Tó átalakítása: Miért is lehet szükségünk rá? (1. lépés)

Ez egy jó kérdés, hogy miért is lenne szükségünk rá, hogy átalakítsuk a tavunkat, ha már egyszer megcsináltuk. Nem jól van az úgy?
Bizonyára jól is volt az úgy ahogy elsőre elkészítettük, de sok minden közbejöhet az évek múlásával amikre nem gondoltunk ellőre.
Szerintem ez egy olyan dolog amin sok tó tulajdonos már átesett, hogy elsőre nem sikerült a taván valami teljesen tökéletesre és később ezt javítani, módosítani kellett.

3 éves kerti tó

Ezen a képen a tavam a (kép készítésekor) már 3 éves. Látszik, hogy eléggé lecsúszott a kavics, a tófólia kilátszik, és ide növényeket sem lehet már ültetni, max cserépbe. Én ezért gondoltam a szükségességét, hogy most már valamit tenni kell ez ellen, mert nem lesz ez így jó.

Nézzük is mik  történhetnek az évek múlásával amik indokolhatják a tavunk átalakítását.

Itt most elsősorban olyan dolgokra gondolok amikhez nem szükséges az egész tavat szétbontani vagy másik nagyobb tófóliát vásárolni esetleg hozzáragasztani. Hisz ekkor már mondhatnánk, hogy új tavat készítünk a régi helyre.

A tó perem nem megfelelő elkészítése és így a fólia kilátszik esetleg felhajlik.

Nyilván ha csak egy kicsit kilátszik a fólia csak esztétikailag zavaró, akkor azt egyből orvosolni tudjuk. Bár ha ez gyakran megtörténik és még ráadásul fel is hajlik a fólia széle, akkor megvan rá az esélye, hogy valami a tófólia alá kerülhet. Ha alákerül egy élesebb kavics, a fóliában kitüremkedést okozva, akár ki is vághatja azt és máris megvan a baj, mert kilyukad a tófóliánk. Szóval mindenképp időben kikel javunk ezt a hibát, még mielőtt nagyobb bajok lennének.

A növényes ültetési zóna mélysége nem megfelelő.

Ez a dolog főleg akkor okoz problémát ha több növénnyel bővíteni szeretnénk a tavunkat, és nem elég mély vagy széles a kívánt szakasz az oda telepítendő növények számára. Mert ha ez a rész túl mély akkor még mindig tudunk alá rakni valamit. Az ültetőkosárba tett növényt egyszerűen csak megemeljük  a kosárral együtt és alá pakolunk valamit. De ha ez a helyzet fordítva van és mélyebbre kell egy növényt tenni, de nem szeretnénk a lépcsőzetes részen 1 fokkal lejjebb a parttól sokkal beljebb telepíteni, ahol esetleg megfelelő a mélység akkor viszont muszáj a fóliát megbontani és átalakítani a növényes részt.

A tó külső részeiről a kavics lecsúszik a mélybe.

Ez inkább akkor fordul elő, ha ferde lejtős tószélünk van, amit kikavicsoztunk. A lejtős szakaszon a kavicsok könnyen le csúszhatnak, még akkor is ha elsőre megfelelőnek tűnő gátat, peremet képeztünk ki. Ezt a szakaszt akár mindig pótolhatjuk új kaviccsal is, viszont így egyre több kavics lesz a tó alján ami előbb utóbb akár meg is telhet. Szóval ez nem jó megoldás, mindenféle képen tenni kell valamit.

Sajnos az én esetemben is lecsúszott a kavics a mélye. A tó meredekebb része és a lejtős kavicsos rész közé, csak nagy termésköveket pakoltam, ami az idő múlásával nem akadályozta meg a kavicsok le csuszását, mert folyton 1-1 darab kő lezuhant,és utána ment a kulékavics is. Itt talán az is közbejátszott, hogy amikor valami oknál fogva a tóba, erre a kavicsos részre beléptünk az mindig egy kicsit bemozdult lefelé.

Természetesen még tucatnyi indok felmerülhet amiért át kéne alakítanunk a tavunkat és nem csak tervezési hiba, a nem megfelelő kialakítás miatt, hanem pl egy új tótechnika, vagy berendezés vásárlása is indokolttá teheti a tó átalakítását, gondolok itt fólia áttörésekre, alsó leeresztő idomok behelyezésére.

Tags: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?