A tó alakja, optimális méretei, mikre figyeljünk oda. (2. lépés)

Miután elterveztük, hogy az udvar mely részére is szeretnénk a tavat, és mielőtt nekifognánk ásni, van még pár dolog amit jó ha tudunk és figyelembe vesszünk.

A tó alakja, optimális méretei, mikre figyeljünk oda.

Leggyakoribb tóformák a babszem és az ovális alakok, ezekbe könnyedén eltudjuk simítani a fóliát, ezért nem ajánlott túlzottan amőba formájú tavat készítenünk.
Persze gyakoriak még mértani alakzatú tóformák is, de ezek nem nyújtanak természetes hatást, viszont lehet egyes speciális helyeken jól mutatnak.
Az ásás előtt célszerű a formát kijelölnünk, akár egy locsolótömlő segítségével is.

A tavunk mélységét úgy kell kialakítanunk, hogy legyen benne mélyebb és sekélyebb rész valamint lépcsőzetes legyen. Tehát különböző mélységű nagyjából vízszintes padkák lépcsőfokszerűen. A lépcsőzetességet úgy is érthetjük, hogy ahová talajt vagy kavicsot szeretnénk tenni az a rész vízszintes és meredek részekből álljon, mint a lépcsőfokok, és nem pedig lejtős, mert a lejtős részen még ha csak enyhe is azon is a mélybe fog csúszni a talaj vagy a kavicsunk.

Sajnos ezt a hibát én is elkövettem, és a tó első oldalán a ferde részen a kavicsom mindig lecsúszik a mélybe.

  • A tó alja vagyis a legmélyebb pontja a halak számára fontos és legalább az 1 méter mélységet szükséges megtartani, hogy kényelmesen át tudjanak telelni.
    Nálam is 1 méter mély a tó és télen a mínusz 20°C -os hidegben is kiteleltek a halak.
  • A középső szint a növényeknek és azok közül is a tavirózsaféléknek szükséges, mert nekik kell a legnagyobb vízmélység, bár ez is fajta függő. Ha már tudjuk milyen tavirózsát teszünk a tavunkba akkor a megfelelő mélység meghatározása nem lesz gond. Viszont ha nem tudjuk akkor se csináljunk több lépcsőzetes részt a tó alján a tavirózsáknak pl.: 50, 65, 80cm, mert teljesen felesleges. Elég lesz 1 padka rész is kicsit feljebb félúton, és majd max. ha nagyon mély a szélét nagyobb kövekkel körberakjuk és még borítunk egy fél talicska kavicsot közé, evvel megemelve a szintet, és legalább a növényt is bátran tudjuk mibe ültetni.
    Sajnos én is sok lépcsőzetes részt tetem alulra a tavirózsáknak, teljesen feleslegesen.
  • A legfelső padka vagy lépcső szintet pedig a tó széleken levő sekély vizet kedvelő növények számára méretezzük. Ezekből a növényekből tudunk majd sokfélét beszerezni. A növények levelei a víz felszín fölött fejlődnek ki, gyakran magosra is nőnek. Ezért mindenképp figyelni kell rá, hogy ezeket a részeket úgy tervezzük meg, hogy a tavunkra a rálátást ne akadályozzák a nagy növények (magosra növőt hátra, alacsony növésűt majd előre ültessük). Ha lehetőségünk van a növényzet számára egy vagy több nagyobb területet alakítsunk ki, mely mélysége 10-25cm legyen, de ezt a mélység már a talajjal együtt értendő. Szóval megint elég ha készítünk egy 40cm mély részt ahol akár nagyobb kövekkel széleket létrehozva az alacsonyabb részek érdekében és majd teleborogatjuk kaviccsal.

A kisebb tavak hosszát és széllességét úgy alakítsuk, méretezzük, hogy a standard 4, 6, 8, 10 méter széles tófóliák közül legyen megfelelő méretű a számunkra. Bár ezeket lehet ragasztani toldani, a nagyobb tavak számára.
Nagy vonalakban a fólia szélességét a tó szélessége + 2x a mélysége + 2 oldalt 20-25cm a fólia eltüntetésére szánt rész határozza meg, ez a meredekebb falakra igaz, az enyhébb lejtősebb részekhez nem kell 2x a mélységet rászámolni elég 1.5x.

Az én tavamhoz 6 méter széles fólia kellett és a tó szélessége kb4.25méter és 1 méter mély.

Tags: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Minden új e-mail címmel érkező hozzászólást előbb jóváhagyunk és csak azután kerül ki a blogra.
A későbbiekben ha ugyan azt a Név és E-mail párost használod, már nem szükséges a jóváhagyásra várni!