szennyeződések felfogása: hordó méretű körívekre vágott 0.5cm rácstávolságú rácsok egymásra több kb 8-10 rétegben behelyezve, a rácsokat kissé elforgatva egymástól, hogy a lukak ne essenek egybe.

Az első képen jól látszik mennyi szennyeződést lehet kiütögetni a rácsok közül. A második képen az is látszik, hogy mekkora szennyeződések akadnak fent a rácsok lukai között.

Hatásos kiválóan az olyan nagyobb darabokra melyek nem ülepedtek le. Valamint hatásos még a nagyobb összefüggő zöld algára, moszatra vagy a fonálalgára is. Ez utóbbit úgy értve, hogy amit beszippant a szivattyú. Az algák rácsokon fennakadnak, bár hamar eltömítik azt.
Kimosása a rácsok kiütögetésével, 2-3 rétegenként szétszedve, majd erős vízsugárral spriccelve történhet. Egyből kimosódik, nem igényel többszöri beavatkozást.

Kisebb méretű szennyeződések felfogása: legalább hordó szélességűre több rétegben összehajtogatott szúnyoghálóval történhet. Ide elég a legolcsóbb fajta damilos szőtt háló, vagy amit már korábban az ablakról leszaggattunk. Érdemes legalább 1cm vastagra hajtogatni és belehajtani 1db merevebb rácsot is.

Az első képen jól látszik, hogy szintén elég sok szennyeződés kiütögethető a háló közül. A második képen talán azt is szemügyre vehetjük, hogy ezek a szennyeződések egy fokkal talán kisebbek az előzőhöz képest.

Hatásos a még kisebb szennyeződésre, ami az előző rácson nem akad fen. Érdemes használni ha vattát vagy kabátbélés anyagot is használunk, mert akkor az nem tömődik el olyan gyorsan.
Kimosása az előzőhöz hasonlóan történik, annyi különbséggel hogy nem kell, nem érdemes széthajtogatni.

Kisebb méretű szennyeződések felfogása: összegyűrt vagy hajtogatott rasel zsák, pár cm vastagon, használható a szúnyogháló helyett vagy az után.

Itt ezen az egy képen is jól látszik, kicsit barnásabb színezetű a többinél, a kimosott folyadék. Itt nem tudtam máshogy bemutatni csak ha tiszta vizel kimostam a zsákokat. Nagyon szennyeződés méretet nem lehetett látni, csak hogy barna lett a víz.

Hatásos a kisebb szennyeződésekre, melyek a szúnyoghálón áthaladnak. Ugyanúgy mint a szúnyoghálót ezt is akkor érdemes használni ha finomabb szűrőanyag követi.
Egyedüli hátránya, hogy ha nagyon lesúlyozzuk vagy összepréseljük akkor a lapos szalagszerű hálós anyaga egymáshoz simul és nagyon lefogja a víz áramlását főleg ha ez nagyon el is koszolódik, ezért nem érdemes nagyon vastag tömör rétegeket készíteni.
Kimosása valami rácsra pl kerítésre kiterítve, majd erős vízsugárral spriccelve történhet.

Finomabb szennyeződések, zöld alga felfogása: sera vatta vagy kabátbélés anyag, pár rétegben kiterítve a hordó felső rétegeként használható.

Az első képen jól látszik, hogy azokból bélésanyagokból mennyi zöld színű vizet ki lehetett kézzel csavarni. Egész sötétzöld a színe a többihez képest, ezt szemléltetné a második kép.

Egész hatásos a finomabb szennyeződésekre, kevésbé tömören lesúlyozva akár vastagabb 10cm réteg is használható, közbeiktatott lazább szerkezetű pl rasel zsákkal kombinálva, mely réteg így a lebegő zöld algákat is megszűri.
Hátránya talán, hogy a legelső rétege nagyon elkoszolódhat és hamar eltömődhet a szűrőnk, így ezt a réteget gyakran kell takarítani, ami ugye magával vonja az egész szűrő nem annyira elkoszolódott részének takarítását is.
Kimosása hasonlókép a rasel zsákéhoz hasonlóan történhet.

Egyéb anyagok: szivacsok, pl a kék színű nagyobb lukú inkább gyári szűrőkbe bioszűrőben található. Én nem használom, bár valamely réteg közé beiktatható lenne, olyan szűrő kialakításnál ahol nem kell a tetejét lesúlyozni és a szivacs sem nyomódik így össze.
Hatásos bioszűrőbe vagy kisebb szennyeződésekre, viszont ha nagyobb szennyeződés kerül bele, akkor eltömődik és a vastag szivacsot nehéz kinyomkodással vagy vízsugárral kitakarítani a belső középső részeit. Viszont ezt megoldhatjuk 2-3 cm-es vastagságra felvágva azt, így már könnyeben takarítható.

Tags: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!