Tószűrő rétegeinek sorrendje (összefoglalva)

Mivel már korábban házilag építettünk egy többkamrás (többhordós) tószűrőt, így most a hordókról nem is írnák többet, hanem inkább a benne lévő szűrőanyagok rétegeinek sorrendjét foglalnám össze, a tisztánlátás végett (hogy a tóba jobban lelássunk).

Tószűrő rétegeinek sorrendje (metszet)

A fenti képen a rétegek, pusztán csak szemléltetésnek vannak összevágva 1 képnek és nem is fért el minden réteg, mint a lent szereplő leírásba, viszont itt legalább jól látszik minden.

A sorrend a lentiek szerint alakul, és ahogy követik egymást a rétegek a víz úgy lesz egyre tisztább és tisztább:

 1. Réteg:
  Ülepítés, a nagyobb szennyeződések a súlyuknál foga leülepszenek a hordó aljára, ezt segítik elő az egyszerű PVC vagy gégecső darabok,  vagy a PET palack csavaros végei, melyek közepén még spirális áramlások is kialakulhatnak, így a víz útja felfelé sokkal nagyobb, és a szennyeződés pedig jobban letud ülepedni. Megfelelő mennyiségű PET palack végek csak több hónapnyi gyűjtögetéssel szerezhetőek be, viszont legalább ingyen vannak. A csövet viszont méterre vásárolhatunk, vagy ha tudunk használt elöregedett gégecsövet beszerezni a célnak tökéletes. Hátránya, hogy viszonylag sok métert fel kell szeletelni belőle kb 2-3cm darabokra. Ami fontos, hogy mindenképp, egy méret legyen, hogy a kicsik ne essenek be a nagyok lukaiba. Nagyobb átmérővel rendelkező, de keskeny karikákat akár egymásba is fűzhetünk, hogy ha pl 1 karikát elvágunk hosszába is és akkor arra rátudunk tenni 3-4 darabot, mintha virágszirmok lennének és akkor, nem fekszik el minden karika a hordó alján hanem élibe is lesz, jobban megtelik majd a hordó alja, mert ritkább. Második sornyi ülepítésnek csavaró kupakokat is használhatunk,  főleg ha a PET palack gyűjtögetést választottuk.
 2. Réteg:
  Rácsok, a közepes méretű le nem ülepedett szennyeződések felfogása. Itt nagyon hasznos legalább 2 féle méretű rácsot használni. Először is egy nagyobb lukacsosat 4-8mm, majd egy apróbbat 1-2mm rácstávolságút, egymáson több cm vastagságban több rétegben.  A ritkább rács azért kell, hogy a sűrűbb ne tömődjön el olyan hamar. A sűrűbbre teljesen jó a damilos szőtt szúnyogháló, ami még ráadásul  jobban is adja a vastagságot, mert egymásra többször is hajtogathatjuk, nem úgy mint a merevebb rácsot. Így ebből lehet akár 2-3x vastagabbat is készíteni, mint a nagyobb lukacsosból. Alkalmazható még a legnagyobb lyukacsokkal rendelkező szivacs is a TM10, de ne túl vastagot (max2cm), mert lehetetlen lesz kimosni, a rácsok ezért jobbak mert szétlehet szedni 1 darabonként.
 3. Réteg:
  Apróbb szennyeződés felfogása. Itt használhatunk többféle sűrűségű  kék szivacsot (TM 30-45). Vagy ezt a szivacs réteget kiváltva, tökéletesen alkalmas az apróbb lyukú színes mosogató szivacs is, csak jó nagy réteg kell belőle. Ez talán még szerencsésebb,  mert a téglalap alakú szivacsok ömlesztve nagyobb külső felületet adnak, mint a nagy táblák, kivéve ha az a tábla egyik oldala hullámos felületű. A külső felületet úgy értem, hogy a szűrés azon felén ahol a piszkos vízzel először érintkezik a szivacsos réteg.  Így ez a külső felület sem tömődik el olyan hamar pár mm vastagságban a rárakodó üledéktől. Vagy használjunk ide is többféle sűrűségű  kék szivacsot.
 4. Réteg:
  Finomabb szennyeződés felfogása kabátbélés anyag segítségével. Ez már tényleg nagyon jól leszűri a vizet, szinte nem is lehet majd látni benne ezután apró lebegő részeket se. Viszont ha nagyon algás a víz ez gyorsan eltömődhet és sűrű takarítást igényel.
 5. Réteg:
  Biológiai tószűrés. Ilyenkor a vízben levő mérgező ammóniát NH3 távolítjuk el baktériumok segítségével. A baktériumok letudják bontani az ammóniát oxigén O2 segítségével. Először nitritté NO2, majd nitráttá NO3 alakítják azt, amit aztán a növények felhasználnak a növekedésükhöz. A baktériumok megtelepedéséhez minél nagyobb felületre van szükség, erre alkalmas lehet nagy mennyiségben a gyöngykavics is vagy különféle csavarókupakok. Persze a kupakokat ülepítésnél is használhatjuk, de ha nagyon sok van belőle akkor itt is nagy szerepet kaphat.
 6. Réteg:
  Kémiai tószűrés. Ilyenkor pedig a mérgező vagy kevésbé mérgező anyagokat, természetes ásványok, vagy mesterséges anyagok segítségével távolítjuk el. Pl. a zeolit kémiai úton, megköti az ammóniumot, mely az ammónia ionos formája. De mivel ezek aránya állandó, ezért ha az ammóniumot kiszedjük csökken az ammónia szintje is. A zeolitot rashel zsákba vagy más módon külön tegyük a hordóba, mert azt jó ha évente frissre cseréljük, ügye telítődik. Bár van rá módszer, hogy frissítsük, de a legbiztosabb, ha mindig évente cseréljük, vagy a régihez újat öntünk.

1-2. réteg, mehet 1 hordóba (a víz alulról felfelé áramoljon)

3-4. réteg, egy másik hordóba (itt lényegébe mindegy, akár felülről lefelé is áramolhat a víz)

5-6. réteg, ezt hordóba vagy akár a tóba is kerülhet. (a víz áramlás iránya  nem fontos és a sorrend felcserélhető)
Lehet úgy is megoldani, hogy a zeolitot a második hordó aljára a gyöngykavicsot pedig vastagon a tóba szórjuk, de akkor lehetőleg áramoltatni kell a kavicsos rétegben a vizet. Vagy egy harmadik hordót teszünk tele gyöngykavicssal, itt figyelnünk kell a víz áramlás nagyságára is ami (min-max:  2-10cm, 5cm az optimális). Ha a hordóba zeolit is kerül akkor akár rashel zsákba is tehetjük, hogy cserélni tudjuk.

Azért jó így különrakni a hordókat, mert az első hordót elég akkor takarítani ha már sok minden leülepedett a másodikat ha eltömődik a finom anyag és a harmadikat meg nem is kell, sőt nem szabad takarítani, maximum gyengén átöblíteni a tó vizével. Ez utóbbit teljesen kimosni csak évente 1x a szezon végeztével kell.

Bizonyára, most mindenki sokallhatja különféle rétegeket, de nem muszáj mindent egyszerre beszerezni.

Nekem elsőre ép volt egy negyed hordónyi kupakom és a palackok csavaros végei, és néhány rácsdarab, meg egy kis kabátbélés anyagom. Majd gyűjtögettem, és annyi kupakom lett, hogy már 2 hordósra eltudtam készíteni a tószűrőt, tettem még hozzá egy jó pár négyzetméternyi szúnyoghálót is. Majd később gyöngykavicsot is szereztem be.

Tehát folyamatosan is bővíthetjük a szűrőnk anyagait.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?