Tófolia, geotextil

Talán egy igazán jó kerti tó építéséhez elengedhetetlen a tófólia. Nem összetévesztendő a hagyományos fekete színű fóliával. Ugyanis a tófólia PVC (lágy) vagy EPDM (gumi) alapú, különböző vastagságban (0.5mm, 0.8mm, 1mm, stb…) kapható, mely UV álló és természetesen környezetbarát.

Tófolia, geotextil

Én a Pontec PVC Tófólia 0,5mm -est használtam (15 év gari) a képen is ez, illetve a kimaradt levágott széle látható. 2-3 év után még jól bírja, a parton kilátszó széleknél sincs repedezés egyéb törés. A hidegben igaz megkeményedik, de ne télen akarjuk formára igazítani, hanem nyáron.

Még a tófólia enyhén nyúlik, odasimul a meder falához, nem szakítja ki a macska vagy a kutya, mindez nem mondható el a hagyományos fóliáról. És még egy hatalmas nagy előny, hogy több 10 évre tervezhetünk, nem kell évente, 2 évente újra fóliáznunk a tavunkat, ami nem kis munka lehet és a már beállt természeti egyensúlyt is felbontjuk vele.
Viszont a tófólia drágább, de csak 1x kell megvennünk, számíthatunk akár 800-1200 Ft / m2 -es árra is.

A fóliát mindenféleképp kertészetben vagy tó és öntözéstechnikai szakboltokban vásároljuk. Kérjük a szakember segítségét a vastagság kiválasztásához. Minél nagyobb a tavunk, vagy az igénybevétel, annál vastagabb méret szükséges. A vékonyabb fóliák alá viszont geotextilt ajánlott leraknunk.

A geotextil védi a fóliát a külső gyökerektől éles kavicsoktól. A tó belső részére terítve pedig a nagyobb szikláktól. Képezhetünk belőle még ültetőkosarat, illetve ültetőzsákot, melyben a növényzet gyökere nem tud elburjánzani a nemkívánatos részek felé.

Geotextilt tehetünk még a tó körüli kavicságy alá, mely a vizet átengedi, de a gyomnövények nem tudnak legyökerezni.
A geotextilből is van többféle vastagság és szín is, nyilván a tó alá vastagabbat és lényegtelen  hogy fehéret vagy feketét teszünk, de a tóba a nagyobb kövek alá célszerű feketét tennünk, a növények ültetéséhezhet viszont a vékonyabb is elegendő.
Ha nem akarunk kínlódni ültetőzsák készítésével akkor vásárolhatunk is pár száz forintért előre elkészítettet.

Előfordulhat hogy a tó készítésekor hiába geotextileztük ki jól, véletlen mégis csak kiszakad vagy kilyukad a drága tófóliánk, ekkor se essünk pánikba, nem kell az egészet kicserélni. Van tófólia ragasztó, foltozó készlet, melyet a szaküzletbe, kertészetben nagy valószínűséggel ugyancsak megvásárolhatjuk.

 

Tags: , , ,

17 Responses to “Tófolia, geotextil”

 1. Ujfalvi Babi szerint:

  Sziasztok! Segítsetek,ereszt valahol a tavam! Van valami módszer amivel rájövök, hogy hol lyukas a fólia?

 2. Róbert (admin) szerint:

  Igen, hagyd ereszteni, és ameddig gyorsan ereszt a tó azon a vízszinten lesz a luk is. Reméljük nem az alján 😀
  Ha van, nézd át neme a tószőrónél csepeg valamelyik csatlakozó.

 3. Böbe szerint:

  Sziasztok!Szeretném kérdezni,hogy a geotextil alá már nem szükséges rendes fóliát tenni,megerősítésként..elég védelmet ad a geotextil? előre is köszi a választ!

  • Róbert (admin) szerint:

   Ha úgy érted, hogy alul a mezőgazdasági vékony fólia, aztán a geotextil, és utána a vastag tófólia, akkor nem kell a geotextil alá fólia, mert semmi értelme, az a vékony úgyis kilukad, mihelyt van 1 kis kavics valahol.
   Van aki a vastagabb 1.5mm tófólia alá nem is rak semmit se, max egy kis vékony homokot alulra.

   A geotextilnél fura, mert gramm/m2 -ben adják meg. De egyébként amit én használtam a tófólia alá az volt kb 1.5-2mm vastag, szóval elég jó védelmet adott a fólia alatt. később amit vettem pluszba tekercsbe (képen) az meg elég vékony szerintem fél mm sem volt. Tehát erre vigyázz, hogy ne legyen vékony. Viszont ahol a tófóliát megveszed, biztos tudják melyiket javasolják alá.

 4. Böbe szerint:

  Köszönöm szépen az információt.A tavam 6.5×5 méter,a legmélyebb pontja 1 méter,azt gondoltam a geotextilből 200 gramm/m2 veszem,és 1mm a tófóliát.Mi a különbség a lágy PVC fólia,és EPDM tófólia között,ez csak a nevük,minőségileg más?

 5. Böbe szerint:

  …ohh bocsesz,közben feljebb elolvastam,hogy mi a különbség a két név közt…melyiket jobb venni a PVC lágy tófóliát,vagy a EPDM gumi alapú tófóliát?

  • Róbert (admin) szerint:

   A PVC lényegesen olcsóbb, kisebb tavakba ezt szokták, egybe megveszed beteríted és kész. Nekem is PVC van (már 5 éve) és csak 0.5mm (tapintásra ez is nagyon vastag)
   Az EPDM gumifoliát, meg nagyobb tavaknál szokták akár a helyszínen darabokból rakják össze valamilyen eljárással, így még hajtások, ráncok sem lesznek benne.

 6. Böbe szerint:

  Köszönöm a választ!És elég bele szökőkút és szűrőtápláló szivattyú egyben?Vagy külön kell hozzá vízszűrő is?Nézegettem az Ubbink termékeket,nem tudom milyen minőségűek,de ahogy néztem elég sokat fogyasztanak,ha azt akarom,hogy 1600l/óra forgassa,az 35wattot fogyaszt,egyszerűen nem tudom,hogy mi a jó megoldás,vagy jó bele egy kisebb szökőkút pumpa,és külön vízszűrő?…a segítségedet kérném..

 7. Böbe szerint:

  Köszönöm,megnéztem,és akkor külön veszek hozzá szökőkút szivattyút is,akkor abból nem kell nagy teljesítményűt nézni?Melyik jobb tószűrő ami a vízben van,vagy amit ki kell tenni a partra.

  • Róbert (admin) szerint:

   Tószűrőt vízben nem szoktam látni az mind kint van a parton esetleg a szivattyút teszik a vízbe. Ez utóbbi nekem a vízben van. Nem muszáj külön szökőkút szivattyú, készíthetsz egy csobogót is.

 8. Böbe szerint:

  Köszönöm,sajnos nem vagyok képbe semmivel,annyira tudatlan vagyok a tó hozzávalóihoz..én mindig azt hittem,ha veszek egy szökőkút szivattyút,hogy az is szűri a vizet,és elég az is..

 9. Böbe szerint:

  http://www.obi.hu/decom/product/Sz%C5%B1r%C5%91_Smartline_nyom%C3%A1s_alatti_szivatty%C3%BAval_7_W/2803567 ..szerinted egy ilyen megfelelne nekem?Ehhez vennem kell még szökőkutat is?

  • Róbert (admin) szerint:

   Nem tudom mit szeretnél, miért is kéne venned szökőkutat, szeretnél egy szökőkutat is? Vagy csak nem tudod, hogy folyjon visza a vized a tóba?

 10. Böbe szerint:

  Mi a különbség az egyszerű átfolyós szűrő,és a nyomás alatti szűrő
  szett között?

 11. Böbe szerint:

  Köszönöm az eddigi segítséget!

Vélemény, hozzászólás?