Egyszerű, buzgár jellegű csobogó, készítése házilag

Mint minden csobogónak, tavi szökőkútnak ennek is ugyan az a szerepe, hogy a tó vízét oxigénnel lássa el. Másrészt a tószűrőnkből a vizet is valahogy vissza kell vezetnünk, amit akár megtehetünk ilyen látványos módon is.
Ez a buzgár jellegű csobogó hasonlít azokhoz a szökőkutakhoz, amik leginkább a városok főterén a járdalapok közötti, időnként gejzír szerűen feltörő vízzel szórakoztatják a járókelőket. A csobogó elkészítéséhez is az ötletet ez adta, azzal a különbséggel, hogy nem járdalapok hanem a vízszint felett a kövek közt tör elő a víz.

Buzgár jellegű csobogó

Azért egy ilyen buzgár jellegű csobogó építése mellett döntöttem, mert szerettem volna valamit a tó sekélyebb részéhez is, hogy a vizet kicsit mozgassa meg ott is valami. Mivel nekem ez a rész ott helyezkedik el ahol leginkább rálátunk a tóra, így ide nem építhetem kövekből kimagasló vízesés szerű csobogót.

Először is keresünk egy olyan kavicsos partszakaszt ahová csobogót úgy eltudjuk helyezni, hogy majd a kifelé álló végek (fúvókák) még a tóperem szélétől legalább 10-15 cm-rel beljebb essenek. E biztonságos távolsággal elkerülhetjük, hogy a vizünket kilocsolja a csobogó.
Mérjük fel a szükséges anyagmennyiséget, mindenképp úgy tervezzük, hogy a csövünk amin a vizet eljuttatjuk a helyszínre vastagabb legyen, mint a fúvókáknak szánt végek, amik lényegében valamilyen szűkítők. Minél szűkebb annál magasabbra fog emelkedni a vízsugár, viszont nagyobb nyomás is szükséges hozzá. Ha a csobogónk nem nyomásszűrőre van rákötve hanem csak sima átfolyós gravitációsra, akkor fontosabb a nagyobb keresztmetszetű csövezés és a végekre sem ajánlott a túl szűk keresztmetszet.

Nekem 32mm-es PVC lefolyócsövek voltak az ideálisak. A gumigyűrűs részekbe meg volt pont beleillő fekete menetes szűkítő idomok. Ezeket egyszerűen egy vízvezetékes boltban vásároltam meg.

Ha több ilyen buzgárt is szeretnénk egymás után tenni, akkor szükségünk lesz elágazásokra is T vagy Y formában. És mindenképp a végekre kell egy felfelé irányuló könyök idom is, melybe majd a szűkítőt tesszük.

Én 3 ilyen buzgárt terveztem egymás után, ezért vásároltam 2 szál 32mm es PVC csövet és a hozzá való idomokat. 2db Y elágazást 3db 90°os és 1db 45°-os könyököt, illetve ennél többet vettem, de csak ennyire volt szükségem. Ja és a ragasztóról meg a szűkítőkről sem feledkezzek meg azt is venni kell, ha nincs.
El is kezdtem összeragasztani a könyökök végébe a szűkítő idomokat, a gumigyűrűt természetesen kivettem. Amúgy is valamiért nem passzolt egyik idomhoz se a gumigyűrű, mindegyik lötyögött ahogy egymásba voltak dugva, de szerencsére volt ragasztóm. 2 Y idomba merőlegesen még beleragasztottam az előzőekben elkészült könyököket. Az  utolsónál a 45° -osba ragasztottam a könyököt, bár itt lehet erre nem is lett volna szükség, de
így legalább volt tartása neki, igaz egyből mehetett volna a cső végébe is.

Ha összeragasztottuk az alkatrészeket az így elkészített elemeket a kívánt távolságra elhelyezzük, majd nincs más hátra, mint ezeket összekötni egy-egy darab csővel. Majd vagy egyből szivattyúra vagy a tószűrőnk után kötni, kinek hogy teszik. A buzgár fúvókákat lehetőleg a víz szintéhez igazítsuk, mert ha túlságosan kilóg elronthatja az összképet, ha pedig nagyon a víz alá kerül, nem fog a vízsugár feltörni. Ha mindennel megvagyunk a végén pedig tetszés szerint kövekkel, kavicsokkal befedhetjük az egészet, növényeket is ültethetünk, hogy jól mutasson.

Én úgy döntöttem a 3 darab buzgárom a tó peremét követve kicsit ívesen fog elhelyezkedni, ezért az összekötő részekre a csöveket még meg kellett egy kicsit hajlítani. Szerencsére nem most csináltam ilyent először, és már rutinosan bent a konyhában a gáztűzhelynél melegítettem a PVC csövet, még az meg nem lágyult, hogy egy kicsit hajlítgatni tudjam. Persze ez időigényes feladat volt, főleg, hogy volt ami elsőre nem is sikerült. Viszont ezt még mindig jobb megoldásnak láttam, mint ide darabonként betoldani egy más anyagból készült bordázott spiráltömlőt. A PVC csövek végét is megmelegítettem, hogy egymásba tudjam dugni, a nem gumigyűrűs részekkel. Ez a megoldás elég szoros csatlakozást adott, így ide ragasztót sem használtam, és legalább tudtam egy kicsit mozdítani a tóba helyezéskor, ha nem a kívánt felé fordult. Amint minden jó volt, úgy állítottam be a fúvókás részeket, hogy közel a víz szintjénél kb 1cm-el feljebb legyen. A csöveket lesúlyoztam, az Y idomokon prímán megálltak a nagyobb terméskő darabok, és a fúvóka köré is azt tettem, a többi rész pedig gyöngykaviccsal szórtam be.

Az így elkészített buzgár, mind mutatós lehet kopár sziklás kavicsos részeken a tó parton, vagy akár kisebb-nagyobb növények társaságában is. Ha növényt ültetünk mellé arra vigyázzunk a víznyomás a leveleket ne törje le, ne közvetlen a növény alatt legyen.

Tags: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!