Halaink etetése

Mint az egyik legfontosabb és egyben a legélvezetesebb dolog amiért végül is készítettük, gondoztuk a tavunkat, ez nem más mint a tavi halaink etetése. Ez egy igen látványos esemény, arany halaink vagy koi pontyaink  össze vissza ficánkolnak próbálják elkapkodni egymás elől az eleséget.

Halaink etetése

Nyilván kinek milyen hala van, mind ott terem egyből egy csomóba, nekem aranyhalak, koik és 2 aranycompóm van, bár láttam már zöld compót is, de nem nyerte meg tetszésemet, nagyon beleolvadna a zöldes tóba hátterébe.

Az etetés folyamán, mindig figyeljünk oda, hogy csak annyi eledelt szórjunk a vízbe amit pár perc alatt el is fogyasztanak. Inkább egyszerre csak pár szemet, kisebb adagot adjunk nekik és ha megették akkor újra szórjunk, dobjunk nekik, mint hogy egyszerre túl sok eleséget adjunk, amit  halaink nem tudnak már elfogyasztani. Így nem csak azt küszöböljük ki, hogy az el nem fogyasztott eleség bomlásnak induljon és evvel a tavunk vizének egyensúlyát felborítsa, hanem sokkal látványosabb is ha hosszabban etessük halainkat.

Hogy mivel is etessük halainkat a tavi haleledelről vagyis a haltápról, itt olvashatsz.

Íme egy rövid kis videó a halaimról, ahogy pont az előbb leírtak szerint etetem őket. Igaz a videó készítés előtt készítettem a fenti képet és már etetem őket, de még mindig látszik, hogy a halak szinte versengnek a kajáért.

Naponta akár 3-4 vagy több alkalommal is etethetjük így kedvenceinket, úgyis látjuk már, mikor éhesek. Az idő múlásával ez a feladat már napi rutinná válik, és télen alig várjuk, hogy kitavaszodjon és ismét etessük színpompás halainkat.

Amit jó tudni, hogy a halak hidegvérűek vagyis testük hőmérséklete szinte megegyezik a víz hőmérsékletével és csak nagy ritkán tér el attól. Tehát a hideg vízben az anyagcseréjük is lelassul. Eböl adódik, hogy télen egyáltalán nem kell etetni őket! Tavasszal mikor már kiolvadt a vizünk és a halaink is kezdenek felúszni a mélyebb vizekből a sekélyebb melegebb részekre, 3-4 vagy egy hét napos idő után már akár próbálhatunk dobni nekik pár szem eleséget, de csak óvatosan, nagyon keveset. A víz melegedésével növeljük az étel mennyiségét és a napi etetések számát.
A nyár végén és az ősz elején a bőséges ennivalóval úgymond hizlalhatjuk halainkat, hogy könnyeben vészeljék át a téli hónapokat. Majd ha már beköszönt a rossz idő, mi is kevesebbszer megyünk ki az udvarra a hidegben, úgy a halainknak se baj ha kevesebbszer adunk enni. És végül ha már befagy reggelente a tavunk úgy a halkaját akár el is tehetjük  egész tavaszig.

Tags: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!