Tavi haleledel, haltáp

Nem elég dolog az, hogy etetjük a halainkat, hanem fontos az is, hogy mivel etetjük. Természetesen a halaink etetése egy igen látványos esemény legalábbis a mi részünkről. A halak részéről pedig fontos táplálkozás, így az is fontos, hogy mit adunk nekik enni.

Tavi haleledel, haltáp

Dísztóba általában úszótáppal etetünk, ügye fent  a felszínnél szeretnénk látni az evés folyamatát. Itt az sem mindegy milyennel etetünk, mert számtalan táp létezik: hosszúkás, gömbölyded, színes, egyszínű, keményebb, puhább, felpuffasztott könnyű és nem annyira puffasztott nehezebb. Ha vásárolunk tápot akkor nem mindig a nagyobb zacskó a nyerő, mert lehet könnyebb felfújt. Inkább vásároljunk olyant aminek egysége kilóra van megadva és nem literre. Kerüljük a sokszínű tápokat, nem mindig jók, sok mesterséges színezéket tartalmazhatnak.

Én kezdetben színes puffasztott táppal etettem, ami a képen is látható (4 liter és 460gramm) mit mondjak elég könnyű. Bár nem lett a halaimnak baja tőle, de miután utánaolvastam inkább kerülöm. Azóta a nagy 10kg -os zsákból etetek, melyet direkt haltáp üzemben vásároltam Szarvason. Sokkal nehezebb, de ez is nyilván puffasztott, de mégsem annyira, a halak is jobban szeretik.

A vásárláskor figyeljünk még oda, hogy a táp mérete akkora legyen amit a legkisebb halunk is betud kapni, általában a 3-4mm -es méret még megfelelő. Aki profibban szeretne halat etetni az figyelje még a haltáp fehérjetartalmát is, mely 30-45% körüli legyen. Akinek kis kerti tava van az inkább az alacsonyabb fehérjetartalmú haltápot válassza, hiszen nem célunk a halak elhízása. Valamint a nagyobb fehérjetartalom magasabb ammónia szintet is eredményez a tó vizébe, amely akár mérgező is lehet.

Még sok más dolgot figyelembe lehetne venni a haltápnál, de aki nem tenyésztő, szerintem felesleges foglalkozni vele.

Én olvastam más fórumokban, blogokban többféle dolgot, hogy a halakat mivel etetik. Például fagylalttölcsérrel, melyről videót is láttam, sőt olyant is hallottam hogy fűnyíráskor megeszik a belehullott füvet, de akár salátalevelet is megesznek. Nekem sem a salátát sem a füvet nem eszik.

Tags: , , , ,

6 Responses to “Tavi haleledel, haltáp”

 1. durbinka szerint:

  A fagylalttölcsért, csak látvány etetéshez használom. 🙂
  A videón 1:00 perctől látható.

 2. Róbert (admin) szerint:

  Köszi, nagyon szép ez a kis video.

 3. durbinka szerint:

  Évek óta én is a szarvasi díszhaltápot használom. Minden évben 1-2 alkalommal elmegyünk Mezőtúrra, rokonlátogatásra, akkor szoktam megvenni az éves adagot. Neked könnyebb dolgod van ebben, csupán 40-50 km. a Haki 🙂

  • Róbert (admin) szerint:

   Jó hogy eszembe juttattad, már fogytán van a múltkori zsák, de szerintem már csak tavasszal veszek. 1,5 – 2 év alatt megesznek 1 zsáknyit 😀

 4. durbinka szerint:

  Már csak tavasszal érdemes frisset venni. Húsvét előtt 2 zsákkal vettem, mára vagy 4 kilónyi maradt. Ez még élég jövő tavaszi kezdésnek. 🙂

 5. Mantidea szerint:

  Szia Robi!
  Erre a mailre kérlek küldd el a számlaszámod!

  köszi,

Vélemény, hozzászólás?