A tó meder kiásása, mérése (3. lépés)

Bár azt mondják, hogy tavat tavasszal kell csinálni, én mégis július végén kezdtem el ásni. Hátrány talán, hogy már nehezebben lehet kapni vízinövényeket halakat nyár végén, mint kora tavasszal. Viszont nagyon jó meleg idő volt.

Kisebb tavak kiásásához elegendő lesz egy lapát, ásó és egy talicska is, nagyobb tavakhoz viszont ajánlatos gépi munkaerőt is igénybe vennünk, legalább a nagyja föld eltávolítására.

A tó meder kiásása

Kezdjük avval hogy a már meglévő növényeket, bokrokat eltávolítjuk a kijelölt helyről. Ásással felső füves réteget leszedjük a jelölésen belül. Arra mindenképp számoljunk, hogy nagyon sok kitermelt földünk lesz és azt valahová el kell tárolni, ne legyen útba a tó körül.

A tó meder kiásása

Az ásást a tó közepénél folytassuk, mert ügye elvenni a szélekből még mindig könnyebb, mint hozzárakni. Ügyeljünk hogy hagyjuk a növények számára lépcsőzetes padkákat, mint már írtam is korábban. A padkát előbb inkább nagyobbra hagyjuk, és max. majd lenyesünk belőle, de a túl keskeny padka széleken nem fognak megállni a nagy kövek, úgy hogy még növényt is tudjunk közé ültetni.

Mint említettem már, hogy  meredekebb vagy lejtősebb szélek lehetnek. Én inkább a meredek részt választottam, hiszen nekem csak keskeny helyem volt és a mélység viszont kellett. Később visszatérek rá, hogy mely esetekben hogyan érdemes a tó szélét kialakítani a tófóliát eltüntetni.

Ha már nagy vonalakban kirajzolódik a tó, akkor látni fogjuk hogy honnan érdemes vagy kell még földet eltávolítani.

Kezdjük most már méregetni!
Legelőször is a mélységgel foglalkozzunk, inkább erre fektessünk hangsúlyt. A mélységet legegyszerüben lemérhetjük, ha keresztbe fektetünk a gödrön egy lécet és onnan megmérjük a legmélyebb pontot. A széllesség és hosszuságnál viszont a tófóliához is kell igazodnunk. Mint említettem a fóliák egyik mérete fix szélességű. A méréshez fogjunk egy madzagot az egyik végére kössünk egy görcsöt jelzésként, majd mérjük rá a fólia fix méretét és ismét kössünk rá egy görcsöt, de akár méterenként is tehetünk görcsöket. Ezután a madzag egyik végét a görcsnél a meder széléhez. illetve egy kicsit túl tegyük, ahol majd a tófólia széle lesz. A madzagot simítsuk a meder falához, minden kis padkába lépésről lépésre haladva a meder másik fele felé, mintha csak a fóliánk simulna a meder falához. E módszerrel könnyedén letudjuk mérni a fólia méreteit. Ahol kell ott még ásunk, majd ismét lemérjük.

Tags: , , , , , ,

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

*