Vízinövények beültetése (7. lépés)

Amint engedjük fel vízzel a tavunkat, közben már elkezdhetjük a vízinövényeink beültetését, amikor arra padka illetve lépcső szintre érünk a vízszinttel.
Vízinövények beültetése

Legelőször is a tavirózsák színjére érünk el, mint korábban írtam is ez a rész általában tó mélységéhez képest kb. félúton van 50-80cm. Bár aki tudja a tavirózsái ültetési mélységét, ami fajta függő, az abban az esetben pontos mélységbe is ültetheti.

Tehát nem az az ideális ahogy sok helyen olvasni, hogy mindig a legmélyebb részre kell. Sajnos én is így tettem és közben pedig a tavirózsa fajtáim  sekélyebb vízszintet igényelnek. Láttam már olyant is, hogy alig 15-20 cm vízmélységben gyönyörűen fejlődtek, viszont az enyémek 70-80cm-en  meg szinte csak alig.

Kétféle módszert is választhatunk, a növényeket ültethetjük előbb ültetőkosárba, majd azután behelyezve a tó megfelelő részére, vagy már egyből kosár nélkül a kavicsos talajba. De mivel pont most töltjük fel a tavunkat vízzel, kényelmesen betudjuk egyből a kavicsok közé is ültetni. Ha szabadon a tó aljára ültetjük a növény elvileg jobban fejlődik akár túl is burjánzhat. Az ültetőkosarak viszont visszafogják a növényt, de akár a tó teljes feltöltésekor is könnyen behelyezhetőek.

 • Az ültetőkosaras módszernél ha tavi földet is szeretnénk belerakni, akkor mindenféleképp kikel bélelni a rácsos kosarat geotextillel, és a növény beültetését követően apró kavicsokkal a tetejét is megszórni, hogy a víz ne mossa ki a földet és a növényt is lesúlyozzuk. Bár a tavi föld sok tápanyagot tartalmaz, amit akár sóderral vagy homokkal soványíthatunk is. Ha az akarjuk hogy a tavunk tiszta legyen akkor sovány táptalaj kell a növények részére, így nem a talajból hanem a vízből veszik majd fel a tápanyagot.
 • Ha egyenest a tó aljára ültetjük a növényt akkor nagyobb kövekkel sziklákkal készítsünk neki egy kis fészek szerűséget. Vagy ha csak padkára akkor elég azt az oldalt körülrakni kövekkel ami a mélyebb rész felé néz. Ha nagyobb élesebb szélű kő vagy szikladarabokat helyezünk a tavunkba, minden esetben ajánlatos vastag geotextil csíkot a tófóliára helyezni és majd csak aztán óvatosan rá a követ, így nem vágja ki a fóliát. Az így elkészített rész belsejét akár geotextillel körbe is bélelhetjük a növény számára, vagy csak egyszerűen a nélkül töltsük meg apró kaviccsal.

A tündérrózsa beültetését általában úgy írják, hogy a vastag szárát rizómáit félig kell a talajba beültetni. Bár szerintem az sem baj ha egy kevés apró kavics kerül rá, így könnyebben is megmarad a talajban. A tetejére viszont a halak végett, hogy ki ne durják, a nagyobb kulékavics is kell.

Nekem azok a tavirózsák fejlődtek jobban amik rizómái szinte ki se látszanak. Bár sokat küszködtem evvel a félig beültetés módszerrel, amit máshol olvasni lehet, de teljesen felesleges.

Ha a vízszintünkkel a magosabb szintekre is elérünk ahová a sekélyzonás növényeket szántuk (10-25cm), akkor azokat is hasonlóképet ültethetjük be. Figyeljünk arra, hogy melyik növénynek milyen az optimális vízmélység, nehogy túl mélyre ültessük, mert ha esetleg nem ér ki a levele a vízből akár el is pusztulhat a növényünk, de legrosszabb esetben csak lassan silányan fog fejlődni. Nádat még véletlenül sem ültessünk a tavunkba! Mert hegyes gyökér hajtás csucsai átszurhatják a tófóliánkat, főleg ha egy fólia hajtás vagy ránc mögé nő a gyökere. Gyékény félét is csak körbe geotextilezett részre ültessünk be.

 

Tags: , , , ,

Már 2 kérdés és/vagy válasz található a cikkhez:

 1. Panka szerint:

  Kedves Róbert,
  Tanácsot szeretnék kérni vízinövény ültetéssel kapcsolatban. Olyan növényt szeretnék, ami gyorsan terjed, ültetési mélysége 20-30 cm, vízfelszíntől a magassága nem több 30 cm-nél. Melyek ezek?
  Köszönöm

  • Róbert (admin) szerint:

   Nekem ez a fajta elég jól bejött erre az ültetési mélységre.
   csomós palka
   Viszont ez van 50 magos is akár. Nálam 20cm mélyre van téve, a kép készítése óta már elég sűrű bokor szerű.
   Saját környezetében ennyire terjed.
   ^7F8CC4A0A6B0462072FD907191900F51005C4F5BB7F2DF54F6^pimgpsh_fullsize_distr_resize

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!